Prosztatarák ellen egyen halat. Nyomtatás
2009. december 29. kedd, 03:00

12_29_egeNagyobb mennyiségű omega-3 zsírsav fogyasztása megvédi a férfiakat a prosztataráktól még abban az esetben is, ha genetikailag erre hajlamosabbak, jelentette ki John S. Witte és kutatócsoportja, miután megvizsgálták 466 agresszív prosztatarákban szenvedő és 478 hasonló korú, ám egészséges férfi táplálkozási szokásait. A Clinical Cancer Research című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint: “szoros kapcsolatot találtunk az többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak fogyasztása és a kifejlett prosztatarák előfordulási aránya közt. Ezek az elsősorban halakból származó zsírok sokkal jelentősebb hatással vannak, mint amit a genetikai hajlam képes lenne ellensúlyozni.”


A vizsgálatban résztvevő férfiak átlagos életkora 65 év volt és a diagnózist követően 4,7 hónap múlva hívták vissza a rákkal diagnosztizált eseteket. A kutatók csupán az agresszív tumorra fokuszáltak, mivel ez reprezentálja a betegség veszélyesebb változatát. Mivel azok a férfiak, akiket nem-agresszív, lassú növekedésű tumorral diagnosztizáltak, általában egyéb, a rákkal össze nem hozható okból halnak meg.

A kutatók egyrészt megkérdezték a résztvevőket arról, mennyi halat fogyasztanak. A lehetséges válaszok (soha, havonta egy-három alkalommal, hetente egy-három alkalommal) alapján három csoportba osztották őket. Mindenkinek megvizsgálták a cox-2 gén 9 különböző mutációját, amik kapcsolatba hozhatók a prosztatarák kialakulására való hajlammal. Az eredményeket rangsorolták egyéb életmódbeli tényezőkkel is, mint dohányzás, elhízottság és családi előzmények.

Az eredmény több mint érdekes. Azt találták, hogy a rákos esetek jelentősen magasabb omega-6 zsírsav fogyasztást vallottak be, mint egészséges társaik. Mindannyian magasabb kalóriabevitellel és jelentősen alacsonyabb omega-3 zsírsav bevitellel számoltak. Szinte alig vagy egyáltalán nem fogyasztottak halakat.

A kutatás melléktermékeként azt is kimutatták, hogy a cox-2 gén rs4647310 számú variánsa jelentős, mintegy 5,5-szörös rizikót jelent, amennyiben kimutatható egy férfiban. Érdekes módon amennyiben egy ilyen agresszív prosztatarákot eredményező génvariáns jelen volt, annak hatása nem volt mérhető abban a csoportban, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak omega-3 zsírsavakat.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a lazac és más tengeri (fekete) halak fogyasztása adta a legmagasabb omega-3 értékekekt. Hazánkban, mivel tengerpartunk nem igazán van, olcsó omega-3 forrásként a különböző halolaj tartalmú étrendkiegészítő kapszulák jöhetnek szóba.

Forrás:

Natúr Hírek Magazin

www.naturhirek.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.
 

Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.