English version
×

Hideghívások

Csak a biztos időpontokért fizet. Kérje ajánlatunkat most! Időpont egyeztetés

Utál telefonálni? Sok időbe kerül a hideghívás?
Telefonálás helyett inkább tárgyalna?
Profi call center szolgáltatásunk korrekt feltételekkel átvállalja a telefonálás idegőrlő feladatát.

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

×

Adatbázis-értékesítés

Magyar cégek adatbázisa

E-mail cím és telefonszám-adatbázis
• e-mail, hírlevél, eDM kampányokhoz
• telemarketing, telesales kampányokhoz
• postai levél, DM kampányokhoz
• GDPR-kompatibilis, legális adatbázis

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

GKI: előrejelzés 2008-2009-re Nyomtatás E-mail
2008. október 28. kedd, 05:30

GKI: <a href='http://gazdasag.lepeselony.hu/' title='előrejelzés'>előrejelzés</a> 2008-2009-re

A pénzügyi válság
gazdasági válsággal fenyeget

A GKI szeptember második felében készült 2008-2009. évi előrejelzése óta radikálisan megváltoztak a világgazdasági körülmények, s ezzel a magyar gazdaság is teljesen új pályára került.

A nemzetközi pénzpiacokon kialakult pánikot annyiban sikerült megfékezni, hogy a szerteágazó állami (fiskális és monetáris) beavatkozás révén a bankrendszer működőképessége fennmaradt, azonban a hitelezési hajlandóság rendkívül összeszűkült, általános finanszírozási nehézségek állnak fenn. A pénzügyi intézmények veszteségei hatalmasak, a tőzsdei árfolyamok tovább zuhannak, recessziós folyamat alakult ki. A pénzügyi válság gazdasági válsággal (depresszióval) fenyeget.

Előrejelzést készíteni ilyen helyzetben nagyon nehéz, de muszáj. A GKI ezért felülvizsgálja korábbi prognózisát. Sőt, szükség esetén ezt akár ismételten megteszi.

Az USA-ból 2007 augusztusában kiindult jelzálogpiaci válság globális pénzügyi krízis formáját öltötte. Az USA pénzügyi közvetítői rendszerében 2008 októberében megjelent a fizetésképtelenségi válság veszélye, ami mind több országra terjed át és mind nagyobb mértékben érezteti hatását a reálgazdaságban. Jelenleg az amerikai háztartások túlzott adósságállományának leépítése, valamint az irreálisan felduzzadt pénzügyi közvetítői szféra racionalizálása zajlik, beleértve a jelzáloghitelezésre épült, a globális pénzügyi rendszerben szétterített, származtatott és értékpapírosított (ily módon esetleg fertőzötté vált) tőkeáttételes pozíciókat. Az adósságállomány leépítése minden befektetési eszköz (részvény, kötvény stb.) árának esésével jár a világ szinte minden országában. Eközben az USA-ban és több nyugat-európai országban jelentős a bankcsődök kockázata. A helyzetet súlyosbítja a bankrendszeren belüli bizalmi deficit, a partnerek fizetésképtelenségétől félve ugyanis a kereskedelmi bankok nem adnak egymásnak hitelt, vagy ha igen, akkor csak rövid lejáratra, ami a bankközi piacok likviditásának erőteljes beszűküléséhez, ezzel összefüggésben a piaci kamatlábak emelkedéséhez vezetett. Mindezek miatt világszerte erősödött a recessziós, sőt depressziós veszély.

A válságkezelés az USA-ban és az Európai Unióban eddig soha nem tapasztalt mélységű politikai koordinációhoz vezetett. Ez mindenekelőtt a bankközi piac likviditásának javítására koncentrált: részben a vezető országok jegybankjainak egyeztetett kamatlábcsökkentése, részben pótlólagos jegybanki likviditás rendelkezésre bocsátása révén; emellett a bajba jutott kereskedelmi bankok fizetésképtelenségének elkerülését célozta hitelek, hitelgaranciák, követelésvásárlások és egyes kereskedelmi bankok részvénytőkéjében történő állami részesedésvásárlás formájában. A bankpánik elkerülése végett jelentősen kiterjesztették a lakossági megtakarításokra vonatkozó állami betétbiztosítás összeghatárát, több országban az állam korlátlan garanciát is vállalt. Eme intézkedések eredményeként valamelyest enyhült a pénzügyi piacokra irányuló nyomás, javult a likviditás a bankközi piacokon.

Mivel a fertőzött hitelek és értékpapírok globális állományáról nincsenek megbízható adatok, a tőkeáttételes pozíciók leépülésének időigényét és a piaci hangulat alakulását pedig nem lehet előre jelezni, ezért a hitelválság időtartama még rendkívül nagy hibahatárral sem prognosztizálható. A legszélesebb merítésű irányadó amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 a 2000. évi mélypontig még mintegy 20%-ot eshet. Nagy ingadozásokra számítunk, de az egyirányú romló, zuhanó trend valószínűleg már nem lesz hosszabb ideig jellemző.

A pénzügyi bizonytalanság és a hitelfeltételek romlása visszaveti a lakossági fogyasztás és az üzleti beruházás bővülését, aminek növekedésfékező hatása a kivitelben is megjelenik. Mindezek alapján erőteljesen lassul a világgazdaság növekedési üteme. Még a viszonylag optimistább prognózisok szerint is az USA GDP-dinamikája a 2007. évi 2%-ról 2008-ban 1,5%-ra mérséklődik, 2009-ben stagnál, az Európai Unióé 3,1%-ról 1,6%-ra, illetve 2009-re 0,5%-ra lassul. Az USA-ban és az EU-ban 2008 negyedik és 2009 első két negyedévében csökkenhet a GDP. Írország, Észtország és Lettország GDP-je már 2008-ban is visszaesik, Magyarország regionális versenytársaié pedig jelentősen csökkenő ütemben emelkedik. (Igen kedvezőtlen esetben az EU GDP-je tartósan is csökkenhet, ez a GKI-t is jelen prognózisának rontására késztetné.)

A kőolaj (Brent) hordónkénti világpiaci ára a 2007. évi 72,7 dollárról idén éves átlagban ugyan kb.100 dollárra emelkedik, 2009-ben pedig 75 dollárra esik, de ez úgy megy végbe, hogy időnként már most is 70 dollár alatt van. A nyersanyagok és energiahordozók világpiaci árának visszaesésével az infláció is mérséklődik. A fogyasztói árindex az USA-ban a 2008.évi 2,2%-ról 2009-ben 1,6%-ra, az Európai Unióé 3,9%-ról 2,4%-ra csökken. A dollár az euróhoz viszonyítva idén ugyan éves átlagban gyengül (a tavalyi 1,37 után 1,48 várható), de az utóbbi hetekben a dollár rohamosan erősödik, 1 euró már csak 1,25 dollárt ér, s valószínűleg 1,30 körül lesz a jövő évi átlagos árfolyam.

A magyar gazdaság egyensúlyi helyzete 2006 óta sokat javult, de a világgazdaság válsága még olyan pillanatban érte el Magyarországot, amikor egyfelől ez az egyensúlyjavulás még nem jutott el a szükséges mértékhez, másfelől a pénzügyi világ még nem szokta meg az új adatokat, az így alkotott kép rólunk rosszabb, mint a tényleges helyzetünk. Ezért a pénzügyi pánik Magyarországot súlyosan érinti. GDP-arányosan az államháztartási hiányunk idén még magasabb lesz a többi EU-tagországénál, s a visegrádi országok között a legnagyobb – bár a balti országokénál, Romániánál és Bulgáriánál lényegesen alacsonyabb – a fizetési mérleg deficitünk is. Ennek döntő része ugyan nem az állam, hanem az üzleti szektor és a lakosság – jellemzően külföldi tulajdonú kereskedelmi bankok által közvetített – hitelfelvételéből adódik, a hiányszint, illetve a nagyon lecsökkent hazai megtakarítási ráta következtében azonban Magyarország igencsak ráutalt a külföldi finanszírozásra. A problémát az okozza, hogy éppen ennek a lehetősége szűkült be jelentősen az elmúlt hetekben, a nemzetközi hitelpiaci válság pedig irreálisan felnagyította valós gyengeségeinket. Részben ennek (és a külföldi pénzintézeteket sújtó belső gondoknak) következtében az egyébként nemzetközi összehasonlításban jó hitelportfolióval rendelkező magyarországi bankok még anyabankjaiktól is csak korlátozottan jutnak hitelekhez, azok a források visszatartásával mintegy exportálják finanszírozási problémáikat. A külföldi, bizonytalanabb helyzetű bankokban elhelyezett betétek ottani állami garantálása késztette a magyar államot is hasonló lépésekre, nehogy a garancia-licit ösztönözze betétkivonásra a hazai tulajdonosokat. Jórészt a lecsökkent banki likviditás és a kockázatvállalástól való tartózkodás következménye az egyébként már kiugró hozamú magyar állampapírok iránti kereslet hiánya.

Mindezek együtt és a viszonylag likvid magyar pénzpiac vezetett a forint elleni spekulációs támadáshoz.

Erre a helyzetre a kormány és a jegybank gyors és egyre jelentősebb lépésekkel reagált. A bankrendszer refinanszírozási kockázatát csökkentő pénzügyi megoldásokkal, állami garanciákkal, nemzetközi támogatás szervezésével, a jegybanki alapkamat drasztikus megemelésével, a belső és külső egyensúly javítását célzó intézkedésekkel. Az államháztartás lecsökkentett idei 3,4%-os deficitje esetén (a magánnyugdíj-pénztári befizetések figyelembevétele következtében) 2009 tavaszán megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás, s jövőre a most előirányzott 2,9%-os hiánnyal is teljesülhet a maastrichti kritérium. A folyó fizetési mérleg hiányának is csökkennie kell, annak mértéke ugyanis – a bizonytalan külföldi hitelfelvételi viszonyok közepette – nem nagyon szakadhat el a nem adóssággeneráló finanszírozás lehetőségeitől (így a nettó működőtőke-import és az EU-támogatások együttes összegétől). Mivel a külföldi működő-tőke beáramlásának mértéke recessziós viszonyok közepette igen bizonytalan, lehetséges, hogy a hitelhez jutás korlátai a nettó külső finanszírozás terén csak az előző évekénél jóval kisebb, 2,5-3%-os GDP-arányos hiány elérését teszik szükségessé, ami az importkereslet – főleg az állami kiadások – további korlátozódását okozhatja.

Nagy a valószínűsége annak, hogy 2008-2009-ben a magyar gazdaság a konvergenciaprogramban ezekre az évekre tervezettől lényegesen eltérő, főleg a súlyosan megromlott világgazdasági körülmények által meghatározott és az egész Európai Unióra jellemzővé váló kényszerpályára kerül. Ennek fő jellemzője, hogy a belső és külső pénzügyi egyensúly – kényszerűen – még a korábban szándékoltnál is erőteljesebben javul, viszont a gazdaság lényegében stagnál, a munkanélküliség nő, a foglalkoztatás csökken. A pénzügyi egyensúly javulásában egyaránt szerepe lesz a lakossági nettó megtakarítás emelkedésének, a vállalkozói szféra EU-támogatások bővülésénél kisebb beruházás-bővítésének, de a döntő tényező az államháztartás nettó finanszírozási igényének a GDP kb. 2,5%-ára való visszaszorítása lesz.

A GKI üzleti bizalmi indexe októberben történelmi mélypontjára csökkent, s az előző hónaphoz viszonyított esés is példátlan. A magyar gazdaság helyzetének megítélése különösen drasztikusan zuhant, ami az október első felében napról napra egyre aggasztóbb pénzpiaci fejlemények fényében természetes is.

Az EKB-tól kapott és az IMF-től várható források a hazai devizatartalékokkal együtt olyan összegre rúgnak, amely akár hosszabb időn át is lehetővé teszi az államadósság megújítását új piaci hitelfelvét nélkül is. Így a forint elleni spekulációs támadás értelmetlenné válik és középtávon a piacok megnyugvása valószínű.

A következő hónapokban és 2009-ben a kül- és belföldi kereslet várhatóan csak nagyon szerényen vagy egyáltalán nem emelkedik. Miközben a világgazdaságban a jelenlegi pénz- és tőkepiaci pánik akár már ez év végéig lecsillapulhat, a hitelhez jutás azonban a korábbinál tartósan nehezebbé válik és a növekedési kilátások igen borúsak. Az előrejelzők – pl. az IMF – legkorábban 2009 II. félévében tartanak lehetségesnek némi javulást, de egy elhúzódó recessziót sem lehet kizárni. Az EU jövőre várható stagnálás közeli állapota beszűkíti a magyar export lehetőségeit. Ez akkor is igaz, ha egyes új tagállamok – az elmúlt években főleg itteni piacaink bővültek – a belső fogyasztás emelkedése miatt az átlagosnál valamivel gyorsabban fejlődnek. Az alacsonyabb olajár a csökkenő orosz fizetőképes kereslet miatt az odairányuló export lehetőségeit is korlátozza. Az exportorientált ágazatok közül nagyobb gondok várhatók a hitelfeltételek romlását jobban megérző járműgyártásban – bár ezen belül a különböző gyártók piaci helyzete messze nem azonos –, s talán kisebbek a divatcikknek is számító elektronikai termékek értékesítésében. A bizonytalan perspektíva és drága hitel visszafogja a beruházási tevékenységet. Az EU fejlesztési támogatásai részben csak az állami források helyettesítésére lesznek képesek, a lakásépítés pedig várhatóan visszaesik. Komoly piaci konszolidáció valószínű az építőiparban és az ingatlanszektorban. A fogyasztói keresletet behatárolja, hogy a reálbérek idei szerény emelkedését jövőre legfeljebb stagnálás körüli állapot követi, a hitelfelvétel erősen fékeződik, miközben jelentős összeget köt le a korábbi hitelek törlesztése. A magas kamatok és a növekvő bizonytalanság erősítheti a megtakarítási hajlandóságot (főleg gyorsan mobilizálható eszközökben, pl. rövid lekötési idejű bankbetétekben, majd állampapírokban).

 

 


A gazdasági növekedés 2008-ban a tavalyi 1,1% után gyorsul, de már csak 2% körül várható (még szeptemberben is 2,7%-ot valószínűsítettünk). Ez a gyorsulás is szinte kizárólag két, 2007-ben nagy visszaesést elszenvedő ágazat, a közszolgáltatások (3,4%-os visszaesés után 1%-os növekedés) és a mezőgazdaság (23%-os visszaesés után 25% körüli növekedés) javulásának köszönhető. Az ezeken kívüli un. magágazatok növekedése 3,5%-ról várhatóan 1%-ra csökken, tükrözve az európai konjunktúra romlását. Markáns az ipar lassulása, mindenekelőtt az export drámai lefékeződése következtében. Az építőiparban lassul a visszaesés mértéke, a kereskedelemben stagnálás közeli állapot várható.

2009-ben a gazdasági növekedés minimálisra, 0,5% körülire lassul. Ez az idei növekményt hozó ágazatok, az agrárium visszaesésének és a közszolgáltatások lassulásának következménye, a magnövekedés ugyanis gyakorlatilag nem változik, 1% körüli marad. (Az agrárszektornál a kiugró 2008. évi termés miatt 2009-re csökkenéssel illik számolni.) A magágazatok közül az ipar tovább lassul, perspektívája azonban nagyban függ attól, hogy az európai recesszió végének közeledtét érezve a vállalkozások mikor kezdenek új fejlesztésekbe. Ebből a szempontból a Mercedes beruházása kisugárzó hatása révén kedvező esetben 2009 második felétől némi lendületet adhat az üzleti beruházásoknak, a termelésen azonban ez csak a következő években mutatkozhat meg. Az építőiparban kétéves visszaesés után némi (de már csak alig érzékelhető) élénkülés várható az EU-támogatású infrastrukturális beruházások beindulása révén. Ha azonban a hitelhez jutás feltételei még rosszabbak lesznek, ez a szerény növekedés is eltűnhet. A szállítási ágazatra 2008-ban még némi élénkítő hatást gyakorol a jó mezőgazdasági termés, 2009-ben azonban a régió erősen lassuló növekedése az eddigi húzóerőt, a tranzitszállítást is visszafogja. Nehezül az élelmiszeripar és a turizmus helyzete is. Stagnáló gazdaságban a foglalkoztatottak száma 1-2%-kal csökken, a munkanélküliség pedig nő, idén 7,6%-os, 2009-ben 8% körüli ráta valószínű. A pénzszűke következtében növekedni fog a körbetartozások mértéke.

A külkereskedelmi forgalom drasztikusan lassul, de a kivitel volumenének behozatalnál gyorsabb fejlődése fennmarad, sőt az olló még kissé nyílik is. A cserearány 2009-ben valószínűleg már nem romlik tovább. Az export növekedési üteme mérséklődését követi az ahhoz szükséges import lassulása, miközben a fogyasztás kissé csökken, az infrastrukturális beruházások pedig főleg az építőipart – és nem az importot – serkentik. A kedvezőtlen piaci viszonyok közepette az importkereslet természetes módon lassul.

A bruttó keresetek legfeljebb 5%-kal növekednek, ami – az adótáblázat változatlansága esetén – a nettó keresetek 4% körüli emelkedését, s ezzel, 3,9%-os inflációt feltételezve a reálkeresetek stagnálását valószínűsíti. Ezen belül a versenyszektorban – a cégek helyzetétől és a konkrét munkaerő-piaci helyzettől függően, igen differenciált módon – kissé magasabb bruttó béremelési ütem lehetséges, ez azonban a kisebb cégeknél feltehetőleg inkább szürke jövedelemként fog megjelenni. A 2008-ban még 9% felett emelkedő bruttó bérek dinamikájának ilyen lefékezése a nagyobb, exportérdekelt cégeknél az európai piacszűkülés, a hazai piacon működő kkv-knál pedig a belföldi kereslet stagnálása miatt szükségszerű. A költségvetési szektorban a reálbér csökken. A stagnáló reálkeresetek mellett a fogyasztás kissé mérséklődik, a megtakarítás viszont emelkedik. Ez utóbbiban a kényszerek – a hitelek törlesztési kötelezettsége, a devizahitelek korlátozott elérhetősége, a forinthitelek drágasága – mellett a forint vonzó betéti kamatának is szerepe lesz.

A GKI által előrejelzett növekedés szerényebb a közelmúltban módosított költségvetés által prognosztizáltnál. A bevételekre ható fő tényezők egy részénél – infláció – nincs különbség, a fogyasztásnál azonban a GKI prognózisa lényegesen rosszabb pozícióval számol. A kiadások közül viszont alultervezettnek látszanak a kamatkiadások. Az általunk kívánatosnak tartott kb. 2,5%-os GDP-arányos államháztartási deficit eléréséhez további lépések szükségesek. Egy ilyen program esetén semmilyen fundamentális problémája nem lesz a magyar pénzpiaci folyamatoknak, sőt a konjunktúraciklushoz igazított ún. strukturális államháztartási deficit kb. 1,5%-ra megy le. (Ez a pénzpiaci válság lezárultával jelentős költségvetési-adócsökkentési mozgásteret jelent). Ennél is nagyobb hiánycsökkentés viszont már azzal a veszéllyel járna, hogy fokozná a recessziós folyamatokat.

Az infláció – főleg a világpiaci energia- és mezőgazdasági árak esése, illetve a magas bázis miatt – a következő hónapokban és 2009 elején is gyorsan esik. 2008-ban éves átlagban 6,2%-os (az év végén 5% körüli), 2009-ben 3,9%-os (az év végén 3,5% körüli) áremelkedés várható.

A forint árfolyama a nemzetközi pénzpiaci bizonytalanság miatt jelenleg nagyon ingadozó, s jellemzően gyengülő. Az idei év végére azonban erősödő, 260 forint körüli, 2008. átlagában 250 forintos euró-árfolyam valószínű.

Ha a nemzetközi pénzpiac stabilizálódik, s a magyar államháztartási hiány idei 3,4% alá csökkentésével 2009 tavaszán megszűnik a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás, miközben az infláció is 4% körülire – már nem sokkal az akkori maastricti kritérium fölé – csökken, lényegesen közelebb kerül az ország az euró-zónához történő csatlakozás feltételeinek teljesítéséhez. Ezért a közeljövőben napirendre kerülhet az ERM-2 rendszerbe való belépés. Akár már a fiskális szabályok és a 2009-es költségvetés elfogadása után sor kerülhet az euró bevezetése céldátumának – célszerűen 2012-nek – a bejelentésére. Ez növelheti a magyar gazdaság, s a forint iránti bizalmat. Mindez 2009-re éves átlagban 255 forintos, de az év végén ennél akár lényegesen erősebb árfolyamot eredményezhet. A korábban gondoltnál gyengébb forintot a devizahitelezés visszaesése magyarázza, ez ugyanis az átváltások elmaradása miatt csökkenti a forint iránti keresletet. Az IMF hitelkeret megnyílását és a pénzpiac stabilizálódását követően rendkívüli kamatcsökkentések várhatók. Kedvező esetben 2009 végére a jegybanki alapkamat is jelentősen, 6-7%-ra csökkenhet. Amennyiben a külső finanszírozás tartósan nehézségekbe ütközik, s a magyar gazdaság iránti bizalom nem nő a szükséges mértékben, 260 forint körüli árfolyam, s csak 7-9%-ra csökkenő alapkamat valószínű.

 

Ha az EU tartósabb és mélyebb depresszióba süllyed, azt Magyarország sem kerülheti el, s a kilábalás is csak a nemzetközi viszonyok javulásának függvényében lehetséges.

Forrás:GKI

Kérdése van a cikkhez? Írja meg az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailcímre!

 





A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe, ahol a gyakorlatban próbálhatja ki a vállalatgazdaságtani ismereteit. A magyar gazdaság, a vidékfejlesztés, a leader közösségek, az erőforrás gazdálkodás, az informatika, a marketing és a világgazdaság fő hírei.
 

Ügyfélszolgálat, bejövő híváskezelés, túlcsorduló hívások kezelése, kampányvonal

Hogyan tud úrrá lenni a folyamatosan csöngő telefonokon?

Üzembiztos módszert mutatunk: munkatársai helyett mi fogadjuk cége beérkező hívásait (vagy azok egy részét, igényei szerint), nyugodt mederbe terelve feladatait.
Érdekel

Hideghívások, telemarketing

Lead generálás, időpont-egyeztetés, piackutatás, közvélemény-kutatás

Értékesítők, cégvezetők számára aranybánya
Sikerdíjas tárgyalási időpont egyeztetés friss és szűrt cégadatbázisból
Érdekel

Adatbázis, e-mail lista, telefonszám lista

Lépéselőny Önnek, a konkurensei előtt - Tessék, válasszon vevőt magának!

Marketing adatbázis, amire szüksége van ahhoz, hogy végre beinduljon a cége
Érdekel

Hírlevél kampányok, tömeges és célzott eDM küldés

A tömeges DM levél küldés bizonyítottan hatékony módja annak, hogy növelje a forgalmát!

Ne bajlódjon az adatbázis építéssel! Csoportos e-mail küldés, eDM marketing szolgáltatásunkkal állunk rendelkezésére.
Érdekel

SMS kampányok

Érjen el egyszerre több ezer ügyfelet azonnal! Az olcsó és kiemelkedően hatékony kampány, amire eddig várt!

Tegyük fel, hogy időszakos akciója hírét gyorsan szeretné potenciális vagy már meglévő ügyfelei ezreihez eljuttatni. Milyen módszert választ?
Érdekel

Gazdasági tanácsadás

Gazdasági ügyekben kérdezzen tanácsadónktól!

Kérdését felteheti a Fórumban is!

Lépjen kapcsolatba a Virtuális Irodaház Tagjaival - egy kattintással!

Konti-Hús Kereskedelmi Húsip... Konti-Hús Kereskedelmi Húsipari Korlátolt Felelõsségû Társaság
Koh Antal

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Méray & Dobra Kft
Méray Antal

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
EURO GLOB SPED Nemzetközi Sz... EURO GLOB SPED Nemzetközi Szállítmányozási és Kereskedelmi Kft.
Szirányi György

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
PRIMOPTIK Bt.
Neumayer Mária

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető


Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.