Folytatása az elfeledett jótékony hüvelyeseknek |
2009. augusztus 28. péntek, 03:00 |
Bemutatnék néhány hüvelyest, melyről talán nem is hittük volna, milyen sokféle tápanyagot tartalmaz, ezért nagy a tápláló erejük. A legtöbb hüvelyes keményítőből áll, de a fehérjét tartalmazó fajtája is elterjedt. Legelterjedtebb hüvelyesek: Lóbab: Kihangsúlyoznám, hogy nyersen fogyasztható babfajta. Erőteljes ízű, kitűnő ásványi anyag forrása a foszfor, mangán, vas, cink, folsav, niacin, magnézium mellett E-vitamint is tartalmaz. Mungóbab: más néven aranybab. Apró, zöld színű zöldség, melynek csíráját is árulják. Nálunk konzervként kapható. Található benne: mangán, vas, folsav, magnézium és foszfor. Tarkabab: Egyesült Államokban és Dél-Amerikában egyaránt kedvelik. Ez a fajta tartalmazza a legtöbb élelmi rostost. Tehénbab ( fekete szembab): Egyesült államok déli részén közkedvelt. Vese alakú, krém színű, fekete szemfolt található rajta. Ebben is folsav, mangán, foszfor, cink, magnézium, tiamin található. Vajbab: Ízletes fehéres színű bab, foszforban, vasban gazdag. Vesebab: Nagy szemű bab, melynek színe sötét vörös, fekete vagy fehér. Íze a húséra emlékeztet. Csicseri borsó: Közép-Ázsiában és Közel –Keleten népszerű. Íze hasonlít a dióéhoz. Jó Mangán, vas, E-vitamin, folsav forrás és liszt is készül belőle. Feketebab: Latin-amerikai, kínai és japán konyha használja a leggyakrabban. Borsószem nagyságú és íze hasonlít a föld ízéhez. Feles borsó: nálunk is jól ismert sárga vagy zöld színű száraz borsó. Többnyire főzelék vagy leves formájában fogyasztható. Lencse: Dél-ázsiai konyha egyik leggyakrabban előforduló alapanyaga. Színben változatos, pl. zöld barna. Szelén, vas, mangán, foszfor, cink, tiamin van a lencsében. Folsav mellett pedig B6-vitamint is tartalmaz. Ami sajnos nagy hátrányként elő szokott fordulni fogyasztásukkor, hogy az emésztést igen leterheli, és az arra érzékenyeknél nemkívánatos bélgáz képződik. Megoldás lehet, ha jól alaposan megrágjuk az ételt. De segíthet az édes kömény, borsmenta, citromfű, fahéj, hársfa, bazsalikom, babérlevél, kakukkfű, köménymag, ánizs és menta a puffadás enyhítésében. Főzés előtt célszerű beáztatni a könnyebb elkészítés végett.
A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban. |