2010. január 06. szerda, 03:00 |
Számos kutatócsoport azt állítja, hogy a fő táplálékok szeléntartalma képes megelőzni ennek az elemnek a hiányállapotát. Egy Norfolkban végzett friss prospektív tanulmány eredményei azonban mást sugallnak. A tanulmányban 901 személy 24 órás tápanyagfelvételét vizsgálták. Az átlagos napi szelénfelvétel, melyet standardizált tápanyagtáblázatok alapján határoztak meg, nőknél 50 mcg, férfiaknál 59 mcg volt. Az ételek összetételének hiányzó adatai miatt és az ételek szeléntartalmának a termőtalaj adottságai szerint való állandó változása miatt kiválasztottak a fenti személyekből 36 férfit és 31 nőt, akik ellenőrizhető mennyiségű, helyben termett élelmiszereket fogyasztottak.
|
Bővebben...
|
2010. január 05. kedd, 03:00 |
A legtöbb ember meg soha nem hallott a K-vitaminról. Pedig a K-vitamin fontos például az egészséges vérkeringéshez és a csontképződéshez. Ahogy sok más vitaminból sem, a legtöbb ember K-vitaminból sem fogyaszt eleget.
|
Bővebben...
|
2009. december 31. csütörtök, 03:00 |
Flavonoidok a csokoládébanEgy friss tanulmány szerint a csokoládé, a szójafehérje és a zöld tea speciális hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. A tudósok már évek óta tudják, hogy a számos élelmiszerben – gyümölcsökben, zöldségekben, gyógynövényekben, gabonafélékben és csokoládéban – megtalálható flavonoidok szívbarát alkotóelemek. Ezúttal a hatás hátterében álló mechanizmust próbálták kideríteni.
|
Bővebben...
|
2009. december 30. szerda, 03:00 |
A joghurtot egészséges termékként tartja számon a közfelfogás, főleg, miután a reklámok szerint kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést, vagy épp a fogyókúrázóknak ajánlott.
|
Bővebben...
|
2009. december 29. kedd, 03:00 |
Nagyobb mennyiségű omega-3 zsírsav fogyasztása megvédi a férfiakat a prosztataráktól még abban az esetben is, ha genetikailag erre hajlamosabbak, jelentette ki John S. Witte és kutatócsoportja, miután megvizsgálták 466 agresszív prosztatarákban szenvedő és 478 hasonló korú, ám egészséges férfi táplálkozási szokásait. A Clinical Cancer Research című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint: “szoros kapcsolatot találtunk az többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak fogyasztása és a kifejlett prosztatarák előfordulási aránya közt. Ezek az elsősorban halakból származó zsírok sokkal jelentősebb hatással vannak, mint amit a genetikai hajlam képes lenne ellensúlyozni.”
|
Bővebben...
|
2009. december 28. hétfő, 03:00 |
Az alfa-linolénsavat tartalmazó olajok, növények, mint például a dió, csökkentik a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. Csaknem egyidőben közölték a tudományos folyóiratok egy japán és egy amerikai vizsgálat egybevágó eredményeit.
|
Bővebben...
|
2009. december 23. szerda, 03:00 |
Akik meg szeretnének szabadulni felesleges testsúlyuktól, gyakran találják szembe magukat azzal, hogy már a diéta első pár napján (egyesek órák alatt) kibírhatatlanul megéheznek. Mind a Chlorella, mind a Spirulina úgy ismert, mint egy anyag, ami csökkenti az édességek és a szénhidrátok iránti vágyakozást. Ami viszont nem ismert, az a mechanizmus, ami e mögött a tulajdonságuk mögött rejlik. Ismét nem egy hatóanyaggal állunk szemben, hanem több tápanyag együttes előnyös tulajdonságainak összhatásával.
|
Bővebben...
|
2009. december 22. kedd, 03:00 |
A D-Vitamin kiegészítés hozzájárul a keringési rendszer egészségéhez a fogyókúra során, függetlenül annak mértékétől - állítja egy közelmúltban megjelent tanulmány.
|
Bővebben...
|
2009. december 19. szombat, 03:00 |
Nagyobb mennyiségű C-vitamin fogyasztása megvéd a felnőttkori magas vérnyomás kialakulásától, derült ki egy a napokban megjelent tanulmányból. A Dr. Gladys Block által vezetett kutatócsoport a kaliforniai Berkeley egyetemen úgy találta, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-al több C-vitamin hozzávetőlegesen 4,1 Hgmm-el csökkenti mind a szisztolés, mind a diasztolés értékét a vérnyomásnak. A jelentés az első, ami közvetlen összefüggést tudott kimutatni a vér C-vitamin szintje és a vérnyomás között fiatal, egészséges nők körében és amit nyilvánosan megjelentetett a Nutrition Journal.
|
Bővebben...
|
2009. december 18. péntek, 03:00 |
Alvászavar elektromos Manapság a legtöbb ember egy olyan szobában alszik, ami világít, mint egy karácsonyfa. Az ébresztőóra élénkpirosban mutatja az időt. A mobiltelefon töltődik. A computer éppen letölt valamit az Internetről, ezért bekapcsolva maradt. A DVD vagy a video órája pislákolva mutatja a 12:00-át, mert sosem állítottuk be pontosidőre. Az üzenetrögzítőnek több lámpája van, mint R2D2-nek. Az emberek, annyira félnek a sötétségtől, hogy jobban érzik magukat ennyire sok éjszakai fény mellett? Minden egyes energiaforrás a közelünkben vesz egy kicsi vámot az alvásminőségünkből, miközben több különféle fajta sugárzással bombáz minket, amikor alszunk.
|
Bővebben...
|
|
2009. december 17. csütörtök, 03:00 |
A nyugati civilizáció legnagyobb része fáradtnak és stresszesnek érzi magát anélkül, hogy tudná az igazi okát. Nosztalgiával gondolunk vissza akár a száz évvel korábbi mindennapjainkra és problémáinkra, távoli őseink nyugodt életmódja pedig már nem létezik, csak a föld néhány civilizálatlan zugában.
|
Bővebben...
|
2009. december 16. szerda, 03:00 |
Háromféle gabonából (búza, rozs, zab) fermentálással készült, alkoholmentes, savanykás ízű, erjesztett ital. Palackba zárva őrzi a gabonákban lévő vitaminok és nyomelemek aktivitását. A fermentálással felszabadított tejsav baktériumok hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához. Ezáltal erősítik az immunrendszert.
|
Bővebben...
|
2009. december 15. kedd, 03:00 |
Azt mondom szauna, s gondolkodás nélkül rávágjuk: finn, és meg vagyunk róla győződve, hogy a szauna, a szaunázás szokása az észak-európai országból származik. Pedig, ha így gondoljuk, hát tévedünk. Szaunát, állítólag, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használtak először. S hogy mire? Gyógyításra!
|
Bővebben...
|
2009. december 14. hétfő, 03:00 |
Nem kérdés ma már, hogy a közeljövő legnagyobb kihívása az egészséges tiszta vízért folyó harc lesz. Már ma is sok ország szenved attól, hogy a mindennapi élethez szükséges ivóvíz beszerzése is probléma. Nem beszélve az élet egyéb területéhez szükséges vízigényekről.
|
Bővebben...
|
2009. december 11. péntek, 03:00 |
A búzafű hozzávetőleg tizenöt centiméterre megnőtt, csíráztatott bio tönkölybúza. A búzafűlé pedig, a búzafű préselt, édeskés zöld leve. A tönkölybúza levelét azért kell kipréselni, mert az emberi emésztőrendszer nem képes nagy mennyiségű rostot megemészteni.
|
Bővebben...
|
2009. december 10. csütörtök, 03:00 |
A miért kérdésre Jakab István: A teremtés titkai c. könyvében, a hogyan megválaszolására a vaszatiban találhatjuk meg a választ:„Amikor alszunk, a szervezetet semleges állapotba fektetjük. Gyökércsakránk nem néz a talaj irányába, koronacsakránk nem néz a kozmosz felé.
|
Bővebben...
|
2009. december 08. kedd, 03:00 |
Ezt az ebédet a hajdina, barnarizs jótékony hatásai miatt ajánlom. Nem kell vegetariánusnak lennünk, hogy ilyen finomságok is felkerüljenek az étlapunkra! A hozzávalók és élettani hatásuk is a cikkben olvasható...
|
Bővebben...
|
2009. december 07. hétfő, 03:00 |
Az utóbbi időben egyre többet hallunk arról, hogy van-e értelme a házi víztisztító berendezéseknek, hiszen széles termékpaletta van a boltok polcain ásványvizekből. Mivel a szakembereket is megosztja az ásványvizekkel bevitt ásványi anyagok szerepe, ezért nézzük meg másfajta megközelítésből a dolgot!
|
Bővebben...
|
2009. december 04. péntek, 03:00 |
Az antibiotikumok felfedezéséig a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészet is volt, a kecske teje a tébécé gyógyításához tartozott. Még a XX. század elején is hirdették egyes gyermekorvosok, hogy a kecske a legjobb “szoptatós dada”. Tejének csíraszáma csekély, tébécé és brucellózis pedig a kecskénél szinte nem is fordul elő, teje forralás nélkül is iható, így benne a vitaminok épségben megmaradnak.
|
Bővebben...
|
2009. december 03. csütörtök, 03:00 |
Tapasztalta-e már valaha is, milyen érzés egy versenydobogó tetején állni?És kíváncsi-e arra, mi köze lehet ehhez egy pszichológusnak?
|
Bővebben...
|
|