K-vitaminnal a visszér ellen Nyomtatás
2009. október 08. csütörtök, 03:00

Kidudorodó bicepsz helyett talán sima, szeplőtlen vádlival kellene Popeye-t bemutatni a rajzfilmben. Miért is? Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint, ami a Vascular Research Journal-ban jelent meg, azt találták, hogy a visszértágulatok megelőzésében fő szerepet játszó a fehérje, az MPG csupán k-vitamin jelenlétében aktivizálódik.



A spenót, Popeye kedvenc eledele a k-vitamin leggazdagabb forrása. 380 mikrógrammot tartalmaz egyetlen tállal belőle. A K-vitamin bár nem annyira népszerű manapság, mint többi társa, az A-,B- és C-vitaminok, mindazonáltal már a húszas évek óta ismert tápanyagról van szó a kutatók körében. A k-vita10_08_ege1min (A “k” a német “Koagulation” szóból ered, ami alvadást jelent) fontos szerepet játszik a véralvadásban, a csontképzésben, az ütőerek rugalmasságának fenntartásában és most úgy tűnik, a visszér kialakulásának megakadályozásában is.

A K-vitamin két formában van jelen testünkben K1 és K2 néven. A K1 vitamin étrendünkből származik, elsősorban zöld növények összetevőjeként, mint például a spenót. A K2 vitamint bélbaktériumok termelik. Amennyiben Ön nem spenót-rajongó, a brokkoli, a kelkáposzta, a saláta. az avokádó és a kiwi is remek k-vitamin forrás. A K2 vitamin pedig erjesztett tejtermékek fogyasztása után kerül a szervezetünkbe. A sajtok, aludttejek és erjesztett szójatermékek (tofu) bőséges fogyasztása elengedhetetlen lenne ennek pótlására.Bár azt becsülik, hogy a népesség 30 százalékának vannak visszértágulatai, és ennek többsége nő, a tudósok nem teljesen biztosak abban mi okozza ezeket. Mindazonáltal azt sejtik, hogy a mátrix GlA fehérje (MPG) fontos szerepet játszik a kialalkulásukban.


Leon Schurgers a Maastrichti Egyetemről, aki annak a tanulmánynak a társszerzője, amit olvastunk, azt állítja, hogy: “ Az érfalakban bekövetkezett sérüléseknek, amik visszerekhez vezetnek a K-vitamin függő MPG fehérjéhez van leginkább köze.” Tovább kijelentette, hogy MGP fontos az egész kardiovaszkuláris rendszer egészségével kapcsolatban.

A probléma nagy létszámú csoportot érint, emiatt várhatóan a közeljövőben több tanulmány fog elindulni az MPG, a K-vitamin és a visszerek kialakulásának összefüggéseit feltárni. 

Egyel több ok, amiért érdemes spenótot enni...



Forrás
Natúr Hírek

www.naturhirek.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.
 

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.