English version
×

Hideghívások

Csak a biztos időpontokért fizet. Kérje ajánlatunkat most! Időpont egyeztetés

Utál telefonálni? Sok időbe kerül a hideghívás?
Telefonálás helyett inkább tárgyalna?
Profi call center szolgáltatásunk korrekt feltételekkel átvállalja a telefonálás idegőrlő feladatát.

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

×

Adatbázis-értékesítés

Magyar cégek adatbázisa

E-mail cím és telefonszám-adatbázis
• e-mail, hírlevél, eDM kampányokhoz
• telemarketing, telesales kampányokhoz
• postai levél, DM kampányokhoz
• GDPR-kompatibilis, legális adatbázis

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

Módosul a TEÁOR, megszűnik az SZJ Nyomtatás E-mail
2007. április 21. szombat, 19:26
Hogyan érintik az ön cégét a statisztikai változások?

Segítség az eligazodáshoz

A jogszabályváltozások gyakran, bár nem mindig jelentek nagyobb anyagi terheket a kkv-knek – az adminisztrációt, a papírmunkát azonban mindig megnövelik. Cikkünk a statisztikai változások okozta várható felfordulásban segít eligazodni.


A világgazdaság egésze szempontjából fontos, hogy a gazdaság szerkezetéről összehasonlítható adatokat állítsanak elő. Az egységes statisztikai rendszer kialakításának egyik alapfeltétele, hogy a nemzeti statisztikai hivatalok a gazdasági tevékenységeket egységesen osztályozzák. Ennek a rendszernek a hazai változata a mindenki által ismert TEÁOR (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere). A KSH feladata olyan úgynevezett statisztikai nomenklatúrák és osztályozások kidolgozása és fejlesztése, amelyeknél kiindulópontul a nemzetközi statisztikai szabványok, ajánlások illetve előírások szolgálnak, és amelyekbe a lehetőségekhez képest beépítik a hazai sajátosságokat is. (Ilyen nómenklatúra  a TEÁOR mellett még a a Szolgáltatások Jegyzéke, az SZJ is.)

 

 

 

Ki mit csinál?
KSH a tevékenységi osztályozás segítségével csoportosítja a gazdaság tevékenységeit és szereplőit. A legfőbb jellemző az általuk végzett gazdasági tevékenység, például hogy kik tartoznak a mezőgazdaságba, kik az iparba stb.

Az osztályozások rendszerén belül a TEÁOR-nak központi szerepe van. A vállalkozások ez alapján határozzák meg alapító okiratukban főtevékenységüket és egyéb tevékenységeiket az úgynevezett TEÁOR-kódok (négy számjegyen) vagy szakágazati kódok szerint. (A cégeket abba a szakágazatba kell besorolni főtevékenységük alapján, amely a hozzáadott érték alapján – figyelembe véve a kibocsátást és a termelés során felhasznált „inputokat”– legjobban jellemzi tevékenységét.
KSH a TEÁOR szerint publikálja a magyar gazdaság helyzetét, tendenciáit jellemző adatokat, mutatókat. (Csak néhány a kkv-knek is sokatmondó adatokat tartalmazó, legfontosabb kiadványok közül: Gyorstájékoztatók, Statisztikai Tükör, stADAT-táblák, tájékoztatási adatbázis a KSH Internetes honlapján: www.ksh.hu/Adatok). Hogy milyen fontos a TEÁOR, azt az is jelzi, hogy nemcsak a statisztikában, de számos más területen is általánosan használják (péládul a cégek regisztrálásában, jogszabályok hivatkozásaként, adó illetve támogatás körének meghatározásában).

De miért változik
A tevékenységi osztályozások jelentősebb felülvizsgálatának, korszerűbbé tételének gondolata már 2000-ben felmerült az ENSZ.ben. Ekkor határozták el hogy 2007-re a szokásos kiigazításnál nagyobb mértékben módosítják a nemzetközileg ajánlott tevékenységi besorolásokat. A rendszert tíz-tizenöt évente jelentősebben ki kell igazítani annak érdekében, hogy az osztályozás híven kövesse a műszaki fejlődést és a világgazdaság szerkezeti változásait.

A legutóbbi nemzetközileg összehangolt felülvizsgálati szakasz 2006 végén zárult le. Az új nomenklatúrák 190 országot és mintegy 60 nemzetközi szervezetet érintenek. A nagyobb felülvizsgálat oka az volt, hogy a gazdaság szerkezetének átalakulása következtében az osztályozási rendszer elavult. Nőtt például a szolgáltatások súlya, ezt figyelembe letett venni, és részletesebben kellet lebontani a műszaki, gazdasági és technikai fejlődéssel kapcsolatos tevékenységeket is (például az informatikai és kommunikációs technika területét).

Miben változik?
A NACE azt jelenti: Nomenclature Generale des Activités Économiques dans les Communautés Européennes – azaz Gazdasági tevékenységek listája az Európai Unióban. Ennek második revíziója, azaz a NACE Rev.2 (illetve az ennek megfelelő TEÁOR’08) kialakításánál a gazdaság átalakulását figyelembe véve, sokkal specializáltabb egységek megalkotására törekedtek az EU-tagországok munkacsoportjai. Így az új TEÁOR mind nemzetgazdasági szinten, mind ágazati és alágazati szinten jóval részletesebb lett, mint a korábbi.
Ezt jól illusztrálja a következő táblázat:

Hogyan hat az Ön cégére?
2008. január 1-jétől az adatgyűjtések és nyilvántartások területén az Európai Unió minden tagországának kötelezően át kell állnia az új tevékenységi osztályozások használatára. A rendelet 2007. január 19-én lépett hatályba.
A strukturális változások a következőképpen érintik a gazdálkodási egységek átsorolását.
Azok a cégek, amelyek az első és a harmadik típusú változás alá esnek, automatikusan átsorolhatók az új TEÁOR szerinti szakágazatokba a KSH-ban üzemeltetett Gazdasági Szervezetek Regiszterében (GSZR). Ezek esetében tehát a cégeknek nem kell külön papírmunkát végezniük. A többi esetben azonban nem lehet az átsorolásokat automatikusan végrehajtani, ezért a KSH néhány 2007. évi kérdőívében már a TEÁOR’08 szerint kéri be a cégektől az árbevételük összetételére vonatkozó adatokat, majd a hivatal ebből határozza meg a az adott vállalkozás TEÁOR’08 szerinti statisztikai főtevékenységi kódját.

A teljes nómenklatúra kereshető, kulcsszavak és kódok alapján egyaránt. A cégek törzsszámuk beírásával lekérdezhetik saját adataikat, valamit ha beírják jelenlegi TEÁOR’03 kódjukat, megtudhatják, hogy az a TEÁOR’08-ban hova sorolható. Ahol egy régi TEÁOR kód több újra bomlott, ott felajánlja az összes lehetséges kódot, tartalmi magyarázattal együtt, ami segít a megfelelő szakágazat kiválasztásában.

További változások
2008-tól további változások is lesznek a statisztikai osztályozási rendszerben. A TEÁOR mellett a termékek és szolgáltatások osztályozása is meg fog változni. Megszűnik a Szolgáltatások Jegyzéke (SZJ) és a Belföldi Termékosztályozás (BTO). 2008 január 1-jétől ezek helyébe az EU tevékenység szerinti produktumosztályozása (angolul: CPA – Classification of Products by Activity) lép. Ez az egész nemzetgazdaságra kiterjedő, hat számjegyű osztályozás. Első négy számjegyén megegyezik a TEÁOR-ral, majd a szakágazatokat bontja tovább termék- és szolgáltatás-csoportokra. A CPA további, még részletesebb ágazati termék- illetve szolgáltatásjegyzékek alapjául szolgál majd a mezőgazdaság, az ipar, valamint az üzleti szolgáltatások területén.
A TEÁOR’08 változásai
* A gépek, berendezések javítása és üzembe helyezése, amelyek korábban a megfelelő gépek gyártásánál voltak nevesítve, most önálló ágazatban szerepelnek, így az összes szakosodott javítási tevékenység most elkülönülten osztályozható.
* A feldolgozóiparon belül új ágazatokat vezettek be, például a 26 (Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása) ágazatot, követve az elektronika rohamos fejlődését.
* A feldolgozóipar nagy része változatlan maradt, de kiemelték belőle a kiadói tevékenységet, és a hulladékok újrahasznosítását.
* Bevezetésre került egy új „E” Vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, kármentesítés nemzetgazdasági ág, amely magába foglalja a régi TEÁOR szerinti 90-es, 41-es és 37-es ágazatokat.
* A háztartási cikkek javítása a „G” Kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ágból átkerült az „S” Egyéb szolgáltatások nemzetgazdasági ágba.
* Létrehoztak egy új „J” Információs- és kommunikációs szolgáltatások nemzetgazdasági ágat. Ennek a fő részei a kiadói tevékenység (58. ágazat), beleértve a szoftverkiadást, a film- és videógyártást, a televízióműsor-készítést, a hangfelvétel készítését (59. ágazat), a rádió- és televízióműsor-összeállítást és műsorszolgáltatást (60. ágazat), a távközlési szolgáltatásokat (61. ágazat) és az információ-technológiai tevékenységeket (62. ágazat), valamint az egyéb információ-szolgáltató tevékenységet (63. ágazat).
* A „P” oktatási nemzetgazdasági ágnak főként tartalmi köre változott meg, nagyobb hangsúlyt fektetve a szakosodott kisegítő tevékenységekre.

A régi és az új
A régi és az új TEÁOR közötti megfeleltetésnek alapvetően négy típusát különböztethetjük meg, amelyek a gazdasági szervezetek átsorolását befolyásolják.
1. Az első az „1:1” típusú változás, ahol is egy régi TEÁOR kódnak egy az egyben megfelel egy új (ez az összes változás 41%-a).
2. A második az „1:n” típusú változás. Ez esetben egy régi TEÁOR kódból több („n darab”) új kód lett (ezek az aránya 1%).
3. A harmadik, amikor kettő vagy több régi TEÁOR kódból egyetlen új kód született „n:1”, (ezeknek az aránya: 9%).
4. Az utolsó, amikor több régi kódból több másik új kódot alakítottak ki „n:m” (ezeknek az aránya: 49%).


Átsorolás
A road show-k, kiállítások és más hasonló rendezvények szervezése a most hatályos TEÁOR szerint a 74.87 „Máshova nem sorolt, egyéb gazdasági szolgáltatás” tételébe tartozik, míg a TEÁOR’08-ban ennek 82.30 „Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése” a megfelelő kódja. A filmek interneten keresztül történő értékesítését a TEÁOR’03 a 52.61 „Csomagküldő kiskereskedelem” kódon, míg a TEÁOR’08 a 47.91 „Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” szakágazatban tartja számon.

Segédlet
Az átsorolások ellenőrzéséhez, illetve az önbesoroláshoz segítséget nyújt a KSH honlapján található alkalmazás: www.ksh.hu/Szolgáltatások/Osztályozások/TEÁOR'08-ra való áttérést segítő oldalak.

 

Tejnóra Judith

Forrás: Az Üzlettárs-
www.azuzlettars.hu

Kérdése van a cikkhez? Írja meg a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailcímre!

Szeretne díjmentesen konzultálni szakértőnkkel? Érdekli, hogy lehet ezt gyakorlatba ültetni a saját cégében?

Cégtárunk tagjaként erre IS jogosult egész évben! Részletekért kattintson ide →

További cikkeket a témában a "Vezetői túlélőcsomag" rovatunkban olvashat →

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe, a kezdeti lépésektől (cégalapítás, székhely választás) a magyar adózás, adó rendszer, a pénzügy és számvitel gyakorlati oldalán át az adóváltozások nyomon követéséig. Legális adómegtakarítási tippek az adószakértő tolmácsolásában.
 

Ügyfélszolgálat, bejövő híváskezelés, túlcsorduló hívások kezelése, kampányvonal

Hogyan tud úrrá lenni a folyamatosan csöngő telefonokon?

Üzembiztos módszert mutatunk: munkatársai helyett mi fogadjuk cége beérkező hívásait (vagy azok egy részét, igényei szerint), nyugodt mederbe terelve feladatait.
Érdekel

Hideghívások, telemarketing

Lead generálás, időpont-egyeztetés, piackutatás, közvélemény-kutatás

Értékesítők, cégvezetők számára aranybánya
Sikerdíjas tárgyalási időpont egyeztetés friss és szűrt cégadatbázisból
Érdekel

Adatbázis, e-mail lista, telefonszám lista

Lépéselőny Önnek, a konkurensei előtt - Tessék, válasszon vevőt magának!

Marketing adatbázis, amire szüksége van ahhoz, hogy végre beinduljon a cége
Érdekel

Hírlevél kampányok, tömeges és célzott eDM küldés

A tömeges DM levél küldés bizonyítottan hatékony módja annak, hogy növelje a forgalmát!

Ne bajlódjon az adatbázis építéssel! Csoportos e-mail küldés, eDM marketing szolgáltatásunkkal állunk rendelkezésére.
Érdekel

SMS kampányok

Érjen el egyszerre több ezer ügyfelet azonnal! Az olcsó és kiemelkedően hatékony kampány, amire eddig várt!

Tegyük fel, hogy időszakos akciója hírét gyorsan szeretné potenciális vagy már meglévő ügyfelei ezreihez eljuttatni. Milyen módszert választ?
Érdekel

Adózási tanácsadás

Adózási ügyekben kérdezzen tanácsadónktól!

Adózási tanácsadás

Lépjen kapcsolatba a Virtuális Irodaház Tagjaival - egy kattintással!

Stora Enso Packaging Csomagol... Stora Enso Packaging Csomagolóeszköz-Gyártó Kft.
Tóth Krisztina

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Magasépitö 80 Épitöipari K... Magasépitö 80 Épitöipari Kivitelezö Betéti Társaság
Németh Barnabásné

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
MOBILPRESENT Kft.
Pálmai Ferenc

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Lõrincz-Véger Szakfordító ... Lõrincz-Véger Szakfordító Bt.
Lõrincz -Véger Gábor

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető


Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.