Folytatása az elfeledett jótékony hüvelyeseknek Nyomtatás
2009. augusztus 28. péntek, 03:00

Bemutatnék néhány hüvelyest, melyről talán nem is hittük volna, milyen sokféle tápanyagot tartalmaz, ezért nagy a tápláló erejük. A legtöbb hüvelyes keményítőből áll, de a fehérjét tartalmazó fajtája is elterjedt.




Legelterjedtebb hüvelyesek:

08_28_meneg2Lóbab: Kihangsúlyoznám, hogy nyersen fogyasztható babfajta. Erőteljes ízű, kitűnő ásványi anyag forrása a foszfor, mangán, vas, cink, folsav, niacin, magnézium mellett E-vitamint is tartalmaz.
Mungóbab: más néven aranybab. Apró, zöld színű zöldség, melynek csíráját is árulják. Nálunk konzervként kapható. Található benne: mangán, vas, folsav, magnézium és foszfor.
Tarkabab: Egyesült Államokban és Dél-Amerikában egyaránt kedvelik. Ez a fajta tartalmazza a legtöbb élelmi rostost.
Tehénbab ( fekete szembab): Egyesült államok déli részén közkedvelt. Vese alakú, krém színű, fekete szemfolt található rajta.  Ebben is folsav, mangán, foszfor, cink, magnézium, tiamin található.
Vajbab: Ízletes fehéres színű bab, foszforban, vasban gazdag.
Vesebab: Nagy szemű bab, melynek színe sötét vörös, fekete vagy fehér. Íze a húséra emlékeztet.
Csicseri borsó: Közép-Ázsiában és Közel –Keleten népszerű. Íze hasonlít a dióéhoz. Jó Mangán, vas, E-vitamin, folsav forrás és liszt is készül belőle.
Feketebab: Latin-amerikai, kínai és japán konyha használja a leggyakrabban. Borsószem nagyságú és íze hasonlít a föld ízéhez.
Feles borsó: nálunk is jól ismert sárga vagy zöld színű száraz borsó. Többnyire főzelék vagy leves formájában fogyasztható.
Lencse: Dél-ázsiai konyha egyik leggyakrabban előforduló alapanyaga. Színben változatos, pl. zöld barna. Szelén, vas, mangán, foszfor, cink, tiamin van a lencsében. Folsav mellett pedig B6-vitamint is tartalmaz.

Ami sajnos nagy hátrányként elő szokott fordulni fogyasztásukkor, hogy az emésztést igen leterheli, és az arra érzékenyeknél08_28_meneg nemkívánatos bélgáz képződik. Megoldás lehet, ha jól alaposan megrágjuk az ételt. De segíthet az édes kömény, borsmenta, citromfű, fahéj, hársfa, bazsalikom, babérlevél, kakukkfű, köménymag, ánizs és menta a puffadás enyhítésében. Főzés előtt célszerű beáztatni a könnyebb elkészítés végett.


Forrás: Reader’s Digest, Gyógyító ételek Ártalmas ételek Táplálkozási kalauz A-tól  Z-ig
Szabó Zsófia



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.
 

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.