Jobb félni, mint... |
2008. október 28. kedd, 05:30 |
A ráktól való félelem eredményeként csökken a húsfogyasztásEgy felmérés eredményei szerint 10 emberből 1 próbálja meg csökkenteni a feldolgozott húsfélék - mint pl. a bacon - fogyasztását. A megkérdezett több, mint 2000 ember közül főként az időseket jellemezte ez a szándék. A World Cancer Research Fund tavalyi jelentése szerint azok, akik napi két szelet bacon és két darab sült virslit esznek, az átlagnépességnél 63%-kal nagyobb eséllyel kapnak bélrákot. A bélrák kialakulásában azonban szintén fontos szerepet játszanak olyan tényezők, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Az életvitel bizonyos változásai azonban csökkenthetik e kockázatokat. Így pl. az online megkérdezésben részt vevők negyede számolt be arról, hogy a rákkutató szervezet jelentése, illetve annak médiabeli megjelenése nyomán megpróbálta a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását növelni. Emellett - mivel a jelentés ennek kockázatait is hangsúlyozta - 18%-uk igyekezett jobban odafigyelni a testsúlyára. A vöröshúsfélék nagymértékű fogyasztásáról eddig is tudott volt, hogy növeli a bélrák kockázatat, és a megkérdezettek 11%-a már korábban is megkísérelte ezen ételféleség súlyát csökkenteni az étrendjében. A kutatók szerint azonban a feldolgozott húsfélék előállítása során keletkező kémiai anyagok további kockázatokat is hordoznak a bélcsatornát fedő sejtek számára. A feldolgozott húsfélék étrendbeli súlyának csökkentéséről elsősorban az 55 év felettiek számolnak be: míg e korcsoport 37%-a tett erre kísérletet, addig a fiatalabbak mindössze 6%-a számolt be ugyanerről. Richard Evans, a World Cancer Research Fund kommunikációs vezetője szerint a felmérés arra utal, hogy sok ember hajlamos megfogadni a rák kockázatát csökkentő tanácsokat. Ugyanakkor az általunk publikált jelentés rendkívűl nagy médiabeli jelenléte ellenére sok ember még mindig nincs tisztában azzal, hogy a táplálkozás és a mozgás hogyan befolyásolja az egészségét. A felmérés szerint az egészségügyi felvilágosítás hatására az emberek 40%-a próbálta megnövelni a fizikai aktivitását, és 9% tett kísérletet az alkoholfogyasztás csökkentésére. Az angol Bélrák Egyesület szóvivője szerint egyre inkább bebizonyosodik, hogy az életstílus - mint pl. a nem megfelelő táplálkozás, a túltápláltság és a mozgáshiány fokozza a betegség kockázatát. A feldolgozott húsfélék gyümölccsel és zöldséggel való részleges helyettesítése fontos, de sok más fontos tényező is van. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Forrás: Lépéselőny
A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban. |