Szállodaszövetség: az uniós intézmények támogatják a szállodai minősítések erősítését Nyomtatás
2016. március 23. szerda, 00:00

Az Európai Unió intézményei támogatják a Hotelstars Union (HSU), az európai szállodaipar minősítési rendszerének további erősítését - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az MTI-vel, miután a HSU bemutatta a legutóbbi fejlesztéseit az Európai Parlament és az Európai Bizottság tagjainak.


A Hotelstars rendszer összesen 270 feltétel teljesítésén alapul az 1-5 csillagos kategóriákban.
Niklai Ákos, a HOTREC - az Európai Unió tagországai szálloda, éttermi, és kávéházi szövetségeinek konföderációja - alelnöke, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke a közlemény szerint a hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a vendégek megkérdezésére épülő kritériumok segítik a megalapozott szállodaválasztást és a fogyasztók érdekeinek védelmét is. Az a cél, hogy a nemzetközi és hazai foglalási portálok is mielőbb használják a HSU csillagokat - mondta.
A közlemény idézi Isabella de Monte-t az Európai Parlament tagját, aki elmondta: a HSU kiváló példája az alulról jövő iparági kezdeményezésnek.
A HSU 13 európai ország - Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Magyarország, Málta, Németország, Svájc, Svédország - hivatalos szállodaminősítő rendszere, amely további 3 országban - Belgium, Görögország, Luxemburg - áll bevezetés alatt, és néhány további országban, így Franciaországban, és Olaszországban tervezik bevezetni.
A harmonizált és összehasonlítható szállodaminősítési rendszer, a HSU 2009-ben a HOTREC támogatásával jött létre.
A HOTREC által képviselt iparágban 1,8 millió vállalkozás tevékenykedik, 99 százalékuk kis- és középvállalkozás, amelyek az iparági termelés 59 százalékát adják. A szállodaipar 10,2 millió embert foglalkoztat az unióban. A HOTREC-ben 29 EU ország 43 nemzeti szervezete képviseli az ágazatot.

Forrás: MTI
Az elmúlt öt hónapról rendelkezésre álló legfrissebb statisztikák szerint, január-májusban 3,4 millió vendég 7,9 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégszám 8,2%-kal, a vendégéjszaka-szám pedig 6%-kal haladja meg a tavalyi értéket – hangsúlyozta Glázer Tamás. A turizmus tehát ismét bizonyított a nemzetgazdaság egyik húzóágazataként. A beutazó turizmusban kulcsszerepe van annak, hogy Magyarország egy nagyon jó ár-érték arányú utazási célpont, az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan tud újat, érdekeset és általában a vártnál is jóval többet nyújtani a látogatóknak. A legtöbb vendég Budapestre érkezik, ám a SZÉP Kártya segíti oldani vendégforgalmunk Budapest-centrikusságát, illetve a hazai turizmus szezonalitását, hiszen az elfogadóhelyek több mint 80%-a vidéken van. Az Észak-Magyarország régió a 3. legnépszerűbb belföldi úti cél, a régióban eltöltött külföldi és belföldi vendégéjszakák száma tavaly meghaladta a 2 milliót, ami több mint
13%-os növekedés az előző évhez képest – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes. Kiemelte továbbá, hogy az észak-magyarországi turisztikai régió az év 365 napján kínál tartalmas és kellemes időtöltési lehetőséget, így mind a négy évszakban vonzza a turistákat. Olyan, jól ismert és szeretett térségei vannak, mint Eger és térsége, Mátra, Nógrád, Miskolc-Bükk, Aggtelek, vagy Tokaj-Zemplén. A minőségi szálláshelyek, a nemzeti parkok és a borvidékek mellett az élményközpontúságot emelte ki Glázer Tamás, amiben – szavai szerint – Eger verhetetlen, a legfeltűnőbb változáson azonban Miskolc ment keresztül: iparvárosból kulturális és aktív turisztikai úti céllá vált pár év alatt. Az „Egészségtudatos hegyvidék" mottóval népszerűsített Észak-Magyarországon minden rendelkezésre áll, ami a rekreációhoz szükséges: a vizeken kívül számos más gyógytényező – mofetta, gyógybarlang, gyógynövények, ivókúra – is megtalálható itt. A Magyar Turizmus Zrt. célja, hogy tovább bővüljön a régió vendégfo
rgalma. Jelenleg a vendégéjszakák 80%-a belföldi vendégeknek köszönhető, ezért a társaság törekvése a külföldi vendégek arányának növelése is – hangsúlyozta Glázer Tamás.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2015. július 14.
 

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.