English version
×

Hideghívások

Csak a biztos időpontokért fizet. Kérje ajánlatunkat most! Időpont egyeztetés

Utál telefonálni? Sok időbe kerül a hideghívás?
Telefonálás helyett inkább tárgyalna?
Profi call center szolgáltatásunk korrekt feltételekkel átvállalja a telefonálás idegőrlő feladatát.

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

×

Adatbázis-értékesítés

Magyar cégek adatbázisa

E-mail cím és telefonszám-adatbázis
• e-mail, hírlevél, eDM kampányokhoz
• telemarketing, telesales kampányokhoz
• postai levél, DM kampányokhoz
• GDPR-kompatibilis, legális adatbázis

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

Személyzeti tanácsadó, munkaerő-közvetítő, vagy fejvadász? Nyomtatás E-mail
2007. április 21. szombat, 19:26
Az új munkaerő közvetítésének folyamatai

Orvoslási módok személyzeti problémákra

ImageIlyen vagy olyan formán, de legtöbbször az első kérdések között szerepel a címben megfogalmazott gondolat, amikor egy-egy ügyfélnél folytatunk tárgyalásokat. Egyes cégvezetők ilyenkor nyomban hozzá is teszik: „ugye nem sértettem meg azzal, hogy fejvadásznak neveztem?”
És persze teljesen jogosan kérdezik, hiszen nem árt tudni, mire is specializálódott az adott vállalkozás, akivel személyzeti problémáinkat orvosolni kívánjuk.


Alapvetően mindjárt az elején kettébonthatjuk e hármas tagolást, hiszen a „fejvadász” kifejezés egyrészt nemigen illik erre a szakmára, másrészt inkább egyfajta módja a jelöltek toborzásának. Fejvadászni akkor szokott egy tanácsadó, ha a lehetséges jelöltek elérésére ez a leghatékonyabb megoldás. Tehát ez egy munkamódszer, és részét képezheti mind a személyzeti tanácsadásnak, mind a munkaerő-közvetítésnek.

De kezdjük az elején. Tanácsadónak nevezzük azt a személyt, aki – legyen szó munkaerő-közvetítő vagy személyzeti tanácsadó, vagy akár munkaerő-kölcsönző cégről – az egyes keresési-kiválasztási projekteket lebonyolítja. A tanácsadókat szokás ezen kívül tapasztalati és felelősségi szintjük alapján kategóriákba is sorolni (junior, senior, partner).

ImageA személyzeti tanácsadás a nevéből adódóan alapvetően egy tanácsadási folyamat, amely az ügyfél igényeinek gyökeréig igyekszik eljutni, hogy a legmegfelelőbb megoldást szolgáltassa az adott problémára. Részei: probléma feltárása a személyzeti területen, igényspecifikálás, majd toborzás, előszűrés, interjúztatás, esetleg a keresési irányok módosítása – ha szükséges -, végül kiválasztás, garanciavállalás.
Olyan esetekben alkalmazzák, amikor egy konkrétan felmerülő szervezeti problémát kell megoldani, ugyanakkor a cégvezetés számára nem egyértelmű, hogy milyen módon oldható meg a feladat. Példaként említhetünk egy olyan valós esetet, amikor egy magyar tulajdonú vállalkozáshoz az értékesítés területén jelentkeztek nehézségek. A megbízó vállalkozás – amely már 15 éves sikeresen működik a saját piacán – az értékesítési tevékenységét szerette volna hatékonyabbá szervezni. A vezetővel folytatott konzultációk és elemzések során láthatóvá vált, hogy a feladatot egy újabb értékesítő felvétele nem oldaná meg, mivel maga az értékesítés, mint folyamat, szorul megújításra, és emiatt csak olyan szakember jöhetett szóba, akinek hasonló helyzetek menedzselésében már volt tapasztalata. Látható, hogy a szakértelem itt nem csak a toborzás vagy kiválasztás területére korlátozódik, hanem mélyebb, szervezetfejlesztési ismereteket is megkövetel.

A személyzeti tanácsadás folyamata:
1.Probléma-feltárás
2.Igényfelmérés 
3.Toborzás
4.Előszűrés
5.Interjúztatás
6.Keresési irány-egyeztetés
7.Kiválasztás
8.Garanciavállalás

ImageA munkaerő-közvetítés tulajdonképpen egy leegyszerűsített személyzeti tanácsadás, amely sosem hatol mélyre, az ügyfél igényeinek gyökeréig, csupán az ügyfél által közvetlenül megjelölt és jól definiálható állástípusra biztosít valamilyen kartoték-rendszer alapján munkavállalókat.
Persze ma már ez a legtöbbször korszerű elektronikus nyilvántartást, adatbázist jelent, naprakész információkkal a jelentkezőkről, amely adatbázisba akár az Interneten keresztül, a nap 24 órájában regisztrálhatnak a jelentkezők. A munkaerő-közvetítési folyamat részei: igényfelmérés, toborzás, előszűrés, interjúztatás, kiválasztás, garanciavállalás. Olyankor alkalmazzák, amikor a cég, szervezet egy területe egyértelműen túlterheltté vált, és jól meghatározható az a pozíció, amelyre új munkavállalót kell felvenni. Példa: egy vállalkozás recepciósa szülési szabadságra megy, szükség van helyette egy új munkatársra. Ezt a feladatot a munkaerő-közvetítő akár 1-2 nap alatt képes sikeresen megoldani – alapjában véve ez a feladata, és ezért fizetik.

A munkaerő-közvetítés folyamata:
1.Igényfelmérés
2.Toborzás
3.Előszűrés
4.Interjúztatás
5.Kiválasztás
6.Garanciavállalás

ImageEjtsünk végül szót a cikkben már említett munkaerő-kölcsönzésről is. Ez a viszonylag új szolgáltatási ág – amely mellesleg tőlünk 200 km-re nyugatra komoly hagyományokkal és széles körű felhasználási területtel bír, amelyet mutat az is, hogy Ausztriában az alkalmazottak 10%-át kölcsönzés keretein belül foglalkoztatják – tulajdonképpen a hagyományos, munkaszerződés keretein belüli alkalmazáshoz képest megosztja a munkáltatói jogokat. Egy része megmarad a tényleges munkáltatónál (a kölcsönbevevőnél), egy része átkerül a kölcsönbeadóhoz. (A kölcsönzéssel bővebben cikksorozatunk következő része foglalkozik.)

Tehát nem árt tájékozódni, mielőtt belevágunk. Ma már nem számít luxusnak egy kis-középvállalat esetében sem, ha munkaerő-közvetítőhöz fordul. Bár a folyamat házilag is elvégezhető, akár az olajcsere, mégsem javasolt, hiszen a szükséges felszerelések és szakértelem hiányában az egész jóval költségesebb és időigényesebb lehet, mint gondoltuk. Ha pedig amiatt ódzkodtunk eddig szakember bevonásától, mert attól tartottunk: mi úgysem tudjuk megfizetni ezt a luxust, akkor ehhez csak annyit tennénk hozzá: a rosszul sikerült felvételnél nincs semmi költségesebb (ha csak azt a néhány hónap, feleslegesen kifizetett bért és egyéb költségeket számítjuk, akkor is). A legnagyobb veszteség azonban az idejében el nem végzett munka, mert azt már utólag pótolni nem lehet – csak lassacskán behozni. A legtöbb cég pontosan amiatt marad akkora, amekkora, mert a szakértelmen spórol.

Tokár Péter 

TESK Tanácsadó Kft.



Kérdése van a cikkhez?
Írja meg a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailcímre!

Szeretne díjmentesen konzultálni szakértőnkkel? Érdekli, hogy lehet ezt gyakorlatba ültetni a saját cégében?

Üzleti Közösségünk tagjaként erre IS jogosult egész évben! Részletekért kattintson ide →

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció, a gazdasági ismeretek gyakorlati alkalmazásának terepe. Lényeges, gyakorlatban használható információk egy helyen a fő HR és munka témákban: munkaerő, erőforrás fejlesztési, bérszámfejtés, munkaügy, TB. A szakügyintézők, szakmenedzserek, ügyintézők, fejlesztési tanácsadók kincsesbányája, akik a gazdálkodási kar, illetve a menedzsment kézikönyvek elvégzése után gyakorlati ötletek tárházát találják a tréning, állás interjúk, önéletrajz kezelés, munkaerő-felvétel, képzések, coaching, teljesítmény menedzsment témákban.
 

Ügyfélszolgálat, bejövő híváskezelés, túlcsorduló hívások kezelése, kampányvonal

Hogyan tud úrrá lenni a folyamatosan csöngő telefonokon?

Üzembiztos módszert mutatunk: munkatársai helyett mi fogadjuk cége beérkező hívásait (vagy azok egy részét, igényei szerint), nyugodt mederbe terelve feladatait.
Érdekel

Hideghívások, telemarketing

Lead generálás, időpont-egyeztetés, piackutatás, közvélemény-kutatás

Értékesítők, cégvezetők számára aranybánya
Sikerdíjas tárgyalási időpont egyeztetés friss és szűrt cégadatbázisból
Érdekel

Adatbázis, e-mail lista, telefonszám lista

Lépéselőny Önnek, a konkurensei előtt - Tessék, válasszon vevőt magának!

Marketing adatbázis, amire szüksége van ahhoz, hogy végre beinduljon a cége
Érdekel

Hírlevél kampányok, tömeges és célzott eDM küldés

A tömeges DM levél küldés bizonyítottan hatékony módja annak, hogy növelje a forgalmát!

Ne bajlódjon az adatbázis építéssel! Csoportos e-mail küldés, eDM marketing szolgáltatásunkkal állunk rendelkezésére.
Érdekel

SMS kampányok

Érjen el egyszerre több ezer ügyfelet azonnal! Az olcsó és kiemelkedően hatékony kampány, amire eddig várt!

Tegyük fel, hogy időszakos akciója hírét gyorsan szeretné potenciális vagy már meglévő ügyfelei ezreihez eljuttatni. Milyen módszert választ?
Érdekel

HR-tanácsadás

HR ügyekben kérdezzen szakértőnktől!

HR-tanácsadás

Lépjen kapcsolatba a Virtuális Irodaház Tagjaival - egy kattintással!

Show and Magic Kft.
Fekete Éva

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
A.I.D.A. Audió Kereskedelmi ... A.I.D.A. Audió Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Mészáros Tibor

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Materiart Design Kft.
Gátai Zsuzsa

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Stiefel New Media Kft.
Petyerák Viktor

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető


Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.