A kiváló szőlőt sem lehet eladni Nyomtatás
2009. október 05. hétfő, 03:00

Kiváló a szőlő minősége Fejér megyében, a cukortartalom eléri a 19-21 mustfokot; ám a rendkívül alacsony árak ellenére - gyakorlatilag nincs kereslet - a szőlőre - közölte az MTI-vel a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.


09_10_05_napi2A nagyüzemekben és a házi kertekben a szőlő szüretelése a végéhez közelít, jelenleg mintegy 65-70 százalékos a készültség, s már csak a kései fajták szedése van vissza - mondta el a megyei földművelésügyi igazgató. Czetnerné Kócsa Márta rámutatott: Fejér megyében kiváló a szőlő minősége, egészséges, cukortartalma eléri a 19-21 mustfokot. Szavai szerint a házi kertekben szüretelt szőlők cukorfoka a nagyüzemi területeken szüreteltekhez képest némiképp alacsonyabb, ám a mennyiségük - valószínűleg a fürtritkítások elmaradása miatt - jóval meghaladja a sokéves átlagot.

A kiváló minőség elérését elősegítette, hogy a szántóföldi növényeket ért aszály a szőlő fejlődésében nem okozott számottevő kárt, a júniusban esett csapadék pedig elősegítette a bogyók fejlődését. Az Etyeki Borvidék déli körzetében lévő ültetvények egy részét 10-15 százalékos jégverés érte, ám a jég okozta sérülések nagy része beszáradt.

A szőlő kilónkénti felvásárlási ára rendkívül alacsony Fejérben: kilogrammonként 35-50 forint között kapnak érte a termelők. Czetnerné Kócsa Márta elmondta, hogy az alacsony árak ellenére is alig akad felvásárló: gyakorlatilag nincs kereslet a szőlőre.

Forrás:
Napi Gazdaság Online

www.napi.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe, ahol a gyakorlatban próbálhatja ki a vállalatgazdaságtani ismereteit. A magyar gazdaság, a vidékfejlesztés, a leader közösségek, az erőforrás gazdálkodás, az informatika, a marketing és a világgazdaság fő hírei.
 

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.