English version
×

Hideghívások

Csak a biztos időpontokért fizet. Kérje ajánlatunkat most! Időpont egyeztetés

Utál telefonálni? Sok időbe kerül a hideghívás?
Telefonálás helyett inkább tárgyalna?
Profi call center szolgáltatásunk korrekt feltételekkel átvállalja a telefonálás idegőrlő feladatát.

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

×

Adatbázis-értékesítés

Magyar cégek adatbázisa

E-mail cím és telefonszám-adatbázis
• e-mail, hírlevél, eDM kampányokhoz
• telemarketing, telesales kampányokhoz
• postai levél, DM kampányokhoz
• GDPR-kompatibilis, legális adatbázis

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

Jöhetnek a félmilliós kft-k! Nyomtatás E-mail
2007. április 21. szombat, 19:26
Cégtörvényváltozások ez év őszétől

ImageHogyan érinti vállalkozásunkat?

 A módosított cégtörvény a székhelytől kezdve a telephelyen és az aláírási címpéldányon át a Kft.-alapításkor eddig megkövetelt banki igazolásig számos területet érint. És akkor a vezető tisztségviselők jogállását érintő forradalmi változásokról nem is beszéltünk!

 


A törvény 2007. szeptember 1-jén lép hatályba, de egyes rendelkezéseihez más hatálybalépési dátumokat állapítottak meg (ezeket alább külön ismertetem). Amikor a cégjegyzékbe már bejegyzett cégek – nagy valószínűséggel, kedves olvasó, az öné is ilyen – a törvény rendelkezésinek hatálybalépése után először nyújtanak be változásbejegyzési kérelmet, abban kötelesek bejelenteni azokat az adatokat, amelyek korábban nem szerepeltek a cégjegyzékben. (Ha az adat igazolására szolgáló okiratot a cég cégiratai között korábban benyújtották, nem kell okiratot mellékelni nem kell – Ctv. mód. 28. § (7). Melyek ezek az adatok?

A székhely új felfogása
Ctv.mód. 3. §
ImageMit jelentette eddig az, hogy székhely? A fogalom alatt a központi ügyintézés helyét értette a törvény. Az újonnan bevezetett székhelyfogalom ennél szűkebb: a cég székhelye a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik. A cégnek a székhelyét cégtáblával kell megjelölnie. A cég létesítő okirata úgy is rendelkezhet, hogy a cég székhelye egyben a központi ügyintézés (döntéshozatal) helye – Ctv. 7. § (1)
Hatályos: 2007. szeptember 1-től. (A továbbiakban is csaknem mindig ez a hatályba lépés időpontja. Ahol eltér, külön jelzem.)

A központi ügyintézés helye
Ctv.mód. 3.§
Ez új fogalom. Amennyiben a cég székhelye nem azonos a központi ügyintézés helyével, az utóbbit a létesítő okiratban és a cégjegyzékben fel kell tűntetni – Ctv. 7. § (1). Ezek a rendelkezések lehetőséget adnak reprezentatív székhelyek bejegyzésére – ezeknek a cégek életében már kialakult gyakorlatuk van.
Fontos kérdés, hogy a székhely – a központi ügyintézés helye – elkülönülése hogyan érinti a cég adózási illetékességét! Ez a bizonyos székhely tehát az adózásban gyakorlatilag afféle telephely lesz? A cég adózási illetékességét pedig a központi ügyintézés helye alapozza meg?

Új telephelyfogalom
Ctv.mód. 3.§
ImageA cég telephelye a tevékenység gyakorlásának a cég társasági szerződésében, alapító okiratában foglalt olyan tartós, önállósult üzleti (üzemi) letelepedéssel járó helye, amely a cég székhelyétől eltérő helyen található, a cég fióktelepe pedig olyan telephely, amely más városban vagy községben – magyar cég külföldön lévő fióktelepe esetén más országban – van, mint a cég székhelye. Ez a szabály irányadó a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, illetve a külföldiek közvetlen kereskedelmi képviselete esetében is – Ctv. 7. § (2.)

Ügyvédi iroda mint cégszékhely
Ctv. mód. 4. §
A cég székhelyeként a cégjegyzékbe annak az ügyvédnek (ügyvédi irodának) a székhelye is bejegyezhető, amely – a külön jogszabályban foglaltak szerint – a cégmegbízásából gondoskodik a cég üzleti és hivatalos iratainak átvételéről, érkeztetéséről, megőrzéséről, rendelkezésre tartásáról, valamint a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítéséről, így különösen a cég székhelyéhez és a cégiratokhoz kapcsolódó hatósági kényszerintézkedések tűréséről (székhely-szolgáltatás) – Ctv. 7/A §.
A székhely-szolgáltatásról az előbbiek szerint az ügyvédi törvény módosítása is rendelkezik: az ügyvédi iroda köteles a cég iratait és ingóságait az egyéb megbízók és saját irataitól és ingóságaitól elkülöníteni – Ctv. mód. 34. §

Uniós székhely-áthelyezés

Ctv. mód. 3. §
ImageA törvény rendelkezik arról, hogy a magyar cégnyilvántartásba bejegyzett cég az Európai Unió más tagállamában is jogosult tevékenysége elsődleges folytatására, illetőleg tevékenysége gyakorlása elsődleges helyét az Európai Unió más tagállamába is áthelyezheti. A cég ezirányú döntése - külön törvény eltérő rendelkezése hiányában - nem igényli a székhelyére vonatkozó cégbejegyzés módosítását. (Ctv. 7/B §)
Hatályos: 2007. szeptember 1-től.

Aláírási címpéldány

Ctv. mód. 5. §
A törvény az eddiginél részletesebb szabályokat állapít meg az aláírási címpéldányra. Újdonság, hogy az aláírási címpéldányt – amelyet eddig csak közjegyző készíthetett – a cégbejegyzési (változásbejegyzési) eljárás során az ügyvéd is hitelesítheti, azzal a feltétellel, hogy a cég létesítő okiratát vagy a létesítő okirata módosítását is ő készíti (szerkeszti) és jegyzi ellen, és az aláírás-minta a cégbejegyzési(változásbejegyzési) kérelem mellékletét képezi.

Webes cégközlemények
Ctv. mód. 6. §
Ha a gazdasági társaságokról szóló törvény a céget közvetlenül kötelezi rá, hogy a Cégközlönyben közleményt tegyen közzé, a cég választása szerint e kötelezettségének a cég honlapján való – e törvény szerinti – közzététellel is eleget tehet. Ebben az esetben a honlapon való közzététel a Cégközlönyben való közzétételnek minősül, és a közzététel megtörténtének igazolásaként a cég a Cégközlöny lappéldányának csatolása helyett jogosult a honlap közzététel céljára szolgáló helyének pontos megje megadni.

A Ctv. új rendelkezése szerint a gazdasági tevékenység folytatásához szükséges engedélyt nem a Cégbírósághoz kell benyújtani, hanem a vagy a Cégközlönyben, vagy a saját honlapon kell közzétenni. Ez a rendelkezés alapítási engedélyre nem vonatkozik – Ctv. 21/B §.
Ha a cég úgy dönt, hogy nem a Cégközlönyben, hanem a honlapján teszi közzé közleményeit, ezt a tényt és a cég elektronikus elérhetőségét (honlap) a cégjegyzéknek tartalmaznia kell. A honlapon való közzététellel egyidejűleg a közleményt a cég köteles az ismert hitelezőinek elektronikus úton is elküldeni (ha elektronikus elérhetőségét a hitelező közölte a céggel).
ImageFigyelem! Ebből a rendelkezésből következően az e-mail címeket érdemes a partnereknek igazoltan megküldeni, illetve az egyes szállítási, vállalkozási, megbízás és egyéb szerződésekben az e-mail címeket külön is feltüntetni!
A cég köteles a honlapját folyamatosan működtetni, és a közleményt a honlapján olyan módon szerepeltetni, amely igazolja a közzététel megtörténtének időpontját. Ennek a rendelkezésnek a megsértése esetén a céggel szemben törvényességi felügyeleti eljárás folytatható le. Ha a cég már nem kívánja fenntartani a honlapját, köteles ezt a cégbíróságnak bejelenteni – Ctv. 21/A–B §.

Jegyzett tőke devizában, eltérő üzleti év
Ctv. mód. 8. §
A törvénymódosítás szerint a cégjegyzék szükség szerint valamennyi cég esetében új elemként tartalmazza a következőket:
Image* ha a cég összevont (konszolidált) éves beszámolót készítő anyavállalat, illetve az összevont (konszolidált) éves beszámolóba bevont leányvállalat, ezt a tényt, valamennyi kapcsolódó anya- és leányvállalat cégnevének, székhelyének, cégjegyzékszámának, külföldi cég esetén nyilvántartási számának és nyilvántartó hatóságának feltüntetésével,
*  a cég képviseletére jogosult elektronikus címpéldányának tanúsítványát,
* ha a cég a jegyzett tőkéjét devizában határozza meg, ezt a tényt, továbbá a devizanemet,
* a cég üzleti évének mérlegfordulónapját, amennyiben az üzleti év eltér a naptári évtől. (Ctv. 25.§ (1) q–t.)

A cégváltozások időpontja

Ctv. mód. 10. § (3)
A cég a változásbejegyzési kérelemben meghatározhatja egyes cégadataiban bekövetkező változások időpontját. A változás időpontja azonban nem lehet korábbi, mint a változás alapjául szolgáló határozat meghozatalának napja. Ennek hiányában – valamint ellentmondásos okiratok esetén – a változás időpontja az alapul szolgáló határozat meghozatalának a napja.

ImageKft.-alapítás
banki igazolás helyett ügyvédi
Ctv. mód. 10. § 3.)
Kft alapítása – törzstőke felemelése – esetén a törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy a pénzbeli hozzájárulás befizetését ügyvéd vagy közjegyző igazolja. Ekkor az ügyvezető a cég bejegyzését követő nyolc napon belül köteles a cég pénzforgalmi számláját megnyitni és a rendelkezésre bocsátott pénzbeli hozzájárulás összegét a számlára befizetni – Ctv. 30. § (5).

Kötelező elektronikus cégbejegyzés
2008. július 1-től!
Ctv. mód. 12. §
A cégbejegyzésre – változásbejegyzésre – irányuló kérelmet a cég székhelye szerint illetékes cégbíróságnak a jogi képviselő által aláírt, cégformának megfelelő elektronikus nyomtatványon kell – a törvényben meghatározott módon és a mellékletekkel együtt – előterjeszteni. Az elektronikus cégeljárás szabályairól Az Üzlettárs stratégiai partnere, az Önadózó 2007. áprilisi száma részletes magyarázatot közölt – Ctv. 35. §

Cégbejegyzés:
két munkanapon belül
Ha kkt, bt vagy kft, illetve zrt. alapításának bejegyzése iránti kérelemhez a törvény mellékletében foglalt szerződésminta alapján készült létesítő okiratot csatolnak, és a jogi képviselő a bejegyzési kérelemben nyilatkozik róla, hogy a csatolandó okiratok törvényességi szempontú vizsgálatát elvégezte, nos ebben az esetben a cégbíróság a cég bejegyzéséről két munkanapon belül, illetve 2008. június 30. után követően egyetlen munkaórán belül határoz – Ctv. 48. §. Az egyszerűsített cégeljárás illetéke 15 ezer Ft.

ImageTEÁOR számok
2008. január 1-től!
Ctv. mód. 28. § 3.)
2008. január 1-jétől a cég főtevékenységét és tevékenységi köreit a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott nomenklatúra helyett az Európai Parlament és a Tanács a gazdasági tevékenységek statisztikai osztályozása NACE Rev. 2. rendszerének létrehozásáról szóló 1893/2006/EK. rendelet szerint kell jelölni. (A különbségekről lásd ilyen és ilyen című írásunkat az xx. oldalon!)

Tevékenységi engedélyek közzététele – a honlapon is

2007. június 16-tól!
Ctv. mód. 30. §
A hatósági engedélyhez kötött tevékenységek esetén az engedélyt már nem kell bejelenteni a Cégbíróságnak. Ehelyett a Cégközlönyben vagy a saját honlapon kell közzétenni – Ctv. mód. 6. § és Ctv. 21/B §.

Vezető tisztségviselők:
újra munkaviszonyban!
Ctv. mód. 35.§ (2)–(3)
Éppen egy évvel ezelőtt volt aktuális az új Gazdasági törvény – 2006. évi IV. tv. – rendelkezése, amely szerint 2006. július 1. napjától a vezető tisztségviselői megbízatás munkaviszonyban nem látható el – 22. § (2). Volt egy olyan átmeneti szabály is, hogy aki 2006. július 1. előtt a vezető tisztség ellátására munkaviszonyt létesített, a munkaviszony megszűnéséig, de legfeljebb a vezető tisztségviselővé választásától számított öt évig ez a jogviszony fennmaradhat – 334. §
(1).A mostani törvénymódosítás alapján a vezetői tisztségviselői tisztség 2007. szeptember 1-től újra ellátható munkaviszonyban. A Gazdasái törvény 22. § (2–3) bekezdésének 2007. szeptember 1-től hatályos szövegét szó szerint idézem:
2.) A vezető tisztségviselőt e minőségben megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre – a törvényben meghatározott eltérésekkel –
a) a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait (társasági jogi jogviszony) vagy
b) a munkaviszonyra irányadó szabályokat kell alkalmazni.
Image3.) A vezető tisztséget – ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik – nem láthatja el munkaviszonyban az egyszemélyes gazdasági társaság tagja, illetve a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja.
Ezek valósággal forradalmi változások a vezető tisztségviselők jogviszonyának szabályozásában! Vagy inkább ellenforradalmiak – amennyiben lényegében visszatérnek a 2006. évi IV. törvény előtt kialakult gyakorlathoz. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy jogalkotásunk akár egy éven belül is gyökeresen eltérő szabályokat tud megállapítani a gazdasági szereplők részére.

Félmilliós kft.-k

Ctv. mód. 35. § (5)
Kft. alapítása esetén a törvény eddig 3 millió Ft-os minimális törzstőkét írt elő. Ez most már 500 ezer Ft. – Gt. 114. § (1). Zrt. akár 5 millió Ft-tal – 207. § (1) –, Nyrt változatlanul 20 milliós alaptőkével alapítható – 288. § (1).

Kötelező módosítás:
módosított határidő 2007. június 16-tól
Ctv. mód. 35. § (15)
A 2007. szeptember 1-ig kötelező társasági szerződés módosításokat a Gt. 336. §-a írta elő. E rendelkezés első bekezdése változatlanul hatályos, és hivatkozza a módosítás is.
A módosítást a (2) és (3) bekezdést írta felül határidőben is, illetve a mulasztás enyhébb jogkövetkezményeiben is. A legfontosabb: a kötelező társasági szerződés módosításának határideje 2007. szeptember 1. helyett 2008. július 1.

Dr. Szabó Tibor
A szerző ügyéd, adószakértő, Az Üzlettárs stratégia partnere, az Önadózó című magazin szereksztője, www.onadozo.hu

Forrás: Az Üzlettárs -
www.azuzletars.hu

Kérdése van a cikkhez?
Írja meg az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
e-mailcímre!

Szeretne díjmentesen konzultálni szakértőnkkel? Érdekli, hogy lehet ezt gyakorlatba ültetni a saját cégében?

Üzleti Közösség tagjaként erre IS jogosult egész évben! Részletekért kattintson ide →

További cikkeket a témában a "Vezetői túlélőcsomag" rovatunkban olvashat →



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe, a kezdeti lépésektől (cégalapítás, székhely választás) a magyar adózás, adó rendszer, a pénzügy és számvitel gyakorlati oldalán át az adóváltozások nyomon követéséig. Legális adómegtakarítási tippek az adószakértő tolmácsolásában.
 

Ügyfélszolgálat, bejövő híváskezelés, túlcsorduló hívások kezelése, kampányvonal

Hogyan tud úrrá lenni a folyamatosan csöngő telefonokon?

Üzembiztos módszert mutatunk: munkatársai helyett mi fogadjuk cége beérkező hívásait (vagy azok egy részét, igényei szerint), nyugodt mederbe terelve feladatait.
Érdekel

Hideghívások, telemarketing

Lead generálás, időpont-egyeztetés, piackutatás, közvélemény-kutatás

Értékesítők, cégvezetők számára aranybánya
Sikerdíjas tárgyalási időpont egyeztetés friss és szűrt cégadatbázisból
Érdekel

Adatbázis, e-mail lista, telefonszám lista

Lépéselőny Önnek, a konkurensei előtt - Tessék, válasszon vevőt magának!

Marketing adatbázis, amire szüksége van ahhoz, hogy végre beinduljon a cége
Érdekel

Hírlevél kampányok, tömeges és célzott eDM küldés

A tömeges DM levél küldés bizonyítottan hatékony módja annak, hogy növelje a forgalmát!

Ne bajlódjon az adatbázis építéssel! Csoportos e-mail küldés, eDM marketing szolgáltatásunkkal állunk rendelkezésére.
Érdekel

SMS kampányok

Érjen el egyszerre több ezer ügyfelet azonnal! Az olcsó és kiemelkedően hatékony kampány, amire eddig várt!

Tegyük fel, hogy időszakos akciója hírét gyorsan szeretné potenciális vagy már meglévő ügyfelei ezreihez eljuttatni. Milyen módszert választ?
Érdekel

Adózási tanácsadás

Adózási ügyekben kérdezzen tanácsadónktól!

Adózási tanácsadás

Lépjen kapcsolatba a Virtuális Irodaház Tagjaival - egy kattintással!

Zalaerdõ Erdészeti Zrt.
Tihanyi Gyula

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Biobolt Bt.
Sármány Lászlóné

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Moto-Magiszter Kft.
Dajer Ildikó

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
N.I.M.-Metál-Szerk. Építõi... N.I.M.-Metál-Szerk. Építõipari Korlátolt Felelõsségû Társaság
Necsász Istvánné

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető


Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.