Így védenek az antioxidánsok (3.rész) Nyomtatás
2009. július 30. csütörtök, 03:00

A három antioxidáns: C-, E-vitamin és Béta-karotin azáltal képesek védő hatást kifejteni, hogy az oxigénhez kötődve megakadályozzák a szabadgyök-származékok képződésést.


07_30_meneg2Tehát a szervezetünk gyökfogó képességét e három vitamin bevételével táplálékkal, vagy vitaminkészítménnyel erősíthetjük. Így olyan védelmünk lesz amely átsegíti a szervezetünket a nagyobb megterheléssel járó időszakon. Fontos tudni, hogy csak együtt alkotnak igazán biztos védelmet.
Érelmeszesedéskor az érfalainkat kárósító szűkületet okozó lerakódásokért egy különleges koleszterinfajta tehető felelőssé: a lerakódások nagy része valójában oxidált koleszterin. Az oxidált koleszterin kialakulásáért szintén a szabadgyökök okolhatók.
A C-és E-vitamin ez esetben is a „szokásos” módon védik meg a koleszterint az oxidációtól, és így megakadályozzák illetve lelassítják az érelmeszesedéshez vezető folyamatot.
Tanulmányok is bizonyítják, hogy azok az emberek akiknek vérében magas a C-és E-vitamin szintje, ritkábban betegszenek meg érelmeszesedésben és szívinfarktusban, mint az E-vitaminokkal rosszul ellátottak. A C-vitamin ezen kívül a vérnyomásra is pozitív hatást fejt ki. Több hétig tartó kutatás során a kutatók arra engedtek következtetni, hogy 1 gramm C-vitamin is kedvezően befolyásolja a magas vérnyomásértéket.
Sőt, bizonyos reumatikus és nem gyulladásos ízületi elváltozások, idegrendszeri megbetegedések kialakulásában is a szabadgyököknek tulajdonítanak oki szerepet.
Ami elgondolkodtató, hogy egyes feltételezések szerint az Alzheimer-kórt szintén a szabadgyökök váltják ki, amelyek az agy bizonyos fehérjéit támadják meg. Persze annak a megállapítása, hogy az antioxidánsok hatékonyan alkalmazhatók-e ezen a területen, még további vizsgálatokat igényel!

A-VITAMIN
Funkció: bőr, haj, szemek nyálkahártya, sejtvédelem növekedés és csontfejlődés
Források: zöld és sárga színű zöldségfélék, máj, tej, vaj, sajt
Hiánytünet: hámló száraz bőr, szűrkületi vakság, növekedési zavarok, fertőzésekre való hajlam

E-VITAMIN
Funkciói: sejtek védelme a szabadgyökökkel és az oxidációval szemben
Források: növényi olajok és zsírok, diófélék, avokádó, cukorborsó
Hiánytünetek: izomgyengeség, vérszegénység, az idegrendszer működési zavarai

C-VITAMIN
Funkciói: ellenálló képesség, kötőszövet- és csont építése, vas beépítése, vérképzés
Források: cirusfélék, paprika, bogyós gyümölcsök, kivi, karfiol, paradicsom
Hiánytünet: fertőzésekre való hajlam, teljesítménycsökkenés, skorbut

Forrás: Dr. Friedhelm Mühleib Holló és Társa
Szabó Zsófia

Dr. Friedhelm Mühleib Holló és Társa


A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.