Elfeledett jótékony hüvelyesek Nyomtatás
2009. augusztus 25. kedd, 03:00

Mostanában alig hallani róluk, de vajon miért?


 

08_25_menegIgen fontos szerepet tölthetnek be a mindennapi étkezésünkben. Sokat hallok a gyümölcsökről, zöldségekről, salátákról különféle telítettlen zsírsavak, olivaolaj, pálmaolaj fontosságáról, de valahogy divatja múlt a bab-, borsó-, lencse- féléknek, és a gyomorkímélő főzelékeknek. Ejtek is néhány szót eme jótékony hüvelyesekről.

Először is praktikus, mert nagy tápértékű és aránylag olcsó helyettesítői lehetnek a húsféléknek. Fontos azonban tudni róluk, hogy a száraz borsó, bab,lencse ugyan tartalmaz fehérjét, de a hússal, hallal, tojással ellentétben nincs meg bennük az élethez nélkülözhetetlen esszenciális aminosav.
(Aminosav: 10 db esszenciális aminosav létezik, amelyeket csakis táplálék révén vihetünk be a szervezetbe. Pl. arginin, fenilalanin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin. Fehérjék építő elemei.)
A legtöbb hüvelyest ezért más növényi eredetű táplálékkal és teljes kiőrlésű gabonafélékkel pl. barna rizs, Graham-kenyérrel együtt célszerű fogyasztani ezt más néven komplettálásnak hívjuk. (Komplettálás: Az egyik aminosav hiányát pótolja egy másik aminosav többletével.) A szója például megfelelő arányban tartalmazza az összes esszenciális aminosavakat.

A hüvelyesekben egyaránt találhatóak oldható és oldhatatlan élelmi rostok.  Az oldható élelmi rostok serkentik a rendszeres bélmozgást, így hatásosak  székrekedés ellen illetve mérséklik  a  vastag-bélrák veszélyét.
Az oldhatatlan élelmi rost csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezáltal szívbetegségek és szélütések kockázatát. A legtöbb főtt hüvelyes vasat, káliumot, foszfort, mangánt és B-vitamint is tartalmaz, kivéve a B12-t és némelyikük e-vitamint is.  A hüvelyesekből készült konzerv praktikus és kényelmes, de nagyon sok sót tartalmaz.

Figyelem:

Ha szárított vesebabból készítünk harapnivalót, először forraljuk fel 15 percig majd lassú tűzön főzzük amíg meg nem puhulnak. Ugyanis a nyers vesebab az emberi szervezet számára emészthetetlen anyagot tartalmaz, amelynek elfogyasztása súlyos ételmérgezést vonhat maga után. A többi babfélében is van ehhez hasonló vegyület, de az rendszerint emészthető.08_25_meneg2
A renyhe bélműködésben szenvedőknek azonban ezekkel a babféleségekkel vigyázni kell . A szójabab és a belőle előállított termékek lévén általában allergének az arra érzékenyeknél. Fejfájást és emésztési zavarokat okoznak. ( Ez a sok Purin tartalomnak köszönhető).  A köszvényes betegek kerüljék, mérsékeljék fogyasztásukat.

A lencse és a feles borsó kivételével a száraz hüvelyeseket főzés előtt több órára vagy egész éjszakára vízbe kell áztatni.  Így rövidebb lesz a főzési idő és csökken a szélgörcsöt okozó emészthetetlen szénhidrátok mennyisége.
Célszerű olyan fűszerekkel ízesíteni, amelyek segítenek megelőzni a szélszorulást.
Pl. kakukkfű, rozmaring, édeskönyény, kömény


Folytatjuk :  A legelterjetebb hüvelyesek…

Forrás: Reader’s Digest, Gyógyító ételek Ártalmas ételek Táplálkozási kalauz A-tól Z-ig
Szabó Zsófia



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.