A Chlorella és a Spirulina mint étvágycsökkentő Nyomtatás
2009. december 23. szerda, 03:00

12_23_egeAkik meg szeretnének szabadulni felesleges testsúlyuktól, gyakran találják szembe magukat azzal, hogy már a diéta első pár napján (egyesek órák alatt) kibírhatatlanul megéheznek. Mind a Chlorella, mind a Spirulina úgy ismert, mint egy anyag, ami csökkenti az édességek és a szénhidrátok iránti vágyakozást. Ami viszont nem ismert, az a mechanizmus, ami e mögött a tulajdonságuk mögött rejlik. Ismét nem egy hatóanyaggal állunk szemben, hanem több tápanyag együttes előnyös tulajdonságainak összhatásával.


* Magnézium tartalom: Ezek a mikroalgák nagy mennyiségben tartalmaznak könnyen emészthető formájú magnéziumot, ami rendszeresen hiányzik a mai étrendünkből. A magnézium hiányának egyik jól ismert tünete a csokoládé utáni vágyakozás, mivel a jó minőségű csokoládé szintén jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz. A kétféle alga fogyasztása által elmarad a testünk égető vágyakozása a csokoládé után.

* Fehérje tartalom: A Spirulina magas fehérje tartalma egyenletesebb vércukor szintet eredményez, aminek következtében elmarad a gyors hipoglikémiás válasz, ami ismerten cukor-éhséget okoz. Más szavakkal: e mikroalga magas kitűnő minőségű fehérje tartalma blokkolja a hipoglikémiás éhségérzetet.

* Olaj tartalom: A Spirulina olajtartalma – mint minden egyéb étel olajtartalma – lassítja az emésztést és ezzel járul hozzá az egyenletesebb vércukor szinthez, amit már az előbb kötni tudtuk a hirtelen éhség érzetéhez. A GLA például, maga is lassítja a hasnyálmirigy inzulinválaszát, amivel gyakorlatilag megelőzi a későbbi éhségérzetet.

* Vitaminok: A vitaminhiányt sokszor éhségként éljük meg. A nyugati ember étrendje jellemzően B-vitamin hiányos. Emiatt a hormonrendszerünk tévesen éhségként jelzi számunkra egy vagy pár mikrotápanyag hiányát, mivel az évmilliók során hozzászokott, hogy ezek együtt vannak jelen a fő tápanyagokkal, mint a szénhidrát, fehérje vagy a zsír. Amire ilyenkor szükségünk van az főként egy kiegyensúlyozott tápanyag, és nem az „üres kalóriák”. A Spirulina az egyik legjobb megoldás erre és a vitaminhiányból származó éhség nem jelentkezik.

Amennyiben elkezdi valaki fogyasztani a mikroalgákat azért, hogy az étvágyát csökkentse, tartsa észben, hogy nem várhat el azonnali hatást. Ne gondolja, hogy bekap egy kanál Spirulinát vagy pár tabletta Chlorellát és már el is múlik az étvágya. Ehhez hetek, de gyakran hónapok szükségesek.

Miért is?

A hormonális változásokhoz általában hosszabb idő szükséges. Mivel a szokásaink hosszabb idő alatt alakultak ki, a testünknek is hosszabb időre van szüksége, mire „megszokja”, hogy kevesebb inzulint kell termelnie, mint akkor, amikor finomított szénhidrátokkal bombáztuk.

Ez felvet egy másik kérdést is: pár gramm Chlorella vagy Spirulina nem képes ellensúlyozni több száz gramm cukor, liszt, krumpli, rizs, üdítőital és egyéb egyszerű szénhidrát egészség romboló hatását. Miközben kétségtelenül a mikroalgák jelentik a segítséget egy csomó esetben, így például a cukoréhség felszámolásában is, ne várjunk tőle komoly eredményt, amennyiben nem hagyunk fel először a fent felsorolt „élelmiszerek” rendszeres fogyasztásával. Nincs semmi bajom hetente egy krémes vagy egy pizza elfogyasztásával. Magam is elkövetem ezeket. A mindennapi készétel fogyasztás, a zöldségfogyasztás elhanyagolása és a napi háromszori vagy ötszöri húsfogyasztás azonban nem az az életmód, amelyik mellett bármit is remélhetünk a mikroalgáktól.

Írta: Demecs István

Forrás:

Natúr Hírek Magazin

www.naturhirek.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.