Immunerősítés természetesen Nyomtatás
2010. február 04. csütörtök, 03:00

02_04_ege_brokkoli

 

A brokkoli már jól ismert a táplálkozás-tudományban előnyös élettani tulajdonsága miatt.


 

Elsősorban a rák ellenes hatása miatt került a tudomány látóterébe, és mára sikerült meghatározni azt az összetevőjét, ami legfőképpen ezért felelős. Dr. Jonny Bowden: A 150 legegészségesebb étel a Földön című könyvében a brokkoli az első tízben szerepel. Ez nem is meglepő, hiszen nagyon értékes tápanyagösszetétele van. Megtalálható benne számtalan vitamin és létfontosságú ásványi anyag. Jelentős mértékben tartalmaz: A-vitamint, thiamint (B1-vitamin), riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin), B6-vitamint, C-vitamint, E-vitamint, folsavat, K-vitamint, pantoténsavat, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, cinket és egyebeket. A közelmúltban egy új tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a brokkoli szerepet játszhat az idősebb korban tapasztalható immungyengeség leküzdésében.

A tanulmány kimutatta, hogy van egy hatóanyag a brokkoliban, névszerint a sulforaphane aktivál néhány olyan enzimet a szervezetben, amiknek erős antioxidáns tulajdonságuk van és emiatt eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel. A szabad gyökök olyan kémiailag instabil molekulák, amik károsítják azokat a sejteket, amikkel kapcsolatban kerülnek és emiatt elsődleges szerepük van az öregedési folyamatokban és az ezzel együtt járó krónikus betegségek kifejlődésében. A kutatást vezető Dr. Andre Nel azt mondta: “az oxidative stresszel szembeni védekező képességünk fogja meghatározni az öregedésünk gyorsaságát, valamint azt, hogy ez az öregedés miként fog megtörténni. Kutatásunk kimutatta, hogy a brokkoliban található vegyület több módon is fokozza az antioxidánsok elleni immunharcot és lassítja ennek öregedéssel arányos hanyatlását.

A Los-Angeles-i egyetem kutatói öreg egereknek adtak brokkoliból kinyert sulforaphanet, és ezzel megállították és visszafordították a csökkenő sejtszintű immunfunkcióikat. Hasonló eredményre jutottak akkor, amikor immunsejteket távolítottak el az egerekből, majd kezelték őket sulforaphane-al, és ezután visszaültették a sejteket az egerekbe. Hyon Jeen kutató, aki elsőnek publikálta az eredményt kijelentette, hogy “Úgy találtuk, hogy a sulforaphane-al kezelt öreg egerek immunválasza felfejlődött az egészséges, fiatal egerek szintjére.” Dr. Andre Nel azt mondta, hogy a következő lépés lehet az eredmények embereken történő ellenőrzése. Addig azt ajánlja, hogy mindenki tegyen brokkolit a napi diétájába.

Azok a szülők, akik természetes és veszélytelen megoldásokat keresnek gyermekük immunrendszerének megerősítésére, inkább brokkolival etessék őket, mint halált, bénulást és autizmust okozó védőoltásokkal. Azt ugyanis nagy biztonsággal állíthatom, hogy egy nagy tál brokkolikrém levestől még egyetlen gyermek sem halt meg.

Létezik brokkoli kivonat kapszulázott étrendkiegészítő formájában is. A Swanson választékában kapható olyan is, ami kimondottan a sulforaphane-ra van standardizálva és a nyers brokkolinál 20x többet tartalmaz ebből a hatóanyagból.

Forrás:

Natur Hírek

www.naturhirek.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.