Nem mindegy, hogy hol kezded a karriered! – Itt a legjobb 30 cég listája pályakezdőknek Nyomtatás E-mail
2010. március 25. csütörtök, 08:37
03_25HR1Ünnepélyes keretek között kihirdették azon 30 cég listáját, melyek a legjobb választást jelenthetik a pályakezdőknek. A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 elkészítésének alapját képezte az a 36.000 pályakezdő körében készített kutatás, melyből kiderül, hogy a megkérdezettek miként vélekednek az egyes iparágakról, munkaadókról, illetve azok vonzóságáról.


A munkaadók körében végzett felmérés alapján a KarrierStart TOP 30 azt is bemutatja, hogy a valóságban mit kínálnak a vállalatok kezdő munkatársaiknak – így objektív képet mutat a legjobbakról. A felmérés alapján a legjobb cégek közé tartozik, többek között az Audi, a Coca-Cola, az IKEA, a Magyar Telekom, a MOL, a Morgan Stanley, az OTP, a Pannon, a Richter, a Tesco és a Vodafone. A Figyelő különdíja alapján a leggyorsabb szakmai előremenetelt egy pályakezdő a General Motors Powertrain-nél érheti el, a legnagyobb figyelmet a továbbképzésekkel kapcsolatban a PricewaterhouseCoopers-nél kapja egy friss diplomás, míg a legtöbb energiát a diákok képességnek felszínre hozására – akár már az egyetemi évek alatt – a MOL fordítja.

A válság következtében most még nehezebb munkát találni a friss diplomával rendelkező fiataloknak, mint korábban. Jóval kevesebb a nyitott pozíció, egy-egy meghirdetett állásra pedig több százan is jelentkeznek. Veres Rita, a Hewitt Elkötelezettség európai üzletágvezetője szerint: „Közel sem mindegy, hogy melyik cégnél indul el egy-egy pályakezdő karrierje, mivel minden munkahely másként, más mértékben támogatja a fiatal tehetségeket. Éppen ezért a Figyelő és a Hewitt arra vállalkozott, hogy sok szempontot figyelembe véve létrehozzon egy olyan listát, mely a legjobb 30 karrierindító céget tartalmazza.”
A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 lista 11 iparág legjobb vállalatait tartalmazza. A kérdőíves kutatás során kiderült, hogy a megkérdezett mintegy 36.000 fiatal miként vélekedik az egyes iparágakról és munkaadókról, illetve azok vonzóságáról. A kutatás segítségével a munkáltatók pontos képet kaphatnak a friss diplomások elvárásairól (fizetés, előrelépés, stb.) is. A vizsgálat alapján tíz pályakezdő közül hat a vonzó fizetést jelölte meg, mint a számára egyik legfontosabb szempontot munkahelyválasztás során, ezzel tehát a fizetés toronymagasan vezet – olyan tényezőket előzve meg, mint a szakmai fejlődés, vagy az emberközpontúság. Az egyes területeket tekintve a felmérésből az is kiderül, hogy az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb iparág a pénzügyi szféra, mely jellemzően a magas fizetések, a szakmai fejlődés és a vonzó karrier ígéretét hordozza a felmérésben résztvevők szerint, ugyanakkor sokan kötik hozzá az emberközpontúság, valamint a kihívást jelentő feladatok hiányát. A másik legvonzóbb terület az IT szektor, amely esetében a magas fizetés mellett a pályakezdők kiemelték a kihívó, izgalmas munkavégzés és a szakmai fejlődés lehetőségét, de sokan vélték úgy, hogy az IT/telekom cégek karrier és csapatmunka terén is átlagon felüli lehetőségeket kínálnak. A szféra egyetlen említésre méltó negatívuma a fiatalok szerint az, hogy az itt megkövetelt munkamorál a magánélet kárára mehet. A kevésbé ismert és népszerű területek közé az energiaipar és a gyógyszeripar tartozik. Utóbbi annak ellenére nem tartozik a kedveltek közé, hogy a frissdiplomások szerint a gyógyszeripar szereplői kiemelkedően sikeres cégek, és szinte minden tekintetben az átlagosnál jobb lehetőségeket kínálnak.
Összességében elmondható, hogy a pályakezdők által legismertebb területek azok, melyekkel nap, mint nap találkoznak (kereskedelem, pénzügyi szolgáltatók, IT/telekom, gyártás és kereskedelem, autóipar, élelmiszer- és dohányipar, FMCG szektor). Az ismertség pedig jellemzően előfeltétele a vonzóságnak.

Milyen fizetést várnak a pályakezdők?
A fizetéseket figyelembe véve a pályakezdők (legfeljebb két éves tapasztalattal rendelkezők) átlagosan bruttó 284 ezer forintot (nettó 178 ezer forintot) szeretnének keresni, ezzel szemben a cégek átlagosan bruttó 252.600 forintot (nettó 163.000 Ft) ajánlanak. A kezdő fizetések azonban végzettség, terület és a diplomát kiállító intézmények szerint is megoszlanak. A régiókat tekintve bruttó 138 és 220 ezer (nettó 100 és 150 ezer) forintos fizetésre számítanak a legtöbben, de az ország keleti részén például négyszer annyian számolnak bruttó 138 ezer forintnál kisebb alapbérrel, mint Közép-Magyarországon, ahol mindössze 3 százaléknyian gondolnak erre. A felsőoktatási intézményeket vizsgálva az IBS, a Műegyetem és a Corvinus egykori hallgatói számítanak a legmagasabb fizetésre, míg a Semmelweiss Egyetemen végzettek a pólus másik végén vannak, figyelembe véve a magyar egészségügy kereseti lehetőségeit.

Milyen előrelépési lehetőségei vannak egy pályakezdőnek? Mit kínálnak a vállalatok?
A vizsgálat eredményei szerint, a cégek gyakran figyelnek a pályakezdők tudatos karrierépítésére. Minden második vállalatnál van arra esélye egy frissdiplomás munkavállalónak, hogy például belső mentort vagy coachot kapjon, akinek az a feladata, hogy segítse a szervezetben való boldogulást. A pályakezdők általában már az első év után kapnak fizetésemelést – átlagosan öt százalékot –, de kiemelkedő teljesítmény esetén akár ennek duplájával, vagyis körülbelül bruttó 25.000 forinttal is nőhet a fizetésük. Ezen kívül a cégek több mint hatvan százalékánál már az első évben van előrelépési lehetőség is.
A kutatás a pályakezdők véleményén túl azt is vizsgálta, hogy mit kínálnak a munkahelyek egy diplomás pályakezdőnek. A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 listában díjazott vállalatok közös vonásai:
·    Fejlesztés és képzés: kiemelten figyelnek a felvett munkatársak fejlesztésére és képzésére. A cégek akár több mint 200 óra képzést is nyújtanak a pályakezdőknek évente és mentoring vagy coaching programokkal is segítik a fiatalokat.
·    Vonzó perspektíva: támogatják a fiatalok előléptetését, és vonzó karrierlehetőséget nyújtanak számukra. Akár már az első évben lehetőséget adnak az előléptetésre, sőt az is előfordul, hogy külföldi tapasztalatszerzésre is lehetőséget adnak.
·    Teljesítmény elismerése: a tehetségek teljesítményére kiemelten figyelnek, és el is ismerik azt. Ha valaki kiemelkedően teljesít, az már első évben akár 15-25 százalékos fizetésemelésre is számíthat.

Milyen elvárásaik vannak a cégeknek a pályakezdőkkel szemben?
A pályakezdők tapasztalatai, elvárásai mellett a kutatás a vállalatok vizsgálatára is kiterjedt, ebből állt össze végül a Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30 lista. Vrannai Katalin, a Figyelő rovatvezetője elmondta: „a cégek esetében azt vizsgáltuk, hogy a munkáltatók milyen fejlődési lehetőségeket, tréningeket, előrelépési lehetőségeket kínálnak.” Számos cégnél léteznek különféle gyakornoki és menedzsment programok.  A Figyelő-Hewitt felmérésének tanulságai szerint a menedzsment típusú programokra felvett – általában már végzett – hallgatók kilencven százaléka folytathatja pályafutását az adott cégnél. A gyakornokok esetében viszont minden másodiknak búcsút mondanak a letöltött átlag hét hónap után. A meghirdetett pozíciókra azonban nehéz bekerülni. Egyrészt magas elvárásoknak kell megfelelni, másrészt számos pályázat érkezik egy-egy pozícióra. Míg 2008-ban átlagosan egy céghez kilencszáz alatt maradt a beérkezett pályázatok száma, addig tavaly ezernél is több önéletrajz ömlött be, a verseny tehát nagy a munkát keresők között. A gazdasági végzettségűeknek mindenhol kiváló elhelyezkedési lehetőségeik vannak, de jó eséllyel indulnak a villamos- és gépészmérnök, programozó, informatikus, pénzügyi és számviteli végzettséggel rendelkezők is. Nehéz helyzetben vannak viszont a bölcsészek, pedagógusok és az olyan divatszakmát szerzők, mint a marketing, kommunikáció vagy az újságírás, de nem könnyű a munkakeresés a jogászoknak sem.

A Figyelő-Hewitt KarrierStart TOP 30-as felmérésből az is kiderül, hogy a cégek milyen elvárásokat támasztanak a pályakezdőkkel szemben. A kutatás azt mutatja, hogy nemcsak a rátermettség fontos, kell a papír is: komolyan számít a végzettség, a képesítés, nem mindegy tehát, hogy milyen diplomát tud felmutatni a munkát kereső pályakezdő. Mégis meglepő módon országos átlagban a legfontosabb az úgynevezett személyközi kompetenciák megléte, mint például a kommunikációs rátermettség, a csapatmunkára való hajlam és az együttműködési képesség. Második helyen az idegen nyelvek magas szintű ismerete szerepel. Ez tehát versenytényező lehet a munkaerőpiacon, különös tekintettel arra, hogy a hazai diplomás pályakezdők rosszul állnak ezen a téren: 1000 diplomás pályakezdőből mindössze egy beszél saját bevallása szerint kiválóan 3 nyelven, és csak öten tartják magukat képesnek kiváló szóbeli és írásbeli kommunikációra 2 nyelven, azaz még ők is ritka hollónak számítanak. A leggyakoribb nyelv az angol, de még itt sem fényes a helyzet: mindössze minden harmadik pályakezdő ítélte meg úgy, hogy mind szóban, mind írásban kiválóan kommunikál. A tapasztalatot viszont kevésbé várják el a cégek, ez országos és nemzetközi szinten is a fontossági sorrend végén található. Ez a sorrend azonban az egyes területeknél részben eltérő lehet. Míg a szolgáltatóközpontok az előbb említett személyközi kompetenciák mellett a nyelvtudást, az FMCG vállalatok a csapatmunkát, az információtechnológia területén mozgó cégek pedig elsősorban a jövőbeli potenciált nézik, addig a tanácsadóknak a végzettség a legfontosabb.

Forrás: Front Page Communications


A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció, a gazdasági ismeretek gyakorlati alkalmazásának terepe. Lényeges, gyakorlatban használható információk egy helyen a fő HR és munka témákban: munkaerő, erőforrás fejlesztési, bérszámfejtés, munkaügy, TB. A szakügyintézők, szakmenedzserek, ügyintézők, fejlesztési tanácsadók kincsesbányája, akik a gazdálkodási kar, illetve a menedzsment kézikönyvek elvégzése után gyakorlati ötletek tárházát találják a tréning, állás interjúk, önéletrajz kezelés, munkaerő-felvétel, képzések, coaching, teljesítmény menedzsment témákban.
 

Lépjen kapcsolatba a Virtuális Irodaház Tagjaival - egy kattintással!

PANKOTA PIG Sertéstenyésztõ... PANKOTA PIG Sertéstenyésztõ Kft.
Török István

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Ferzol Lemezmegmunkáló Korl... Ferzol Lemezmegmunkáló Korlátolt Felelõsségû Társaság
Bíró Zoltán

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Tapolcai Dr. Deák Jenõ Kórh... Tapolcai Dr. Deák Jenõ Kórház
Nagy sándor

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Kozma Autócentrum Kft.
Kozma Miklós

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető