TÁJÉKOZTATÓ bérfőzési napló nyomtatvány 2017. július 1-jétől való használatához és bérfőzetéshez használható meghatalmazás minták közzétételéről Nyomtatás
2017. július 11. kedd, 00:00

Tisztelt Ügyfeleink!

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény és végrehajtási rendelete 2017. július 1-jétől hatályba lép. A jogszabályok módosítása maga után vonta a bérfőzés keretében előállított párlathoz kötődő nyomtatványok módosítását.

A bérfőzés nyomtatványa az alábbiak szerint módosul:


Magánfőzésről nyilatkozat átkerült a gyümölcscefre átvételi elismervényre
Termelési nyilvántartás kiegészítésre került a melléktermékekre és hulladékra vonatkozó megjegyzéssel
Származási igazolás rovatszámozással lett ellátva
Vámtarifaszám helyett KN kód feltüntetése
Gyümölcsszesz liter törlése
Megbízott átveheti a párlatot

A régi bérfőzési naplók – mivel a fenti korrekciókon kívül érdemi változtatást a nyomtatvány nem tartalmaz – az 1. számú melléklet szerinti kiegészítéssel tovább használhatóak.

A bérfőzetők cefre átadás és párlat átvétel során teljesítendő kötelezettségeinek meghatalmazott útján történő teljesítéséhez ajánlásként a 2-4. mellékletben szereplő meghatalmazás minták készültek.

A mintáktól eltérés lehetséges, azonban a meghatalmazásnak minden esetben a bérfőzési nyomtatvány mellékletét kell képeznie, ha meghatalmazott jár el a főzető helyett. A meghatalmazásból egyértelműen ki kell derülnie, hogy milyen cselekményekre vonatkozik.

A készletek kimerüléséig a bérfőzési napló nyomtatványok érhetőek el az adó- és vámigazgatóságokon, a módosított nyomtatványok forgalmazása ezt követően történik.

Forrás: NAV

Az elmúlt öt hónapról rendelkezésre álló legfrissebb statisztikák szerint, január-májusban 3,4 millió vendég 7,9 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégszám 8,2%-kal, a vendégéjszaka-szám pedig 6%-kal haladja meg a tavalyi értéket – hangsúlyozta Glázer Tamás. A turizmus tehát ismét bizonyított a nemzetgazdaság egyik húzóágazataként. A beutazó turizmusban kulcsszerepe van annak, hogy Magyarország egy nagyon jó ár-érték arányú utazási célpont, az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan tud újat, érdekeset és általában a vártnál is jóval többet nyújtani a látogatóknak. A legtöbb vendég Budapestre érkezik, ám a SZÉP Kártya segíti oldani vendégforgalmunk Budapest-centrikusságát, illetve a hazai turizmus szezonalitását, hiszen az elfogadóhelyek több mint 80%-a vidéken van. Az Észak-Magyarország régió a 3. legnépszerűbb belföldi úti cél, a régióban eltöltött külföldi és belföldi vendégéjszakák száma tavaly meghaladta a 2 milliót, ami több mint
13%-os növekedés az előző évhez képest – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes. Kiemelte továbbá, hogy az észak-magyarországi turisztikai régió az év 365 napján kínál tartalmas és kellemes időtöltési lehetőséget, így mind a négy évszakban vonzza a turistákat. Olyan, jól ismert és szeretett térségei vannak, mint Eger és térsége, Mátra, Nógrád, Miskolc-Bükk, Aggtelek, vagy Tokaj-Zemplén. A minőségi szálláshelyek, a nemzeti parkok és a borvidékek mellett az élményközpontúságot emelte ki Glázer Tamás, amiben – szavai szerint – Eger verhetetlen, a legfeltűnőbb változáson azonban Miskolc ment keresztül: iparvárosból kulturális és aktív turisztikai úti céllá vált pár év alatt. Az „Egészségtudatos hegyvidék" mottóval népszerűsített Észak-Magyarországon minden rendelkezésre áll, ami a rekreációhoz szükséges: a vizeken kívül számos más gyógytényező – mofetta, gyógybarlang, gyógynövények, ivókúra – is megtalálható itt. A Magyar Turizmus Zrt. célja, hogy tovább bővüljön a régió vendégfo
rgalma. Jelenleg a vendégéjszakák 80%-a belföldi vendégeknek köszönhető, ezért a társaság törekvése a külföldi vendégek arányának növelése is – hangsúlyozta Glázer Tamás.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2015. július 14.