A bőség avagy a hőség zavara? Mit együnk nyáron? Nyomtatás
2009. augusztus 07. péntek, 03:00

Az első friss lecsót szinte mindenki nagyon várja, végre olcsó a paradicsom, a paprika. A szilva is érik a gombóchoz, és a hideg levesek szezonja is itt eljött. De előtte még azt is eláruljuk, hogyan étkezzen egészségesen nyáron!


Egészségvédő szilvás gombóc, lecsó és más nyári étkek
08_07_menegHa a háziasszony beszabadul a piacra, nehezen tudja megállni, hogy ne vegyen még ebből is, aztán még abból is... Minden friss, színes, szinte kelletik magukat a zöldségek, szemünk előtt receptek suhannak el... "De jó lenne egy moussakát csinálni, vagy egy jó hideg gyümölcslevest, esetleg gazpachot! Hétvégére pedig süthetnék cukkinit, a férjem pedig tökfasírtot vagy főzeléket enne" - hallom magam mellett két fiatalasszony beszélgetését.

Friss saláták, gyümölcsös édességek rég elfeledett neve jut eszünkbe. És bár az ember lánya ebben a forróságban a tűzhely helyett inkább egy tengerparton álldogálna, mégis főzünk, készítjük a friss hozzávalókból a finom, mégis a télinél kalóriaszegényebb étkeket.

Merthogy nyáron különösen fontos, hogy a melegben inkább könnyen emészthető és kisebb energiatartalmú ételeket készítsünk. Egyrészt ne terheljük túl szervezetünket nehéz, zsíros, puffasztó fogásokkal, másrészt nyáron kevesebb az energiaigényünk, mint télen - hívja fel a figyelmet hírlevelében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Lássuk csak, miként tudjuk csökkenteni a kalóriákat sok apró figyelmességgel, változtatással!

Nyári reggeli, tízórai
Válasszunk teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó péksüteményt, kenyeret, csökkentett zsírtartalmú margarint kenjünk rá, ha bírjuk a tejet, akkor nyáron is fogyaszthatjuk reggelihez, csak a frissességéről győződjünk meg!
Sovány felvágottat vagy zsírszegény sajtot és sok zöldséget tegyünk még az asztalra. Jó választás lehet a teljes kiőrlésű gabonákból készült müzli vagy pehely.08_07_meneg2

Tízóraira végre annyi friss gyümölcsöt ehetünk, amennyit csak bírunk! A bőség zavarával küzdhetünk nyár derekán. Ha bírjuk, kombinálhatjuk tejjel, joghurttal, a már nem olyan szép gyümölcsökből pedig salátát vagy kompótot készíthetünk.

Kávéból mértékkel, naponta 1-2 csészével igyunk, nyáron teából is elsősorban a gyümölcs és zöld variációkat részesítsük előnyben, hidegen is nagyon élvezetesek!

A cikk teljes tewrjedelmében az alábbi oldalon érhető el:
http://www.hazipatika.com/articles/A_boseg_avagy_a_hoseg_zavara_Mit_egyunk_nyaron_Receptekkel


Forrás:
HáziPatika

www.hazipatika.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.