Az omega-3 javítja a cukorbetegek szívét Nyomtatás
2009. július 06. hétfő, 03:00



Napi rendszerességgel fogyasztott omega-3 zsírsavak csökkentik a vérben azokat az összetevőket, amik a cukorbetegek szívproblémáiért felelősek, állítja egy közelmúltban megjelent tanulmány.

A publikáció szerint, ami a Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases című szakmai lapban jelent meg, a mindennapos omega-3 fogyasztás 22%-al csökkentette a vér homocisztein szintjét, a placebo csoportban mért kevesebb mint 1%-os mértékkel szemben.

"Úgy találtuk, hogy napi 3 gramm omega-3 zsírsav két hónapon keresztül adva csökkentette a cukorbetegek homocisztein szintjét, amivel arányosan csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása a körükben," írták a Teheráni Egyetem kutatói.

A homocisztein egy aminosav, mely a szervezetben metioninből épül fel, majd normálisan gyorsan újra lebomlik. Lebontásához folsavra, B6- és B12-vitaminra van szükség. A homocisztein emelkedett szintje és az érelmeszesedés okozta betegségek közötti összefüggést mutattak ki. A homocisztein szintjének mérése a vérben a szív-érrendszeri betegségek kockázatának meghatározásához használt eljárás. A magas homocisztein-szint a szívinfarktus, agyvérzés emelkedett kockázatával jár együtt. A homocisztein valószínűleg károsítja az erek falát, ezzel segíti elő az érelmeszesedés folyamatát.



Forrás
Natúr Hírek

www.naturhirek.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.
 

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.