Van ahol még kellene áfacsökkentés Nyomtatás
2017. február 21. kedd, 00:00

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a magyar inflációt elsősorban az üzemanyagok drágulása és az idényáras zöldságek árának emelkedése húzta fel.


Tovább gyorsult az infláció januárban. A decemberi 1,8 százalék után - a piaci várakozásoknak megfelelően - 2,3 százalékkal emelkedtek az árak januárban.

Németh Dávid , a K&H Bank vezető elemzője a friss adatokat értékelve elmondta, éves szinten felfelé húzták az inflációt az üzemanyagárak, amelyek 15 százalékkal drágultak. Németh Dávid szerint erre számítani lehetett a bázishatás miatt. Tavaly januárban ugyanis még csökkenő pályán voltak az olaj- és üzemanyagárak, míg az idén ezek felfelé mentek. Emellett jelentősen emelkedett az idényáras zöldségek és gyümölcsök ára, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy a dél-európai országokban a hideg időjárás rossz hatással volt a termésre.

A szakember szerint az idén januárban életbe lépett áfacsökentés a baromfihús esetében érvényesült a leginkább. Ezzel szemben a tojásnál és a tejnél csak 30 százalékban épült be az árakba az alacsonyabb áfa.

„Az éttermi étkezésnél nem látszik az áfacsökkentés. Legalábbis a nem előfizetéses éttermi étkezés havi szinten 0,4 százalékkal drágult. Nagyjából ugyanolyan mértékben, mint a januárt megelőző hónapokban” - mondta Németh Dávid. Az internet esetében részben átmehetett az áfacsökkentés, de még nem lehet pontosan látni ezt a hatást. Németh Dávid azt is elmondta, hogy az inflációs adatokban folyamatosan érezhető a lakossági fogyasztás növekedése, ami részben a nettó reálbérek növekedésével magyarázható. Többek között a piaci szolgáltatások, valamint a ruházkodási termékek esetében is látható a drágulás.

Az idei inflációs pályáról a szakember elmondta, ha a mostani szinten marad az olajár, akkor áprilisban az üzemanyagok ára csökkenhet, ez pedig lassíthatja az inflációt. Szintén kérdéses az élelmiszerek árának alakulása. Ha például idén novemberben és decemberben nem lesz fagyos időjárás a dél-európai térségekben, akkor az idényáras zöldségek és gyümölcsöknél a most januári forgatókönyv ellentéte lesz, azaz a magas bázisárakhoz képest jóval olcsóbbak lehetnek ezek a termékek. Németh Dávid szerint őszességében a jelenlegi kilátások alapján az idén 2,5 százalékos éves átlagos inflációra lehet számítani.

Forrás: Világgazdaság Online

Az elmúlt öt hónapról rendelkezésre álló legfrissebb statisztikák szerint, január-májusban 3,4 millió vendég 7,9 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégszám 8,2%-kal, a vendégéjszaka-szám pedig 6%-kal haladja meg a tavalyi értéket – hangsúlyozta Glázer Tamás. A turizmus tehát ismét bizonyított a nemzetgazdaság egyik húzóágazataként. A beutazó turizmusban kulcsszerepe van annak, hogy Magyarország egy nagyon jó ár-érték arányú utazási célpont, az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan tud újat, érdekeset és általában a vártnál is jóval többet nyújtani a látogatóknak. A legtöbb vendég Budapestre érkezik, ám a SZÉP Kártya segíti oldani vendégforgalmunk Budapest-centrikusságát, illetve a hazai turizmus szezonalitását, hiszen az elfogadóhelyek több mint 80%-a vidéken van. Az Észak-Magyarország régió a 3. legnépszerűbb belföldi úti cél, a régióban eltöltött külföldi és belföldi vendégéjszakák száma tavaly meghaladta a 2 milliót, ami több mint
13%-os növekedés az előző évhez képest – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes. Kiemelte továbbá, hogy az észak-magyarországi turisztikai régió az év 365 napján kínál tartalmas és kellemes időtöltési lehetőséget, így mind a négy évszakban vonzza a turistákat. Olyan, jól ismert és szeretett térségei vannak, mint Eger és térsége, Mátra, Nógrád, Miskolc-Bükk, Aggtelek, vagy Tokaj-Zemplén. A minőségi szálláshelyek, a nemzeti parkok és a borvidékek mellett az élményközpontúságot emelte ki Glázer Tamás, amiben – szavai szerint – Eger verhetetlen, a legfeltűnőbb változáson azonban Miskolc ment keresztül: iparvárosból kulturális és aktív turisztikai úti céllá vált pár év alatt. Az „Egészségtudatos hegyvidék" mottóval népszerűsített Észak-Magyarországon minden rendelkezésre áll, ami a rekreációhoz szükséges: a vizeken kívül számos más gyógytényező – mofetta, gyógybarlang, gyógynövények, ivókúra – is megtalálható itt. A Magyar Turizmus Zrt. célja, hogy tovább bővüljön a régió vendégfo
rgalma. Jelenleg a vendégéjszakák 80%-a belföldi vendégeknek köszönhető, ezért a társaság törekvése a külföldi vendégek arányának növelése is – hangsúlyozta Glázer Tamás.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2015. július 14.
 

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.