A kávé jótékony hatásai-Feketével a stroke, a daganatos betegségek és az Alzheimer-kór ellen Nyomtatás
2009. október 14. szerda, 03:00

10_14_egeA kávé jótékony hatásai

Feketével a stroke, a daganatos betegségek és az Alzheimer-kór ellen

A XV. század óta milliók által kedvelt kávé, finom illata és íze mellett, rengeteg a szervezet számára hasznos összetevőt tartalmaz. Az utóbbi években végzett kutatások rávilágítottak, hogy egész sor betegség előzhető meg a kávé rendszeres fogyasztásával.


A kávét leginkább koffein tartalma miatt fogyasztják, amely növeli a teljesítőképességet és a frissességet. Az alkalmanként kávézóknál pedig a koffein fokozza az anyagcsere folyamatot. Kávéfogyasztást követően fokozódik a szívműködés, ezáltal nő a pulzusszám és emelkedik a vérnyomás. A kutatók szerint két csésze kávéban található koffein elfogyasztása a testedzés előtt akár 50%-al is csökkentheti a sportolás után jelentkező izomfájdalmat és izomlázat. A koffeint a gyógyszeripar előszeretettel hasznosítja például a fejfájás elleni tabletták hatóanyagaként, vagy az asztma, a szívgyengeség és a morfiummérgezés kezelésére is.

A koffeintartalmú élvezeti szerek (kávé, tea stb.) közös jellemzője, hogy megtalálható bennük a klorogénsav nevű vegyület. A klorogénsav a kávéban található kávésavval együtt megvédi a sejteket az oxidációtól, elősegítik az agyi neuronok működését, és normalizálják a vastagbél működését.
A jó minőségű kávéfajták koffeintartalma 1-1,5% között van. A le nem bomlott klorogénsav ingerli a gyomor nyálkahártyáját, ezért a kisebb koffeintartalmú és a nagyobb klorogénsav-tartalmú kávéból készült ital gyengébb minőségűnek számít. Az arab kávéfajtákban kisebb a klorogénsav-tartalom (0,8-1,2%), ezért jobb a minőségük, míg a robusta fajtákban ez az érték már körülbelül 4%.

Az egészséges életmód hívei általában elutasítják a kávé fogyasztását, magas koffeintartalma és a szervezet savasítása miatt. Az utóbbi években végzett kutatások szerint egész sor betegség előzhető meg a kávé rendszeres fogyasztásával. Például felvehetjük a harcot a stroke, a daganatos betegségek, az Alzheimer-kór, a diabetes vagy éppen a dementia ellen is.

Kutatások szerint egy csésze kávé négyszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a hasonló mennyiségű zöldtea, de meghaladja a narancs, az áfonya, a málna vagy a citrus félék antioxidáns szintjét is. Az antioxidánsok nagy szerepet játszanak a testben található gyulladások csökkentésében, amely rengeteg egészségügyi probléma gyökerét jelenti a reumatikus megbetegedésektől kezdve, egészen a szívproblémákig.

Több kutatás is megállapította, hogy a kávéivás nem ártalmas a szív- és érrendszerre, sőt, még hasznos is lehet. A nagy mennyiségű antioxidáns következtében hat jótékonyan a kávé a szív működésére is. Norvég kutatók szerint, akik naponta 1-3 csésze kávét fogyasztanak rendszeresen, azok között 24%-kal kisebb a szívbetegségek kialakulásának veszélye szemben azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét. Az ötnél is több kávét kortyolók esetében az arányok már nem változtak szignifikánsan a kutatók szerint.

A kávé segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is. Az eredmények a kávéfogyasztás mértékével egyenes arányban javultak: a napi 4 csészével fogyasztók estében 28%-kal, míg a 6 csészével fogyasztóknál már 35%-kal kisebb a kockázata a 2-es típusú diabétesznek.
hirdetés
A kutatók azt is vizsgálták, hogy a kávé milyen hatással bír az időskori dementiára és az Alzheimer-kórra. Az adatokat összevetve arra az eredményre jutottak, hogy a naponta 3-5 csésze kávét ivók között 65%-kal kisebb volt ezen betegségek kialakulásának veszélye, a kávét kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem fogyasztókkal szemben. A teafogyasztóknál semmiféle eltérést nem tudtak kimutatni ez ügyben.


Több tanulmány szerint a kávé fogyasztása a vastagbél mirigydaganatának, illetőleg a végbél- és a májrák kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

Azonban a kutatók figyelmeztetnek rá, hogy ha valaki több csésze kávét iszik naponta, és mindegyikbe több kanál cukrot tesz, azzal megnöveli az elhízás veszélyét, hosszú távon pedig 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat nála. Továbbá, akik sokat kávéznak, azok gyakran dohányoznak és alkoholt is fogyasztanak mellette, így növelik a szívbetegségek kialakulásának esélyeit. Azok, akik több kávét fogyasztanak, hajlamosabbak elhanyagolni a testmozgást a kevesebb kávét fogyasztókhoz képest.

Forrás:
Menedzment Fórum
Dr. Mikó József
www.mfor.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.