Magas vérnyomás Nyomtatás
2009. augusztus 12. szerda, 03:00

Nagyobb mennyiségű C-vitamin fogyasztása megvéd a felnőttkori magas vérnyomás kialakulásától, derült ki egy a napokban megjelent tanulmányból. A Dr. Gladys Block által vezetett kutatócsoport a kaliforniai Berkeley egyetemen úgy találta, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-al több C-vitamin hozzávetőlegesen 4,1 Hgmm-el csökkenti mind a szisztolés, mind a diasztolés értékét a vérnyomásnak. A jelentés az első, ami közvetlen összefüggést tudott kimutatni a vér C-vitamin szintje és a vérnyomás között fiatal, egészséges nők körében és amit nyilvánosan megjelentetett a Nutrition Journal.


08_12_meneg"A vérnyomás csökkenése vagy a vérnyomás növekedésének csökkenése fiatal felnőttekben azt jelentheti, hogy az idősebb felnőttek esetében ez a hatás a keringési betegségek rizikóit csökkenti."

"Ez a tanulmány azt vetette fel, hogy a C-vitamin fontos összetevő lehet a vérnyomás csökkentésben bár fiatal és egészséges felnőtteken végezték és szükségesnek tűnik a további vizsgálatok elvégzése."

A magas vérnyomást jelenleg úgy definiálják, hogy a 140/90-es érték vagy a fölötti. Azért fontos figyelni erre, mert ez a legfontosabb rizikófaktora szív- és érrendszeri betegségeknek, ami az összes halálozási ok mintegy feléért felelős Európában és jelentések szerint 170 milliárd Euró költséget jelent évente.

A tanulmány részletei

Block és munkatársai toboroztak 242 nőt 18 és 21 éves kor között. Két harmaduk afro-amerikai, egy harmaduk pedig kaukázusi (fehér) volt. A vérük C-vitamin szintje 0,22 és 3,13mg/dl között volt.
Az ezt követő 10 éves követési periódusban a kutatók megfigyelték, hogy a C-vitamin szint és a vérnyomás fordított arányban voltak egymással. Az arány akkor is kimutatható volt, ha az eredményeket korrigálták a faji, testtömeg index és egyéb táplálkozási szokások (mint só fogyasztás) adataival.
Valójában a a vérükben legmagasabb C-vitamin szinttel rendelkező nőknek 4-6 Hgmm-el volt alacsonyabb a vérnyomása, mint a legalacsonyabb szinttel rendelkezőknek.
“1mg/dl aszkorbinsav szint növekedés a vérben átlagosan 4,1Hgmm-el alacsonyabb vérnyomást eredményezett a szisztolés és 4,0Hgmm-el alacsonyabbat a diasztolés értékekben” írta Block a cikkben.

A jelenség mögött álló mechanizmus

Bár a kutatást végzők nem vizsgálták a hatás mögött álló mechanizmusokat, kijelentették, hogy láthatóan biológiai összefüggés van az aszkorbinsav és a vérnyomás szintje között.
Miközben a C-vitamin fő szerepe az antioxidáns hatás, láthatóan részt vesz számos egyéb élettani folyamatban. Ezek között ismerjük a simaizom szabályzási funkcióját és a nitrogén oxid megóvását, ami pedig a vérerek nyitásában és elernyedésében játszik szerepet.


Forrás: Natúr Hírek

www.naturhirek.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.