Évszázadok óta gyógyít a kecsketej Nyomtatás
2009. december 04. péntek, 03:00

12_04_egeAz antibiotikumok felfedezéséig a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészet is volt, a kecske teje a tébécé gyógyításához tartozott. Még a XX. század elején is hirdették egyes gyermekorvosok, hogy a kecske a legjobb “szoptatós dada”. Tejének csíraszáma csekély, tébécé és brucellózis pedig a kecskénél szinte nem is fordul elő, teje forralás nélkül is iható, így benne a vitaminok épségben megmaradnak.


Kecsketej

A kecsketej az összes tejfajta közül a legegészségesebb - vitamintartalma sokkal magasabb, mint a tehéntejé, és a tejérzékenyek is fogyaszthatják. Az anyatejhez hasonlóan a kecsketej béta-kazein alkotórésze miatt tejallergiát nem okoz. Sőt hatásos az allergiák gyógyítására és a daganatos betegségek megelőzésére.

A kecsketejben a kalcium, magnézium és foszfor aránya, valamint felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb, a csontritkulás megelőzésére és a már kialakult betegség szinten tartására is alkalmas. A kecsketej „teljes tej”, tehát fogyasztása esetén kevesebb is elég belőle. Könnyen emészthető. Fontos szerepet tölt be a gyomorproblémákkal, emésztési zavarokkal küszködők táplálkozásában. Magas fehérjetartalma miatt az idős korosztály kiváló roborálószere.

A kecsketej + 5-10 C között 2-7 napig is eláll, de + 3-5 C között akár 4-14 napig. Ára sok mindentől függ - általában 300-600 Ft között mozog.

A kecsketej  nélkülözhetetlen aminosavakból sokkal többet tartalmaz, mint egy gyermek szükséglete. Ezért arra is alkalmas, hogy a biológiailag kisebb értékű fehérjék kecsketejjel együtt etetve jobban hasznosuljanak. A kecsketej, mivel több szérumfehérjét tartalmaz, mint a tehéntej, ezért nagyobb mennyiségben tartalmaz ellenanyagokat, növekedési faktorokat, szállítási feladatot végző transzferint, antivirális anyagokat. A kecske és a juhtej jelentős mennyiségű orotsavat tartalmaz. Ez a sav jelentős védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen. Talán ez az egyik oka annak, hogy újabban a kecsketejet előszeretettel javasolják a daganatos betegek gyógyításában.

Kecskesajt

A kecskesajt készítése ma is főleg kis kézműves sajtműhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik. Készítésének sok országban van hagyománya - pl. Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet - de legnagyobb számban és változatosságban Franciaországban állítják elő.

Áttekinthetetlenül sokféle fajta és változat létezik. Az alapanyag - vagyis a tej - lehet nyers és pasztőrözött, de sok múlik az érlelési eljáráson, az ízesítésen, formázáson is. Lehet bevonat nélkül, vagy aranysárga-barnás felülettel, penészbevonattal, élesztős vagy rúzsos külsővel. Sőt, van, amelyikre porrá tört sózott faszenet szitálnak.

Írta: Természetes Egészség

A cikk folytatása az alábbi linken érhető el

http://www.almamag.hu/magazin/eletmod/930-evszazadok-ota-gyogyit-a-kecsketej-.html

Forrás:

Almamag

www.almamag.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.