Soha ne keverje az áfonyát tejjel Nyomtatás
2010. január 12. kedd, 03:00

01_12_egeÁfonya tejjel

Nincs hasznosabb étel, mint egy tál friss áfonya. Egyszerre édes és finom, miközben alacsony a kalória tartalma és tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánssal. Ez a parányi gyümölcs, megfelelő mennyiségben fogyasztva az egyik legkiválóbb öregedés lassító étel. Viszont a közelmúltban megjelent egy kísérlet publikációja, amiből az derült ki, hogy az áfonyát nem szabad tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert elveszti legfontosabb értékét.


A Free Radical Biology and Medicine című lapban jelent meg a kutatás publikációja, amiben azt vizsgálták, hogyan változik az áfonya fogyasztásának antioxidáns hatása fehérjével való találkozásakor. Azt vizsgálták, hogyan változik a vér antioxidáns tartalma az áfonya elfogyasztását követően, ha azt magában vagy tejjel fogyasztották.

Az önkéntesek megettek 200 g áfonyát és megittak rá 200 ml vizet vagy tejet. Vérmintát vettek tőlük a kísérlet előtt, majd rendszeresen az emésztési folyamat során. Az eredmény azt mutatta, hogy akik vízzel ették meg az áfonyát, azoknak a vérében megnövekedett a kávésav és a ferulasav koncentráció. Akik tejjel együtt ették meg az áfonyát, azoknak az emésztés során nem hogy nőtt volna, hanem éppenséggel csökkent ez a két anyag a vérükben.

Ferulsav és kávésav

A ferulasav biztosítja a sejtfalak ridegséget és védi az idegrendszert. Normalizálódó hatással van a vérnyomásra. A kávésav szintén az idegsejtek erőteljes védelmezője. Egy korábbi másik kutatás azt mutatta ki, hogy a kávésav magában rejti annak a lehetőséget, hogy neurodegenerativ betegséget akadályozzon meg. Az áfonyában található ferulsav és kávésav felelős ennek a gyümölcsnek a tanulási és kognitív képességek javulásában mutatott hatásáért. 2008 augusztusában a Nutrition and Neuroscience című szakmai lapban közöltek egy tanulmányt, ami szerint ez a két antioxidáns eredményesen használható olyan korral összefüggő idegrendszeri betegségben is, mint az Alzheimer kór.

A cikk végkövetkeztetése az, hogy amennyiben az áfonyát kimagasló antioxidáns értéke miatt fogyasztja, azt mindig külön tegye, és vagy várjon egy órát a fehérje tartalmú ételek fogyasztásával, vagy azt két órával az áfonya előtt egye. És persze felejtse el azokat a reklámokat, amik az áfonyával gazdagított joghurtok magasztalásával foglalkoznak. Semmi nem igaz belőle azon kívül, hogy finom.

Forrás:

Natúr Hírek Magazin

www.naturhirek.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. A menedzserek számára fontos információk a kiegyensúlyozott életmód, egészség – betegség, a házipatika témáiban.