Jó hír szolgálat Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 19. hétfő, 00:00

A Lépéselőny segít meglátni a sötétségben is a fényt: válság idején is vannak jó hírek, s mi meg is kerestük ezt Önnek! Folyamatosan bővülő, újuló Jó Hír Szolgálat


jó hír szolgálat

A Lépéselőny segít meglátni a sötétségben is a fényt: válság idején is vannak jó hírek, s mi meg is kerestük ezt Önnek!

Folyamatosan bővülő, újuló Jó Hírek

 

Világsikerünk a napelemes cserép


A Münchenben bemutatott napelemes tetőcserép forgalmazása iránt eddig harminchat országból érdeklődtek. A forradalmi újításnak számító napcellás cserépből évi egymillió darabot gyártanának, a Borsod megyei Harsányban. 
Az üvegbeton feltalálója olyan eljárást fejlesztett ki, amellyel ipari körülmények közt, olcsóbban lehet fényáteresztő betont gyártani. A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

A napelemes tetőcserepet a nyár elején rendezett szakkiállításon ismerhette meg a nagyközönség. Tóth Miklós, a technológia kitalálója három éve kísérletezik olyan megoldással, amely kiváltaná a jelenlegi napelemes rendszereket, mostanra pedig biztossá vált, hogy ősszel megindulhat a találmány tömeggyártása is.

Bárhova beépíthető!

A napelemes tetőcserép előnye, hogy egyenként cserélhető és bővíthető. Az egyes elemek vezeték nélkül is összekapcsolhatók, teljesítményük összeadódik. A meghibásodásról a cserép világító éle tájékoztatja a tulajdonost, ezután a megrongálódott darab egyszerűen kiszerelhető, így nincs szükség az összes elem cseréjére.


A hagyományos napelemes megoldások hátránya, hogy nem túl esztétikus, táblás kivitelben szerelhetők fel, jelentős többletsúllyal terhelve a tetőszerkezetet. Drágák és a működtetésükhöz szükséges rendszer kiépítése is költséges, ráadásul a napelemtáblák javításakor gyakran az egészet kicserélik. Ezzel szemben a napelemes cserép minden tetőtípusra felszerelhető, műemléki környezetbe is beilleszthető, legyen szó gótikus templomtoronyról, kastélytetőről vagy kínai pagodáról. Bármilyen formában, méretben és színben gyártható, nincs szükség a födém átalakítására sem. A napelemes cserép súlya körülbelül egyharmada a hagyományosnak, a cellák viszont akár negyven százalékkal nagyobb hatásfokon is teljesíthetnek, mint a jelenlegi rendszerek. A szórt fénynek akár nyolcvan százalékát is felhasználják.

Néhány darab is vásárolható!

A technológia magában hordozza a bővíthetőséget, a vevő pillanatnyi anyagi helyzete szerint akár néhány cseréppel is elkezdheti a rendszer kiépítését, később pedig további elemeket vásárolhat hozzá. Egy számítógép üzemeltetéséhez már négy darab cserép is elegendő, egy hűtő működtetéséhez nyolc cserép szükséges. Három-ötszáz darab már biztonságosan kiszolgálja egy átlagos családi ház energiaigényét, beleértve az elektromos hálózatot és a fűtési rendszert is.


A napelemes tetőcserép megalkotását egy hétköznapi problémának köszönhetjük. Tóth Miklós felesége folyton bosszankodott a magas villanyszámla miatt. Az elektronikai szakember ezért olyan, új módszeren kezdett dolgozni, amelynek felhasználási területe jóval szélesebb, mint a hagyományos napelemes eszközöké. Közben felmerült, hogy miért ne lehetne maga a tető a rendszer része? Így született meg a napelemes tetőcserép ötlete. A szabadalmi hivatalban kiderült, hogy nincsen hasonló oltalom beadva, ezért Tóth levédette a terveket, így az új találmány a világ százhatvan országában élvez védettséget.

Egy év alatt megtérül…

"A napelemes cserepet májusban mutattuk be az InterSolar nemzetközi kiállításon. A rendezvény rangját jelzi, hogy ezerkettőszáz kiállító, köztük négy magyar cég részvételével szervezték meg, viszont büszkén mondhatom, a legnagyobb sikert a mi termékünk hozta. Harminchat országból érdeklődtek a kereskedelmi jogok iránt. Jelenleg úgy néz ki, hogy kaliforniai, német és szaúd-arábiai partnerektől kapunk konkrét megrendeléseket. Előre meghatároztuk, hogy országonként kizárólag egy cég, legfeljebb tíz évre szerezheti meg a forgalmazói jogokat. A befolyt összegből ősszel gyártóüzem felépítését tervezzük. A tervek már elkészültek, a harsányi önkormányzat jelképes összegért ajánlott fel egy telket, a Bükk-Makk LEADER-vidékfejlesztési társulás pedig pályázatot nyújtott be. Mivel pozitív elbírálás esetén sem biztos, hogy szeptemberig hozzájutunk a pályázati támogatáshoz, előfordulhat, hogy lízing vagy hitellehetőséget is igénybe veszünk az építkezés megkezdéséhez. Az üzem felépítése körülbelül százmillió forint, további százötvenmillió pedig a géppark beszerzéséhez szükséges. Számításaink szerint egy éven belül megtérülhet a befektetetés, ezért két-három év múlva valószínűleg egy nagyobb kapacitású üzemet is felhúzunk." - mondja Tóth Miklós.


Egymillió cserép évente!

Tóth elmondta, hogy a speciális technológia és a hatalmas vevői igény miatt professzionális robotokkal dolgoznak majd. Évi egymillió cserepet állítanak elő, viszont a további fejlesztéseket követően még nagyobb kapacitással működnek. A helyi üzemben azonban legfeljebb tíz főt foglalkoztatnak. A kistérségi munkaerőpiacot tehát kevésbé lendíti fel a gyártás beindítása, a borsodi település viszont biztosan profitálni fog a külföldi üzletember-találkozók és kiállítások szervezéséből. A környékbeli kis- és középvállalkozások körében felmérték az együttműködés lehetőségét, ám nem találtak olyan hazai céget, amelyik partner lehetne az alapanyag beszállítás és -gyártás során. A hároméves fejlesztési folyamat alatt azonban kiépültek azok a külföldi beszállítói kapcsolatok, amelyek megfelelő minőségű alapanyagot biztosítanak a harsányi üzem számára.


Forrás: www.vallalkozoinegyed.hu

Dátum: 2011. szeptember 19.

Saját ötlettel könnyebb a milliókhoz jutni

Az Új Széchenyi Terv kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatoknál 2012-től többletpontot kaphatnak majd azok a cégek, amelyek alkalmazzák az Európai Bizottság által is támogatott IMP3rove Nemzetközi Innovációs Menedzsment módszert, amely kimutatja a kis- és középvállalkozások innovációs képességét - mondta Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) Irányító Hatóság főigazgatója a módszert Budapesten bemutató nemzetközi rendezvény szünetében.


Az Európai Bizottság kezdeményezésére dolgozták ki a IMP3rove Nemzetközi Innovációs Menedzsment módszert, amely különböző mutatót alapján méri az innovációs képességet, és slatot tesz ennek fejlesztésére, javítására, a vállalkozás versenyképességének növelésére.
pályázat, innováció, kkv, új széchenyi terv
Még többet érhet egy jó ötlet

Siba Ignác szólt arról, hogy az Új Széchenyi Terv Gazdasági Operatív Programjában (GOP) a kkv-fejlesztés kiemelt helyen szerepel, és támogatják az innovációs kapacitás kiépítését, a kkv-k pénzügyi forráshoz való hozzáférését.

Sven Schade, az Európai Bizottság képviseletében elmondta, hogy felméréseik szerint a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének egyik korlátja a pénzügyi erőforrás, illetve az innovációs menedzsmentismeret hiánya. Az Európa-szerte alkalmazott IMP3rove Nemzetközi Innovációs Menedzsment ez utóbbin tud segíteni.

Forrás: www.piacesprofit.hu
Dátum: 2011. szeptember 12.


Több mint egymilliárd forint jut borászati technológiai fejlesztésekre


Nagyobb arányban kaphatnak borászati fejlesztésekre támogatást a kis- és középvállalkozások, így kiszélesül azok köre, akik borászati üzemüket modernizálhatják – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a VM Sajtóiroda.A támogatás mértéke mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő igénylők esetében a vásárolt gépek nettó értékének az eddigi 30 helyett 40 százaléka, míg nagyvállalatoknál 20 százaléka. A vissza nem térítendő támogatással a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a borászati vállalkozások teljesítményét kívánja javítani.

A milliárdos támogatási keretre 2011. október 17. és 2011. december 16. között pályázhatnak, a kérelmeket postai úton lehet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) benyújtani.

A borászati gépek beruházásait – tavalyhoz hasonlóan - továbbra is a közösségi forrásból finanszírozott nemzeti támogatásból teremti elő a tárca. A rendeletmódosítást társadalmi egyeztetés előzte meg, a jogszabály tavalyi megjelenésekor a VM már jelezte, hogy az első év tapasztalata alapján a végrehajtást felülvizsgálja.

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és –átállítási támogatása után az ágazat uniós nemzeti támogatási programjában ez az intézkedés a legnagyobb.

Egy termelő egy borpiaci évben csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, ami azonban több gépre is vonatkozhat. A kérelmeket az MVH beérkezés sorrendjében, a helyszíni ellenőrzést követően bírálja el.

Az igényelt összegnek meg kell haladnia az 1 millió forintot, de nem lehet több 100 millió forintnál. A 2011/2012. borpiaci évben erre a jogcímre 4 millió euró, azaz több mint egymilliárd forint fizethető ki. Ezen a keretösszegen felül benyújtott kérelmeket az MVH átütemezi a 2012/2013. borpiaci évre, és azok az új időszak elsőként benyújtott igényléseinek minősülnek. A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2012. október 15.

A borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez 2011 - től igényelhető támogatásról szóló rendelet szeptember 8-tól hatályos.


Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.szeptember 05.

Universiade magyar hősei

Remekül szerepelt a magyar csapat a Kínában rendezett Universiadén. Az egyetemisták és főiskolások világjátékán a mieink összesen tizenegy érmet gyűjtöttek be, melyhez dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke is gratulált.

 

 

  • Nagyon erős mezőny jött össze a versenyen, a magyar sportolók pedig remekül helytálltak – jelentette ki a verseny végeztével az NSSZ első embere.
  • A világ élvonalába tartozó versenyzők is ott voltak a megmérettetésen, köztük a mi klasszisaink is, akik összesen öt arany, két ezüst és négy bronzérmet szereztek, ez a teljesítmény pedig egy ilyen méretű világversenyen nem akármi. Bízom abban, hogy a 2017-es Világjátékokon, melyre Budapest és Gödöllő is pályázott hasonló magyar sikereket hoz. Ha sikeres lesz a magyar kandidálás, akkor közvetlen közelről örülhetünk majd a győzelmeknek, és nemcsak egy távoli országból halljuk a jó híreket, hanem magunk is osztozhatunk sportolóink örömében.


Forrás: Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat

Dátum: 2011. 08. 29.

Meghódította a kontinenst a magyar sajt

A kisasszondi füstölt sajtot választotta a szakmai zsűri a második legjobb füstölt és ízesített terméknek a világ legnagyobb sajtkiállításán, Nantwichben. Az elismerés rangját emeli, hogy a sajt „tulajdonosa”, Róna Péter számított a legkisebb termelőnek a kiállításon. Róna Péter szerint egyelőre hiánycikk a világszínvonalú magyar sajt, hazánk sajtkultúrája most éledezik.

 

 

Hatalmas sikert ért el Magyarország és Róna Péter kisasszondi birtoka a világ legnagyobb sajtkiállításán, Nagy-Britanniában. Az immár száztizennegyedik alkalommal Nantwichben megrendezett fórumon a szakmai zsűri ezüstéremmel díjazta a kisasszondi füstölt sajtot a füstölt és ízesített sajt kategóriában.

„Meglepetés és egyben óriási elismerés a második hely, miután ez az első alkalom, hogy termékünkkel nemzetközi kiállításon veszünk részt. A magyar sajtkészítők amúgy sem mérettetnek meg a versenyeken. A Kisasszondon működő tehenészet és sajtüzem ráadásul kifejezetten kis birtok, a sajtkiállításon mi voltunk a legkisebb termelők” – mondta lapunknak Róna Péter. Ismertette: nagy nevek és nagy sajtkészítők sorakoztak fel a kiállításon, amelyen ötszáz európai gyártó háromezer-hétszáz terméke került a zsűri elé. „Évszázadok óta sajttal foglalkozó nemzeteket és gyártókat utasítottunk magunk mögé. A füstölt sajt ugyan magyar specialitás, a két és fél év alatt kifejlesztett, saját receptúra alapján készülő kisasszondi füstölt sajt elismerése sokakat meglepett. Az ezüstéremnek különösen azért örülök, mert szegény, somogyi faluban van a birtokunk, ahol nagy a munkanélküliség. Ez a díj azonban munkahelyeket teremthet, és előrelépést jelenthet a településnek” – fogalmazott Róna Péter.

„Kicsit kellemetlen, hogy egy-egy magyarországi pincelátogatás, borkóstolás során francia sajtot kínálunk a magyar bor mellé a szakértőknek, turistáknak, borkedvelőknek. A magyar borok kiválóak, világhírűek, s az elmúlt húsz évben óriásit fejlődött a magyar borászat. Sajnos egyelőre nem tudunk világszínvonalú sajtot felszolgálni a világszínvonalú magyar borok mellé, amelyen feltétlenül változtatni kell. Már csak azért is, mert húsban, élelmiszerben, gasztronómiában sem állunk rosszul. A magyar ételek után mindenki megnyalhatja a tíz ujját, a magyar borok ízére, aromájára pedig csak csettinteni lehet. Minden adott, már csak a magyar sajtoknak kell felnőniük a gasztronómia, a vendéglátás, a borok színvonalához” – fejtette ki Róna Péter.

Forrás: www.magyarhirlap.hu

Dátum: 2011.08.22.

Új terápia segíti a pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzését


Egy gyakori szívritmuszavarban, a pitvarfibrillációban szenvedő betegek esetében ötször nagyobb a stroke kockázata mint az átlagnépességben, ezért az érintettek - a megelőző terápia részeként - véralvadásgátló készítményeket szednek. Számukra most, 50 év után először, új gyógyszert törzskönyveztek Európában, amely akár 35%-kal több stroke-ot előz meg, mint az eddigi gyógyszerek – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Életük folyamán a 40 évesnél idősebb felnőttek egynegyedében alakul ki rendszeres szívritmuszavar, amely Európában mintegy 4,5 millió embert érint. Ha a szív nem egyenletes ritmusban ver, azaz pitvarfibrilláció, vagy pitvar remegés alakul ki, jelentősen megnövekszik a stroke kockázata, mivel a szívben vérpangás léphet fel, ami vérrögök képződéséhez vezethet. Ezek továbbsodródva elzárhatják az agyi ereket, és szélütést okozhatnak.

A pitvarfibrilláció okozta stroke gyakran súlyosabb következményekkel jár, mint a nem pitvarfibrilláció okozta stroke, mivel a pitvarban keletkező véralvadékok gyakran igen nagyméretűek, és ezért az agy főbb ereit zárják el. Ez nagyobb mértékű rokkantsághoz vezethet, és többek között súlyosabb fokú működés kiesés, vagy akár beszédképtelenség is kialakulhat.

A most törzskönyvezett készítmény, amelyet nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésére hagyott jóvá az Európai Bizottság, a stroke megelőzésére engedélyezett véralvadásgátlók között több mint 50 év óta a legnagyobb előrelépésnek tekintett gyógyszer.

Az engedély kiadása a RE-LY vizsgálat eredményein alapul, amely a legnagyobb szabású publikált tanulmány ezen a területen, 18 113 beteg részvételével zajlott. Az eredmények szerint az új szájon át szedhető véralvadásgátló akár 35%-kal is képes csökkenteni a stroke és a szisztémás embolizáció kialakulásának kockázatát az eddigi véralvadásgátló terápiákhoz képest.

Ez a készítmény kiemelkedő lehetőséget kínál a pitvarfibrillációban kialakuló stroke megelőzésére. Hatékonyságán és biztonságosságán túl további előnye, hogy jelentősen kevesebb koponyaűri vérzéssel jár, emellett nincs szükség a véralvadás rendszeres ellenőrzésére és a gyógyszeradag módosítására, amely eddig nagymértékben nehezítette meg a terápiát a beteg és az orvos számára egyaránt.

Világszerte évente mintegy 3 millió ember szenved el pitvarfibrillációval összefüggő stroke-ot. A magyar lakosság körében évente mintegy 45 ezren esnek át stroke-on, amelyek harmada szív- és érrendszeri eredetű.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.08.15.


„Legyen a vidék a te jövőd!” – a VM is ott lesz a Szigeten

Egészséges táplálkozás, helyi termékek, fiatalok a vidékért, hazánk őshonos haszonállatai, borászatok, Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, génmegőrzés, parlagfű – csak néhány érdekes téma azok közül, amelyekkel találkozhatnak az érdeklődők a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) standján a Sziget Fesztivál Civil Falujában. Augusztus 10. és 15. között egyebek mellett előadásokkal, beszélgetésekkel, játékos feladatokkal és filmvetítésekkel várják a vendégeket naponta 11 és 18 óra között a tárca munkatársai – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a VM Sajtóiroda.

Augusztus 11-én, csütörtökön ellátogat a Sziget VM sátrába Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, és „Legyen a vidék a te jövőd!” címmel sajtóbeszélgetést tartanak.

A fesztiválon a VM szervezésében lesz keresőkutya-bemutató, fotó és természetfilm vetítés, mag- és terménykiállítás, határőrök által elkobzott tárgyakból rendezett összeállítás, fejtörők és játékos feladatok különféle vadon élő állatokkal, növényekkel kapcsolatban, és fajismereti totóval is tesztelhetik tudásukat az érdeklődők. Tekintve, hogy a Szigeten szép számmal vannak külföldi vendégek is, a feladatlapok több nyelven készülnek. Megfigyelési eszközök és módszerek bemutatója is szerepel a kínálatban, így lesz egyebek mellett lepkeháló, peleodú, gőte-csapda és fűháló is.

A biológiai sokféleség fenntartásának és a biológiai alapok megőrzésének fontosságáról, valamint hazánk őshonos haszonállatairól is szó lesz, ehhez kapcsolódva kvíz kérdésekkel is készülnek a szervezők. Népszerűsítik a falusi turizmust, és bemutatják a vidéki életet. Bővíthetik ismereteiket az érdeklődők a lisztérzékenységről, a magyar élelmiszerekről és a parlagfűről, valamint klinikai szakpszichológussal beszélgethetnek az allergia lelki okairól.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum. 2011.08.08

Fukushimai diákok érkeznek Magyarországra

Kizuna – ez a japánok szava az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre és ezt a kifejezést választotta Hódmezővásárhely önkormányzata is most induló szolidaritási akciója címéül. A projekt keretében 2011. július 25-én 17 japán diák érkezik Magyarországra Fukushima körzetéből. A diákokat Lázár János polgármester és Ito Tecou Japán nagykövet várja a Liszt Ferenc nemzetközi reptéren, ahol 18 óra 30 perckor közös sajtótájékoztatóra kerül sor. Európában elsőként Hódmezővásárhely teremt kapcsolatot Japán katasztrófa sújtotta városaival – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Negyedévvel a pusztító erejű japán földrengés és az annak nyomán bekövetkező fukushimai atomreaktor-baleset után tizenhét, a katasztrófa sújtotta területen élő japán diák látogat Hódmezővásárhelyre. A 14-17 éves korú gyermekek a város önkormányzatának meghívására 2011. július 25-én hétfőn érkeznek Magyarországra, ezzel nem pusztán az országban, de Európában is először kerül sor települési szintű szolidaritási akcióra. A látogatás a Hódmezővásárhely önkormányzata által életre hívott Kizuna projekt keretében valósul meg.

„A Kizuna projekt nem segélyakció, hanem lehetőség két nép és két kultúra találkozására. Szeretnénk kifejezni az együttérzésünket a Japánt ért súlyos csapás miatt, megismerni és megérteni az erőt, amellyel a veszteséget viselik és megmutatni számukra, hogy a Föld másik oldalán is barátokra lelhetnek. Természetesen ezáltal is segítséget szeretnénk nyújtani az újjáépítés és újrakezdés küzdelmeiben” – fogalmazott látogatás kapcsán Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere.

Lázár János hozzátette, a kizuna szóval a japánok a barátságot, az emberi kötelékeket jelölik. Ezek pedig olyan értékek, amelyekre különösen nagy szükség van a bajban, így azt reméli, bár Hódmezővásárhely az első, de nem az utolsó magyar település, amely hasonló akció aktív részese lesz.

Egy 16 éves fiú, Fukushimából, a Kizuna projektbe jelentkezésekor azt írta: „Szeretném megmutatni a világnak, hogy a katasztrófa ellenére mi igyekszünk vidámak lenni. A Dunáról híres Magyarország természete olyan szép, mint Fukushimáé és ezt szeretném megtekinteni, hogy feltöltődjek és visszatérve ide Fukushima jövőéért tudjak valamit tenni.” A fikushimai fiú élete a katasztrófa hatására teljesen megváltozott: a környék sugárszennyezettsége miatt a nagy hőség ellenére sem nyithatnak ablakot, a ruhákat is a lakásban kell kiteregetniük. Az iskola udvarára nem mehetnek ki, mert a sugárszennyezett talajt védőfóliával lefedték.

A Kizuna projekt keretében 2011. július 25-én hétfőn érkeznek a japán diákok Magyarországra.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.07.25

 

Természetvédelmi intézmények is nyerhetnek támogatást a KEOP forrásaiból

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára 2011. július 14-én látogatást tett Szarvason, a megújult Körösvölgyi Látogatóközpontban és a Gallicoop biogázüzemben – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Az Európai Unió által társfinanszírozott KEOP keretében környezetvédelmi célokra eddig 18,3 milliárd forint összegben nyújtottak be sikeres pályázatot, amelyből természetvédelemre 4,9 milliárd forintot fordítottak. A KEOP célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése, az egyes környezeti, természetvédelmi és vízügyi feladatok megoldása, a természeti erőforrások hatékonyabb, takarékos használata. A megfogalmazott fejlesztési irányvonalak követésével mindenki számára biztosítottá válik az egészséges és tiszta környezet.

A Körös-Maros Nemzeti Park a KEOP keretében meghirdetett, „Helyi hő és fűtési igény megújuló energiaforrásokkal” című pályázaton csaknem 32 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A Körösvölgyi és a Réhelyi Látogatóközpontban egy-egy 80 kV-os, míg a Túzokvédelmi Állomáson egy 40 kV-os faelgázosító kazánt telepítettek a hozzá tartozó puffertartállyal és vezérlő berendezésekkel együtt. A beruházás a három helyszínen 8 épületet érintett. Az évi megtakarított földgáz és pb gáz mennyisége 22000 m3, illetve 2100 kilogramm. A beruházások, miután nyilvános közösségi helyek fenntartható energiaellátását támogatják, kiemelkedő disszeminációs értékkel bírnak.

A szarvasi biogázüzemben 2011. július 11-én indult el a próbaüzem. A kivitelezés szinte napra pontosan egy esztendőt vett igénybe, hiszen az energetikai létesítmény alapkövét 2010. július 16-án helyezte el Bencsik János államtitkár. A 4,2 megawatt teljesítményű beruházás két és félszer nagyobb, mint a legnagyobb magyarországi bioerőmű. A termelt biogáz több mint nyolcvan százalékát a Gallicoop telephelyén használják fel a kapcsolt villamos-, hő- és hidegenergia hasznosításával. Az erőmű évente 132 ezer tonna ártalmatlanításra váró szerves hulladékból előállított energiával, megközelítőleg 1,5 millió köbméter földgázt vált ki, a berendezések egy 18-20 ezer lakosú város teljes energiaellátására alkalmasak.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.07.18

 

Elsüllyedt világok nyomában Budapest alatt

Olykor-olykor felbukkan a téma és hallani a Kőbánya alatt található hatalmas pince-, és bányarendszerről, amely járatok legtöbbje lezárva, üresen, elhagyottan áll és évszázados sötétség járja át. A sötétség leplén a tavaly megrendezett az Underworld Kupa elnevezésű föld alatti bringaverseny engedett be csak némi fényt, hogy aztán a hegyikerekesek távozásával ismét a csend és a nyugalom legyen az úr. A sikeres verseny természetesen nem maradhatott folytatás nélkül és idén augusztus 13-án a MOFÉM Underworld Kupa keretei között ismét a mountain bike szerelmesei veheti birtokba a föld alatti tárnákat. Ennek apropóján ismét foglalkozunk a kőbányai pincerendszerrel, sőt néhány olyan részletről is szót ejtünk, amit eddig nem is sejtettetek – nyilatkozta az OBJEKTÍV Hírügynökségnek Fülöp Miklós szervező.

A X. kerület alatt elterülő végeláthatatlan középkori pincerendszerbe bejutni kevesek kiváltsága, a terület gondosan el van zárva a kíváncsi tekintetek elől, pedig biztos, hogy sokan alászállnának. Ha a járatrendszer 20-30 km-es alapterületet vesszük alapul, jó sokáig lehetne kódorogni a kihalt járatokban.

A mai Kőbánya alatt található, az őskori Pannon-tenger emlékét őrző építőanyag kitermelésére IV. Béla király adott bányajogot. Az azóta kibányászott több millió köbméternyi könnyen faragható mészkőből épült fel Budapest épületeinek nagy része, többek között a Lánchíd, az Akadémia vagy az Országház épülete, a kövek után pedig üres terek maradtak a föld alatt: egy több mint húsz kilométer hosszú, változó belmagasságú és szélességű tárnákból álló pincerendszer.

A 19. századtól, a bányászat felhagyásával párhuzamosan ezt a szinte feltérképezhetetlen földalatti világot számos módon próbálták hasznosítani.

Az új fénykor arra az időszakra tehető, amikor a felszínen, az alakuló kőbányai városközponttól pár méterre felépült a Dreher-sörgyár. Bár az 1800-as évek közepén már érleltek sört a pincékben, a lehetőséget a gyár zseniális alapítója, Dreher Antal kamatoztatta igazán, és a komló csíráztatására használva a tárókat megalapozta cégének legfőbb jövedelmi forrását. De folyt itt pezsgőgyártás, sőt, a második világháború alatt a 282 táró egy részében Messerschmitt-repülőgépeket szereltek össze – amíg a szövetségesek fel nem fedezték azt.

A csaknem húsz hektáros területet a rendszerváltás után a kerület nem hagyta szétaprózódni: ma nagyobb része, 14,7 hektár önkormányzati tulajdon. A terület még ma is számos titkot tartogat, rendszeresen bukkannak még fel nem tárt pincejáratokra; legutóbb a nyolcszög alaprajzú szeszfőzde alatt találtak hatalmas, kicsempézett termeket, amelyek nem szerepeltek egyetlen térképen sem.

Még izgalmasabb az egykori gépház esete: a 44 méteres mélységbe lenyúló, ötszintes építményt a szivattyúzás abbamaradása után elöntötte a talajvíz. Az egykori lejárat téglalépcsői ma kristálytiszta vízbe futnak; a gépház romjainak különleges, víz által birtokba vett világát pedig búvárok segítségével tárják fel.
A mélybe merülő búvárok elé egyszerre hátborzongató és varázslatos látvány tárul, egy elsüllyedt civilizáció által hátrahagyott épületek, lépcsők, használati tárgyak állnak itt örök némaságban. Ha keveseknek adatik meg, hogy bejárják a sötét tárnákat, akkor még kevesebb azok száma, akik alámerülhetnek az ismeretlen mélységbe, amely itt fekszik a lábaink alatt. Felette autózunk, vagy épp zötyögünk a villamossal úgy, hogy nem is sejtjük milyen titkok tátongnak alattunk.

Az augusztus 13-án megrendezésre kerülő MOFÉM Underworld Kupa (www.underworldkupa.hu) alkalmával mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy indulóként kerékpárral vagy nézőként gyalog beléphessen a föld alatti járatrendszerbe. Azoknak akik kedvet kaptak a föld alatti kalandhoz, nem kell mást tenniük, mint nevezni versenyre, amely a Maglódi úti Merkapt Maraton Sportközpontban kerül megrendezésre. Ám, mivel a rajthoz álló bringások száma futamonként 70 főben korlátozva van, nem árt gyorsnak lenni!

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség


Dátum: 2011.07.11


Mától „Muzsikál az Erdő” a Mátrában


A kisterenyei Gyürky-Solymosy Kastély kertjében, évszázados fák alatt felcsendülő koncerttel a mai, szombati napon kezdődik a „Muzsikál az Erdő – Mátrai Művészeti Napok” rendezvénysorozat – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett erdei zenei esemény Kozárdtól Apcon át Pásztóig és Galyatetőig 10 mátrai helyszínen, kilenc napon keresztül kínál változatos programot az oda látogatóknak. A programok megvalósításában mintegy 300 zenész, művész, erdész és önkormányzati szervező vesz részt. Fellépnek országos ismertségű művészek és zenekarok, így például hallgathatjuk az Egri Szimfonikusok, Orosz Zoltán harmonikaművész vagy a Magyar Vadászkamara Kürtegyüttese muzsikáját, de a rendezvény kiemelt célja a helyi művészek és a fiatal tehetségek bemutatkozási lehetőségének megteremtése is.

Az ingyenes előadások több ezer résztvevője különleges élményként természeti, erdei környezetben élvezheti a zene, sőt esetenként az együtt zenélés és éneklés örömeit. A programokat erdei sportversenyek, ismeretterjesztő előadások és erdészek által vezetett túrák, kiállítások színesítik, a jó hangulathoz a Mátra-vidéki falusi vendéglátás hagyományai és gasztronómiai érdekességei is hozzájárulnak. A programsorozat során kiemelt téma az erdők nemzetközi éve és a fenntartható életmód népszerűsítése. Július 10-én a fenyvespusztai záró eseményen három hegycsúcsról egyszerre harsan fel a hagyományos „Muzsikál az Erdő”-fanfár.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.07.04


Állategészségügy határok nélkül

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Szegedi Vadasparkkal és a Palicsi Állatkerttel közösen pályázatot nyert el a „Hungary-Serbia IPA Cross-border Co-operation Programme” keretében határon átnyúló együttműködési program megvalósítására állategészségügyi monitoring programterületre – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.A projekt célja egy állategészségügyi monitoring rendszer kialakítása és folyamatos működtetése, ugyanis a vizes élőhelyek, mint a vonuló madarak tömegeinek pihenő helye potenciális fertőzési kiinduló pontja lehet számos madár betegségnek (pl. madárinfluenza). A vízi madarak nemcsak tömegszerű megjelenésükkel, hanem nagy távolságot érintő migrációs tevékenységükkel fokozott fertőzési veszélyt jelenthetnek mind állategészségügyi, mind humán egészségügyi szempontból is, ezért ezen élőhelyek folyamatos monitorozása és az állategészségügyi hatóság folyamatos tájékoztatás fontos preventív tevékenység.

A projekt során a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata folyamatosan figyelemmel kíséri a madártömegek mozgását, vizsgálja a vonuló és gyülekező madártömegek helyzetét. A megfigyeléseik során talált sérült, beteg, legyengült, illetve elpusztult állatok begyűjtését elvégzi. A sikeresen megmentett állatokat – az állatok megtalálási helyétől függően – a Szegedi, vagy a Kecskeméti Vadasparkba szállítják orvosi felülvizsgálat és gondozás érdekében, ahol a madarak felépülésük után egy gyűrűt, és egy újabb lehetőséget kapnak a természetbe való visszatérésre.

A projekt tevékenységei 2010. augusztusától 2011. júliusáig valósultak meg.
A projekt vezető partnere: Szegedi Vadaspark (6701, Szeged, Pf. 724.)
Projekt partner: Palicsi Állatkert (Krfska 4, Palic 24413)
Projekt partner: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (6000 Kecskemét, Liszt F. u. 19.)

A teljes projekt összköltsége 328 197 Euro, melyben az EU támogatása 278 967,45 Euro, az állami társfinanszírozás Magyarországon 21 020 Euro.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.07.04

 

HungaryKult TOP 20 kiállítás nyílik a VOLT-on

Június 28-tól július 2-ig várja vendégeit Sopronba a 19. VOLT Fesztivál, amely egyben az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége hivatalos záróbulija is. A VOLT szervezői ebből az apropóból sokszínű programkínálatot állítottak össze: 27 tagállam fesztiválozóinak részvételével Európa Kemping, Európa Színpad, European Gipsy Rocks! fesztivál, HungariKult kiállítás, Európa Konyha és Európa Sátor is várja majd a vendégeket – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az MT Zrt.

A Magyar Turizmus Zrt. szakmai együttműködésével valósul meg a „HungaryKult TOP 20” címre keresztelt kiállítás, amely először a VOLT-on kerül bemutatásra. Több tízezer fiatalt arra buzdítottak a VOLT szervetői, hogy ajánlásaikkal, szavazataikkal mondják el, milyennek látják ők Magyarországot, melyek azok a „fiatalos hungarikumok”, amelyek jól jellemzik 2011-ben hazánkat. Az internetes szavazás során első 20 helyen végzett ételekről, italokról, tárgyakról, helyekről és személyekről, ismert közéleti személyiségek írták le személyes kötődésüket. A leírások magyar, német és angol nyelven lesznek olvashatók. A teljes lista csak a helyszínen lesz látható. A kiállítást július 1-jén pénteken Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója nyitja meg, aki a VOLT fesztivál június 24-i sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a világ minden részéről a fesztiválra érkező fiataloknak megmutassuk, hogyan élnek, illetve mely hungarikumok állnak a magyar fiatalok szívéhez a legközelebb. A vezérigazgató elmondta azt is, hogy az Európa Kempingre 27 tagállamból meghívott több száz fesztiválozó is fontos turisztikai nagykövete lesz hazánknak. A HungaryKult kiállítás anyagából album is készül, a Magyar Turizmus Zrt. pedig a tervek szerint más országokban is bemutatja a magyar fiatalok büszkeségeit felvonultató tárlatot.

További információ: ITT

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.06.27

Több mint 200 település nyert támogatást parlagfű-mentesítésreKétszázöt önkormányzat nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt „Parlagfűmentes település” című pályázaton. Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett pályázatnak május 25-e volt a beadási határideje, amelyre csaknem hatszáz település jelentkezett. A nyertes önkormányzatok 250 ezer forint vissza nem térintendő támogatásban részesülnek – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a VM Sajtóiroda.

A pénzt lakossági gyommentesítő kampányokra, védőfelszerelésekre, védekezéshez szükséges eszközökre, tájékoztatásra, szemléletformálásra lehet fordítani. A program nemzeti összefogásra szólít fel, amelynek alappillére az önkéntes jogkövető magatartásra nevelés, a közösségi felelősségvállalás erősítése.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség


Dátum: 2011.06.20

Élet Úton program: együttműködésben a civil szervezetekkel


Az áprilisban elindult Élet Úton program második lépéseként az állami szereplők után a civil szervezetek képviselői is elkötelezték magukat a közlekedésre nevelés egységes rendszerű szemlélete mellett 2011. június 10-én, Alsóörsön. A tizenkét csatlakozó szakmai és társadalmi szervezet képviselői Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára jelenlétében írták alá az együttműködésüket jelképező táblát – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár elmondta: Az új támogatókkal friss erőre kapó Élet Úton programban kormányzati és társadalmi szervezetek eltérő készségei összegződnek. Az állami oldal intézményei jellegükből fakadóan nem rendelkezhetnek számos olyan tapasztalattal, amely a civil szférában működő egyesületek, szövetségek sajátja. A nemzetközi trendek és tendenciák megismerésében és megosztásában is sokat segíthetnek az élénk és szoros külhoni kapcsolatokkal rendelkező civilek.

Az Élet Úton program legfontosabb tétele, hogy a közlekedésre nevelés meghatározó feltétele a közlekedés biztonságának. E folyamatnak ezért tudatosan tervezettnek kell lennie, távlatos stratégiai megközelítés mentén, egységes módszertani alapokra épülve kell végbemennie. Az új szemlélet az érintett intézmények és szervezetek együttműködésével hatékonyabban ültethető át az élethosszig tartó járművezető-képzés gyakorlatába, a felnőttkori közlekedési információs és tájékoztató, továbbképző munkába.

Az Élet Úton program támogatói, résztvevői közé ezúttal a GRSP Magyarország Egyesület, a Harley Owners Group, az IAPA Nemzetközi Polgárőr Szervezet, az International Bodyguard and Security Services Association (IBSSA), a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE), a Magyar Autóklub, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Útügyi Társaság (MAUT), a NiT Hungary - Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, az Országos Polgárőr Szövetség és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) csatlakozott. A szakmai és civil szervezetek képviselői mellett Óberling József rendőrezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti főosztály vezetője, az ORFK − Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke is részt vett az eseményen.

Az ünnepélyes aláírásnak a Harley Openroadfest motoros találkozó adott otthont. Az ötnapos rendezvényen az alsóörsi Európa Campingben önálló standokon mutatkozik be a közúti balesetek visszaszorításán dolgozó Nemzeti Közlekedési Hatóság, ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, Közlekedéstudományi Intézet és GRSP Magyarország Egyesület. A „Bike Safety” sátorban és környékén vezetéstechnikai bemutató, tréning és szaktanácsadás, védőruházati bemutató és szaktanácsadás, balesetmegelőzési kiállítás várják az érdeklődőket, a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.06.14

 

Újra táncol az egész város

Győr gazdag hagyományokkal, vonzó épített környezettel, különböző kulturális fesztiválokkal rendelkező város, melyben a Győri Balett fontos szerepet tölt be. 2007-ben - a kétévenkénti Magyar Táncfesztivált megkülönböztetve – jött létre a Győri Táncművészeti Biennálé, amely 2011. június 23-27-ig harmadik alkalommal kerül megrendezésre – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

A rendezvénysorozat keretében a magyar táncművészet vezető együttesei vesznek részt: a klasszikus balettől a néptáncon át az alternatív előadásokig a táncművészet minden műfaja képviselteti magát.

A Győri Táncművészeti Biennálé idei célja hazánk Európai Unió Tanácsának soros elnöksége kapcsán Magyarország és a magyar kultúra hangsúlyozása.

A 2011-ben ünneplik világszerte Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. Győri Táncművészeti Biennálé méltóképpen tiszteleg az évfordulón: A Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar a biennálé előestéjén közösen mutatja be a Magyar rapszódia c. balett estet.

A Győri Táncművészeti Biennálé nemzetközi ünnepe a táncnak: a pozsonyi Szlovák Nemzeti Balett A hattyúk tava c. előadással mutatkozik be Győrben, a biennálé díszvendége pedig a poznani Lengyel Táncszínház. Magyarország jelképesen a táncon keresztül adja át az EU elnökségi tisztet Lengyelországnak. A Győri Táncművészeti Biennálén bemutatkoznak a határon túli magyar együttesek is: a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes a Kőműves Kelemen rock-balladával érkezik a kis-alföldi megyeszékhelyre.

Főbb fellépők: Szlovák Nemzeti Balett, Poznani Lengyel Táncszínház, Pécsi Balett, Szegedi Kortárs Balett, Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar, Állami Népi Együttes, Kovács Gerzson Péter/ TranzDanz, a mexikói Compania de Danza Folklorica Tenochtitlan, Fivérek, Kulik Johanna, Santiago Maciel,

Josip Bartulovic és a Pesti Tangózenekar, Fitos Dezső Társulat és a Vaskakas Bábszínház, Star Jam Session, Bebe és Tóth Vera.

A III. Győri Táncművészei Biennálét latin-, magyar táncházak, gyermekprogramok, bábelőadás, koncertek, utcai performance-ok, flash mob, zumba és fesztiválkocsma színesítik a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán, a Kisfaludy termében, a színház előtti szabadtéren és a Széchenyi téren.

III. Győri Táncművészei Biennálé kísérőprogramjai:

Lőrinc György emlékkiállítás a Győri Nemzeti Színházban (Lőrinc György táncművész, balettmester, az Állami Balett Intézet alapító igazgatója, az Operaház balett igazgatója életművét bemutató emlékkiállítás)

A Magyar Állami Népi Együttes jubileumi fotókiállítása Dusa Gábor képeiből (június 25., az Álomtánc c. előadás napján)

I. Győri Táncfilm Napok a Rómer Házban: (Pina Bausch: Álomtánc június 27-28. 21:00, Győri Balett archív felvételek június 28-29 16:15, Fados június 28. 18:15, A tánc- A Párizsi Opera Balettje június 29. 18:15)

2011. ÉVI NEMZETKÖZI TÁNCKURZUS (június 21-26. Győri Tánc-és Képzőművészeti Ált. Isk., Szakközépisk és Koll.)

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.06.06

Kultúrák Világfesztiválja


Elbűvölő műsorszámok, dallamos zenék, káprázatos bemutatók és színpompás népviseletek hívják a világ minden tájáról érkező látogatókat egy felejthetetlen utazásra bolygónk minden országába.
A világ július 2-án és 3-án a berlini Olimpiai Stadionban gyűlik össze, hogy nagyszabású ünnepség keretében részese lehessen Földünk változatos kultúrái egyesülésének.
A Kultúrák Világfesztiválja egyik fő látványossága a káprázatos nyitóünnepség, amely számos ország felvonulásából áll.  Legyél tanúja 30 zongora, 2 000 gitár és egy 3 000 tagú kórus egyedülálló közös koncertjének, egy művészi jóga előadásnak és egy békemeditációnak.

A Földrészek Pavilonjai világ körüli utazásra visznek, amelynek során interaktív módon mutatják be a világ kultúráinak szépségét jellegzetes táncokon, zeneszámokon, ételeken és irodalmi alkotásokon keresztül. A Földrészek Pavilonjaiban konferenciák és a kultúrák közötti párbeszéd más eseményei is zajlanak majd:  többek között az V. Nők Nemzetközi Konferenciája, a Világ Fiataljai Konferenciája, és az Élő Emberi Értékek Konferenciája. 


Európa legnagyobb Jógaparkja arra hív, hogy előadásokon és műhelyeken keresztül felfedezd és megtapasztald  a jóga jótékony hatását a testi és lelki egészségre és a belső békére.
Az egyedülálló Jóga Múzeum bemutatja a jóga fejlődését  az ősi bölcsektől kezdve egészen a 21. századi nemzetközi alkalmazásokig.

A Kultúrák Világfesztiválja az Élet Művészete Alapítvány 30 éves fennállásának alkalmából kerül megrendezésre a “sokszínűség ünneplése és az élet gazdagítása” jegyében. Az Élet Művészete nemzetközi humanitárius non-profit szervezet, amely kiemelt tanácsadói jogállásban együttműködik az Egyesült Nemzetek Szervezetével (ENSZ).

További információ:


Magyar kapcsolatok:
Az Élet Művészete Közhasznú Alapítvány
A berlini eseménnyel kapcsolatban: www.totheself.com
Tanfolyamok és általános információ: www.srisri.hu
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Tel: Magyar: 06 30 222 87 05, 06 30 641 24 21
angolul: 06 30 844 74 20
nemzetközi: www.worldculturefestival.org honlapon!

Dátum: 2011.05.30


Különleges gyermeknap Vácon


A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya biztonságra nevelő programot indított fogyatékkal élő diákoknak, amelynek első állomásaként a váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény hallássérült és tanulási nehézségekkel küzdő tanulóihoz látogattak el - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

A gyermeknap során kerékpáros ügyességi pályával, drogtotóval, játékos feladatokkal hívták fel a rendőrök a korosztályt érintő főbb bűnmegelőzési témákra a tanulók figyelmét. Míg a kisebbek a rendőrautót és a rendőrök felszereléseit tanulmányozhatták testközelből, addig az idősebbek a kábítószereket bemutató drogtáskát szemrevételezhették.

Főkapitányságunk célja a fokozottan kiemelt kockázati csoportba tartozó gyermekek biztonságra nevelése, mellyel felkészültek lesznek a veszélyhelyzetek felismerésére az iskola biztonságos falain kívül is, elkerülve ezzel sértetté, illetve áldozattá válásukat.

Bűnmegelőzési munkatársaink az előző évek gyakorlatának megfelelően több Pest megyei iskolákban tartanak prevenciós biztonságra nevelő előadásokat.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.05.23

Múzeumok majálisa 2011

Lengyel vendégmúzeum Tarnówból, fotók és fotóművészek, lovagi torna vs.aerobik, étel-különlegességek, koncertek: a Magyar Nemzeti Múzeumban 2011. május 21-22-én, tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát. Közel 120 múzeum költözik majd be a Múzeumkertbe, ahol az évről évre megújuló, izgalmas programok mellett a magyar történelem neves és eddig kevésbé ismert főszereplőivel is találkozhatnak a látogatók - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

A Múzeumok Majálisa Európában egyedülálló kulturális fesztivál, ahol idén a "Múzeumok és Emlékezet" jelszó jegyében hazai és határon túli múzeumok mutatják meg egyedi arculatukat. A Múzeumi Világnap (május 18.) alkalmából megrendezett programot minden évben több tízezer vendég keresi fel, hogy a múzeumok aktuális kínálata mellett a turisztikai szezon ajánlatairól is idejében tájékozódjon.

Kulturális fesztivál

Múzeumi Világnap, Múzeumok Majálisa, Múzeumkert - az elmúlt másfél évtizedben ezek a fogalmak összekapcsolódtak. Ez a hétvége - a magyar múzeumok ünnepe - Európában egyedülálló módon mutatja be a magyar kulturális intézmények életét és sajátosságait. 2011-ben a dokumentáció, a digitalizáció kerül a középpontba a közgyűjtemények tevékenységei kapcsán.

Kultúra - tudomány - szórakozás

Koncertek, előadások, tárlatvezetések, Történeti-Játszó-Tér, színes programok felnőtteknek és gyermekeknek; egy olyan rendezvény várja május 21-22-én a látogatókat, amely az egész családnak kikapcsolódást jelenthet. A Múzeumkertbe ezen a hétvégén ellátogatók együtt festhetnek Munkácsy Mihály alteregójával, készíthetnek saját címert, játékot faraghatnak, vagy közös fotón örökíthetik meg látogatásukat Ferenc Józseffel és családjával. A vásári hangulatban a gyermekek elkészíthetik lovagi felszerelésüket és részt vehetnek az ügyességüket próbára tevő lovagi tornán, ahol a várkisasszonyok is teljes díszben jelennek meg.

A hagyományokhoz híven szombaton 10 órakor az ünnepélyes megnyitón kihirdetik "Az Év Múzeuma" pályázat díjazottjait, s idén első alkalommal kerül átadásra az "Év Kiállítása" díj is. A hétvégi program alatt a majálisozók is szavazhatnak: a legigényesebben kialakított múzeumi sátorbelső és a legélvezetesebb programot kínáló múzeum címéért közel százan versengenek majd.

A Nagyszínpadon fellép többek közt Király Martina, Herczku Ágnes és a Sitaram, Lackfi János és a Sajtkukac Zenekar, Ruttkai Bori és a Katáng Zenekar.

A Majális ideje alatt a múzeumban tárlatvezetések várják az érdeklődőket, ahol megismerhetik az épülő, magyar-lengyel történelmi kapcsolatokat bemutató kiállítást, a barokk vigasságok elengedhetetlen kellékeit, az Év műtárgyát (Liszt és Beethoven különleges zongorája) és az impozáns belső terekben megpihenve meghallgathatják a Vox Nova Énekegyüttest, valamint a Gesualdo Kamarakórust.

A Múzeumok Majálisán reggel 9-től este 9-ig várjuk az érdeklődőket. A belépés díjtalan!

A Múzeumok Majálisa szervezője a Magyar Nemzeti Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011.05.16Sportolók és sportszakemberek kaptak kitüntetést a Magyar Sport NapjánSzámos sportoló és sportszakember vehetett át miniszteri elismerést a Magyar Sport Napján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől, Czene Attilától, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárától, Szekeres Páltól a tárca sportért felelős helyettes államtitkárától, valamint Borkai Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

A kitüntetési ünnepségen Réthelyi Miklós beszédében kiemelte:
"összehasonlíthatatlan a 135, de akár a száz, vagy ötven évvel ezelőttivel is a magyar sportvilág." Hozzátette, hogy a mai magyar sportnak több tekintetben is változnia kell, hiszen mint mondta "Az elmúlt 136 esztendő magyar sporttörténete hitet, elszántságot biztosít a jövőbeli munkához, hogy ha majd újabb száz esztendő elteltével visszaemlékeznek utódaink a XXI. század elejének történéseire, hasonló elismeréssel gondolhassanak ránk, mint azt mi tesszük most a nagy elődökkel kapcsolatosan."

Az elismerések átadását követően Czene Attila államtitkár pohárköszöntőt mondott, amelyben megemlékezett a 136 évvel ezelőtt megszületett Magyar Athletikai Club alapítóiról, egykori versenyzőiről és mindazokról, akik elindították és éveken, évtizedeken keresztül tolták a magyar sport szekerét.

A sport ágazatának vezetője hozzátette: "Pár nappal ezelőtt, május 3-án rendeztük az Országgyűlés Sport-és turizmusbizottságával közösen az újraszabályozás alatt álló Sporttörvény nyílt napját, mely úgy vélem a magyar sportélet fontos dokumentuma lesz a jövőben."

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Dátum: 2011. 05.09

Születés hete, a családdá vá

 

Lépjen kapcsolatba a Virtuális Irodaház Tagjaival - egy kattintással!

Széchenyi Nyomda Kft.
Ér Annamária

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Professzionál-Miskolc Kereske... Professzionál-Miskolc Kereskedelmi és Szerviz Kft.
Siska István

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
PV.PLAN Mérnökiroda Kft.
Farkas Lajos

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Deltacom 33 Kft.
Tzvetkov Lazar

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető