Jó talajon a jó baktériumok Nyomtatás
2009. augusztus 27. csütörtök, 03:00

Emésztőcsatornánk, bélrendszerünk egészségéért a helyes táplálkozással tehetünk a legtöbbet. A bélflóra jótékony baktériumainak megtelepedését is az ételeink megválasztásával segíthetjük.


Törékeny egyensúly
08_27_menegNagy lépés volt az emésztőrendszeri megbetegedésekkel szembeni harcban, amikor felismerték a kutatók, hogy a bélrendszerben megtelepedő baktériumtörzsek milyen nagy mértékben járulnak hozzá egészségünk fenntartásához.

A bélflóra "barátságos" baktériumai, köztük a Lactobacillus, a Bifidobacterium és a Streptococcus védik a szervezetet a káros baktériumoktól, megakadályozzák azok túlszaporodását, erősítik az immunrendszert, többek között hozzájárulnak az idegrendszer és az immunrendszer működéséhez, a véralvadáshoz.

Megtelepedésükhöz, a bélflóra egyensúlyi állapotának fenntartásához azonban megfelelő tápanyagokra van szükségük, és sajnos sok olyan hatás is éri őket a modern életvitelünk miatt, amelyek tönkretehetik őket, felboríthatják a kényes egyensúlyt. Tudatos táplálkozással, egészséges életmóddal, a stressz kerülésével és prebiotikumok fogyasztásával segíthetjük a bélflóra egyensúlyának kialakulását és megőrzését.

A bélflórát is táplálni kell

Prebiotikumoknak hívják azokat a természetes tápanyagokat, melyek jellemzően a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, így elősegítik azok elszaporodását, túlsúlyba kerülését. Ezek azok az anyagok, amelyek a bélflórában segítik a hasznos baktériumok szaporodását. Közülük leggyakoribbak az ún. oligoszacharidok, azon belül is kiemelkedő hatású az inulin, laktulóz, fructo-oligoszacharida és a galacto-oligoszacharida.

Szerencsére ezek a vegyületek természetes "csomagolásban" is elérhetők: megtalálhatók többféle hüvelyesben, a zöld- és a sárgaborsóban, a babfélékben, az articsókában, a csicsóka- és cikóriagyökérben, a vörös- és fokhagymában, a póréhagymában, a zabpehelyben, a gyümölcsök közül például a banánban, ezen kívül sok van a tejben és az érett sajtokban is. A gyógynövények némelyike is tartalmaz prebiotikumokat, így például a mostanában közismertté lett aloe vera és cikória is hasonlóan jótékony hatású.

A cikk teljes terjedelemben az alábbi oldalon érhető el:
http://www.hazipatika.com/articles/Jo_talajon_a_jo_bakteriumok?aid=20060620151110;HPID=8BB34EC7-48FAB254-EF39E1F1-19377445


Forrás:
HáziPatika

www.hazipatika.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.
 

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.