Cserélje le kávéját! |
2008. december 05. péntek, 05:10 |
A maté tea jótéteményei közül csak az egyik, hogy mellékhatások nélkül élénkítA mate fogyasztásának hatására nő a vitalitás és a koncentrálókészség, csökken az idegesség, feszültség, a szellemi és a fizikai fáradtság A koffein bár hatásos élénkítőszer, de idegessé, feszültté teheti fogyasztóját. Nem így a maté, mely legalább annyira élénkít, mint a kávé, s egyáltalán nincs mellékhatása, és a koffeinnel ellentétben nyugodt, oldott pihenést biztosít fogyasztójának. A maté egy teaféle, amelyet főleg Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Dél-Brazíliában termeszetnek illetve fogyasztanak. A tea konkrétan az Ilex paraguariensis nevű fa szárított leveleiből és szárdarabjaiból készül. A levelekből azonosított közel 200 alkotórészből mintegy 130 vegyület (pl. xantinszármazékok, polifenolok, íz- és aromaanyagok) a tea leveleiben is megtalálható. A maté legfontosabb xantinszármazékának a korábbiakkal ellentétben nem a koffeint, hanem a mateint tartják, ezért fogyasztását elsősorban azoknak ajánlják, akik „koffeinérzékenyek”. A koffein bár hatásos élénkítőszer, de idegessé, feszültté teheti fogyasztóját. Nem így a meté, mely legalább annyira élénkít, mint a kávé, s egyáltalán nincs mellékhatása, és a koffeinnel ellentétben nyugodt alvást tesz lehetővé. Kutatások szerint a maté fogyasztásának hatására nő a vitalitás és a koncentrálókészség, csökken az idegesség, feszültség, a szellemi és a fizikai fáradtság, sőt, depresszió esetén hatásos hangulatjavító. Érdemes tudni, hogy a maté a testúlycsökkentéseben is segítségünkre lehet: fokozza az anyagcserét és csökkenti az étvágyat. Németországban mint fogyasztószer is igen népszerű. A matélevelekből készült teának enyhe vizelet- és hashajtó hatást tulajdonítanak, ezért a szervezet „salaktalanítására” is ajánlják fogyasztását A meté nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot, vitaminokat, A-, B 1 -, B 2 - és C-vitamint, valamint riboflavint és tizenegyféle polifenolt, amelyek antioxidáns hatásúak. Kutatások bizonyítják, hogy a maté rendszeres fogyasztása fokozza szervezet a betegségekkel szembeni ellenállóképességét. és meggyorsul a gyógyulás folyamata is. A teát kb. 60-70 Celsius-fokos vízzel öntsük le, tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A maté-teának üdítő, enyhén kesernyés, a zöld teáéra emlékeztető íze van. Ha nem használunk túl sok teafüvet, enyhébb ízű frissítőt kapunk. Forrás:Lépéselőny
A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban. |