A biztonságos élelmiszer-előállítást segíti a NAK új kiadványa Nyomtatás
2020. november 13. péntek, 00:00

Az élelmiszer-higiéniai elvárásoknak megfelelő tevékenységet, a szabályok ismeretét és betartását segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új, ingyenesen letölthető kiadványa.


A „Biztonságos élelmiszer-előállítás” című, háromkötetes kiadvány az élelmiszeripari vállalkozások számára készült.

Az élelmiszerellátási lánc minden szereplőjének alapvető fontosságú a biztonságos élelmiszer-előállítás kialakítása és fenntartása. A jogszabályok a lánc szereplőit arra kötelezik, hogy tartsák be az előírásokat, és olyan termékeket állítsanak elő, amelyek – tekintettel a további feldolgozási lépésekre is – nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét. Emellett figyelembe kell venni azt, hogy – az élelmiszer-ellátás globalizációja és a kiskereskedelem konszolidációja eredményeként – egyre nagyobb igény mutatkozik a vevői elvárásokra fókuszáló, nemzetközileg elismert élelmiszerbiztonsági rendszerek bevezetésére is.

A NAK által készített kiadvány átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a jogszabályi követelményekről és az élelmiszerbiztonsági szabványokról azon vállalkozások számára, amelyek élelmiszert állítanak elő vagy kezelnek. Az ilyen formában szintetizált, hiánypótló információknak köszönhetően növelni tudják a hatékonyságukat is, a folyamatok racionalizálása és a nem megfelelő tevékenységek csökkentése révén.

A kézikönyv gyakorlatias és közérthető formában ismerteti azokat az általános kritériumokat és elvárásokat, melyek betartásával a környezet, az épületek, a berendezések, a végzett műveletek és maguk a dolgozók hozzájárulhatnak a biztonságos élelmiszer-előállításhoz. A kiadvány a gyakorlatban is hasznosítható ismeretanyagot tartalmaz, valamint számos mintát, űrlapot azok számára, akik az élelmiszeripar valamelyik szakágazatában vagy a vendéglátásban, a kereskedelemben tevékenykednek. Továbbá azoknak a versenyképességre törekvő vállalkozásoknak is ajánlott, akik szeretnék megismerni a rendelkezésre álló élelmiszerbiztonsági rendszerszabványokat és azok követelményeit.

A kiadvány első kötete átfogó alapismereteket nyújt az élelmiszer-higiéniáról, a követendő elvekről és a jogszabályi követelményekről. A második kötet a HACCP veszélyelemzési módszert, a harmadik a HACCP-elvekre épülő, tanúsítható élelmiszerbiztonsági rendszereket mutatja be.

Mindhárom kötet ingyenesen elérhető az alábbi linkeken:

I. Higiéniai alapismeretek az élelmiszeriparban

II. Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszer és alkalmazása

III. Élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási rendszerek

 

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

 

 





Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2015. július 14.Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2015. július 14.
 

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.