Mindent lát majd a NAV Nyomtatás E-mail
2016. szeptember 29. csütörtök, 00:00

Az adók számának csökkentését, és a terhek lefaragását ígérte Varga Mihály a Nemzeti Adókonzultáción. Az adóhivatal létszámát 20 ezer fő alá csökkentik, és mindent elektronizálnak.


Túl sok adótípus van, szükség van ezek számának csökkentésére -  mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adókonzultáción, amelyet a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) kezdeményezésére rendeztek meg a négy nagy könyvvizsgáló cég (EY, KPMG, Deloitte, PwC) támogatásával. A kétnapos konferencia hivatalos célja az új szemléletű hatékonyabb, kevésbé bürokratikus, ügyfélbarát adóhatóság létrehozásának segítése – vagyis az adózás rendéjről szóló új törvény (art) alapjainak lerakása – lett volna. Az új art azonban már tulajdonképpen készen van – derült ki a konferencián. A jogszabály egy éve várat magára: a NAV átalakítása tavaly kezdődött azzal, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) rendelték a hivatalt és megszűntették a regionális igazgatóságokat.

Nemzetközi összehasonlításban is versenyképes adóhivatalra van szükség – húzta alá ezzel kapcsolatban Varga, aki szerint az új rendben közös felelősség, hogy hatékonyabban segítse a vállalkozásokat az adóhatóság, és azt kell figyelni, mennyiben jobbak vagy rosszabbak az eljárások más országokhoz – például Ausztriához – képest. Az adóhatóságot vezető államtitkára aztán be is jelentette, hogy az új art tulajdonképpen kész is van, és azt benyújtják az Országgyűlésnek. Tállai András azt mondta: egyszerűbb, követhetőbb és átláthatóbb lesz az új jogszabály, amelyben az ellenőrzések számát is csökkentik. A cél a teljes elektronizálás – azon kívül, hogy mobilról is intézhetővé válnak az adóügyek – a hatóság mindent lát majd az adózóról. Így a deszk-típusú ellenőrzéseknek nagyobb szerepe lesz: a hatóság az íróasztal mellől szűri ki az adókerülőket – az új felfogás szerint ugyanis leginkább ezeket kell kivenni a rendszerből, és nem a tisztességesen működőket vegzálni. „Géppuskázás helyett célzott lövések” – adta ki a jelszót a vezető, közölve: az új art-ben egyszerűbb lesz a mulasztási bírság szabályozása, kőbe lesz vésve az ellenőrzés időtartama, és a kezdő vállalkozások türelmi időt kapnak, amikor megszokhatják, hogy is működik a vállalkozások adózása. Ezen kívül persze jön minden, amit eddig is lehetett tudni: jövőre 4 millió embernek már a NAV készíti el az adóbevallását, szigorítják az EKÁER rendszerét és kiterjesztik az online kasszákat (egységesen ugyan, de csak január elsejétől) többek közt az autószerelőkre, a taxisokra és a pénzváltókra- „Nem szeretnénk még egyszer módosítani a határidőt” – utalt az államtitkár arra, hogy az októberi dátumot kellett odébb tolni, mert nem voltak készen az új típusú kasszák.

Igaz, határidők ügyében máshol is volt gond. Bevezető előadásában Varga Mihály arra utalt ugyanis, hogy a NAV csodafegyverének mondott online számlázás próbaideje (amikor önkéntesen lehet csatlakozni a rendszerhez) áprilisban kezdődik. Tállai azt mondta: ez korai időpontnak tartja egyelőre – a miniszter egyébként arról beszélt, hogy a hatóság a rendszerben valós idejű adatszolgáltatást kapna a százezer forint áfánál többet tartalmazó számlákról. (Ez annyit is jelenthet, hogy ilyen esetben a kézi számla valószínűleg tilos lesz, nem lehet majd utólag jelenteni a 370 ezer forintnál nagyobb összeget tartalmazó áfás számlákat).

Tállai ugyanakkor bejelentette azt is: az egyszerűsítés jegyében a következő két évben az adószabályokat is át kívánják tekinteni, és a jelenleg kusza, módosításokkal teletűzdelt szabályokat egységesekkel váltanák fel. Gondolkodnak az illetékrendszer átalakításában is, miután a beszedés nem kellően hatékony: 900 ember foglalkozik illetékkel a NAV-nál, de csak százmilliárd a bevétel. A hatékonyság egyébként is fontos, Tállai szerint 20 ezer fő alá csökkentik majd a létszámot, minden különösebb médiavisszhang nélkül.

Varga közlése szerint ugyanakkor a kormány adópolitikájának alapelve nem változik, marad a fogyasztásra alapozott elvonási struktúra és cél a gazdaságot terhelő összes adó és járulék csökkentése – mondta. A többletbevételeket a kormány a gazdaság szereplőnek kívánja visszaadni – hangsúlyozta Varga. A jelenleg 50 százalék alatti adóék csökkentését érnék el minden jövedelemkategóriában– emelte ki a miniszter, aki szerint a célzott kedvezményekkel (családi adókedvezmény például) már ezt a munkavállalók néhány csoportjában sikerült elérni. Hasonlóképpen fontosnak nevezte az adócentralizáció csökkenését: a 38 százalékra mérsékelt GDP-arányos szint ugyanis az uniós átlagnak megfelelő, ám a régióhoz képest magas, így a cél a versenytárs államok átlagának elérése kell legyen.

A járulékok mérséklését – az elvonások jelenleg magas szintje miatt - a köztehercsökkentés egyik „ígéretes területének” nevezte, hangsúlyozva: meg kívánják őrizni a nyugdíj- és az egészségügyi kassza egyensúlyát. A járulékoknál „minden apró mozdulat” tíz, vagy százmilliárdokba kerül, így csak átgondolt, a munkaadói és a munkavállalói oldalakkal egyeztetett lépésekről lehet szó.

Béremelést kér a kormány
Fontosnak nevezte az S&P felminősítését Varga Mihály, amely a nemzetgazdasági miniszter reményei szerint segíti majd a gazdaság működését. Hangsúlyozta, hogy Magyarország besorolása már megelőzi Portugáliájét és Olaszország szintjén van. Kiemelte, hogy csökken az adósságszint, alacsony a hiány nincs infláció, nő a foglalkoztatottság és emelkednek a bérek, és hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés gyorsítása érdekében azért vannak még teendők. A kis és középvállalkozások fejlesztése (a management-tudás elsajátítása) mellett szükség van a termelékenység növelésére. Nem a foglalkoztatottság emelésére kell szerinte koncentrálni, hiszen itt már nem lehet nagy eredményt elérni, mert a 280 ezer most munka nélkül lévő lassan integrálható – mondta Varga. Szerinte a hozzáadott értékláncban kell előre lépni, leginkább a kutatás-fejlesztés támogatásával. A foglalkoztatottságban a struktúrális munkaerőhiány kezelése a cél (bérlakásépítési programmal, lakhatási és utazási támogatással növelik a mobilitást), míg a szaktudással rendelkező munkavállalók számának növelését is el kell érni. Itt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együtt dolgoznak az új szakképzési rendszeren. Eközben persze szükség van a bérek növelésére is, ám ez – emelte ki a miniszter – nem csak állami feladat. A munkát terhelő elvonások csökkentése mellett a munkaadóknak is meg kell vizsgálniuk, hogyan lehet akár a profit terhére is emelni a kereseteket – hangsúlyozta,

Forrás: Világgazdaság Online
Az elmúlt öt hónapról rendelkezésre álló legfrissebb statisztikák szerint, január-májusban 3,4 millió vendég 7,9 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégszám 8,2%-kal, a vendégéjszaka-szám pedig 6%-kal haladja meg a tavalyi értéket – hangsúlyozta Glázer Tamás. A turizmus tehát ismét bizonyított a nemzetgazdaság egyik húzóágazataként. A beutazó turizmusban kulcsszerepe van annak, hogy Magyarország egy nagyon jó ár-érték arányú utazási célpont, az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan tud újat, érdekeset és általában a vártnál is jóval többet nyújtani a látogatóknak. A legtöbb vendég Budapestre érkezik, ám a SZÉP Kártya segíti oldani vendégforgalmunk Budapest-centrikusságát, illetve a hazai turizmus szezonalitását, hiszen az elfogadóhelyek több mint 80%-a vidéken van. Az Észak-Magyarország régió a 3. legnépszerűbb belföldi úti cél, a régióban eltöltött külföldi és belföldi vendégéjszakák száma tavaly meghaladta a 2 milliót, ami több mint
13%-os növekedés az előző évhez képest – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes. Kiemelte továbbá, hogy az észak-magyarországi turisztikai régió az év 365 napján kínál tartalmas és kellemes időtöltési lehetőséget, így mind a négy évszakban vonzza a turistákat. Olyan, jól ismert és szeretett térségei vannak, mint Eger és térsége, Mátra, Nógrád, Miskolc-Bükk, Aggtelek, vagy Tokaj-Zemplén. A minőségi szálláshelyek, a nemzeti parkok és a borvidékek mellett az élményközpontúságot emelte ki Glázer Tamás, amiben – szavai szerint – Eger verhetetlen, a legfeltűnőbb változáson azonban Miskolc ment keresztül: iparvárosból kulturális és aktív turisztikai úti céllá vált pár év alatt. Az „Egészségtudatos hegyvidék" mottóval népszerűsített Észak-Magyarországon minden rendelkezésre áll, ami a rekreációhoz szükséges: a vizeken kívül számos más gyógytényező – mofetta, gyógybarlang, gyógynövények, ivókúra – is megtalálható itt. A Magyar Turizmus Zrt. célja, hogy tovább bővüljön a régió vendégfo
rgalma. Jelenleg a vendégéjszakák 80%-a belföldi vendégeknek köszönhető, ezért a társaság törekvése a külföldi vendégek arányának növelése is – hangsúlyozta Glázer Tamás.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2015. július 14.
 

Lépjen kapcsolatba a Virtuális Irodaház Tagjaival - egy kattintással!

Ergometal Kft
Mészáros Sándor

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Kapos Volán Zrt.
Kovács Melinda

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
P & A Kereskedelmi Kft.
Kisházi Róbert

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Mediox Kft.
Pázmándi Csilla

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető