Természetes rákkeltők az ételeinkben Nyomtatás
2010. február 18. csütörtök, 03:00

02_18_ege_tel

 

A növényvédőszerekből és egyéb szintetikus kemikáliákból származó rákkeltő anyagok kockázata jelentéktelennek tűnik annak fényében, hogy a természetes toxinok adják a megevett méreganyagok 99%-át.


 

Ezzel az első hallásra meglepő adattal álltak elő az amerikai kutatók a kaliforniai Berkeley Egyetemről. “A legtöbb szokványos étel nem felelne meg annak a toxin kritériumnak, amit a szintetikus vegyszerekkel szemben támasztottunk” írják a ma megjelent publikációjukban. Bár gyorsan hozzáteszik, hogy nem kell aggódnunk ezek miatt az anyagok miatt, de a hatóságoknak foglalkozniuk kellene azzal, hogyan védhető meg a lakosság ezektől a méreganyagoktól.Miközben a hatóságok és a közvélemény is az ételekben és a vízben található szintetikus vegyszerekre koncentrál, ezekből csupán kis mennyiségben fogyasztunk, miközben ételeink természetes toxinjait bőséggel esszük és isszuk.Miről is van szó ebben az esetben?Minden növény és sok állat is toxinokat, méreganyagokat képes előállítani valamilyen evolúciós okból. Néhány esetben ez a védelmét szolgálja, néhány esetben a szaporodásban segíti, de általánosan elmondható, hogy ezek legtöbbjének egészségromboló hatása van azokra nézve, akik megeszik.Lois S. Gold és Brune N. Ames által vezetett kutatócsoport 4200 vizsgálatot végzett el mintegy 1200 anyag rákkeltő tulajdonságait vizsgálva. Ezt arányították annak mértékében, hogy egy átlagos amerikai ember diétája mennyit tartalmaz ezen anyagokból. A lista elejére kerültek olyan ételek, mint a bor, a sör, a saláta és más zöldségek, a narancslé, a kávé és a szalonna, míg a növényvédőszerek csupán a lista végre kerültek a kis mennyiség miatt.Érdekes vetülete volt a kutatásnak, hogy arányaiban a vegetáriánus étrend tartalmazta a legtöbb rákkeltő toxint. Sok esetben az ételek elkészítési módja okozza a megemelkedett méreganyag bevitelt. Példaként említi Dr. Ames, hogy míg nagyanyáink tudták, hogy a hüvelyes zöldségek első főzővízét ki kell önteni, addig a mai elsősorban mirelit és konzerv félkész alapanyagok alkalmazása miatt az így kioldott toxinok bent maradnak az érteleinkben.

Na most akkor mit egyek?

Ugyanazt, mint eddig. Ennek a frissen kiderült adatnak egy következtetése van - szerintem. Tovább kell ezt vizsgálni és a hatóságoknak ki kellene dolgozni azokat a szabályzásokat és eljárásokat, amikkel a leginkább csökkenthető a bizonyítottan káros vegyületek fogyasztása anélkül, hogy le kellene mondanunk a friss, esetleg nyers zöldségek egészség javító hatásáról. Dédanyáink maguktól rájöttek, hogy a bab első főzővize haszontalan, pedig nem sok laboratóriumi eszközük volt. Az örökölt tapasztalatok és a legújabb technológia együttes alkalmazásával gyorsan ki lehetne ezt dolgozni minden alapvető ételre.És ne feledjük, hogy bár a saláta és a sör biztosan tartalmaz rákkeltő toxinokat, de ma a rákos megbetegedések zömét az életmódbeli problémák, elsősorban a dohányzás, az elégtelen vitamin fogyasztás és a kezeletlen lelki bajok okozzák.

Forrás:

Natur Hírek

www.naturhirek.hu

 



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.
 

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.