English version
×

Hideghívások

Csak a biztos időpontokért fizet. Kérje ajánlatunkat most! Időpont egyeztetés

Utál telefonálni? Sok időbe kerül a hideghívás?
Telefonálás helyett inkább tárgyalna?
Profi call center szolgáltatásunk korrekt feltételekkel átvállalja a telefonálás idegőrlő feladatát.

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

×

Adatbázis-értékesítés

Magyar cégek adatbázisa

E-mail cím és telefonszám-adatbázis
• e-mail, hírlevél, eDM kampányokhoz
• telemarketing, telesales kampányokhoz
• postai levél, DM kampányokhoz
• GDPR-kompatibilis, legális adatbázis

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

Korosztályos akadályok? Nyomtatás E-mail
2009. szeptember 14. hétfő, 03:00

Nem a minőség, a hozzáértés, hanem a tőke versenye folyik a kisalföldi agráriumban, ahol a kónyi Polgár család szaktudással, naprakész piaci, szakmai információkkal és "korosztályos összetartással" takarít be, de nem csak a 380 hektáros birtokon.


09_14_hrAz őszi és a virtuális búza betakarítása szinte egyszerre megy végbe a Polgár család kisalföldi földjein és számítógépein. Polgár Ákos reggel már a parasztház nagyságú kombájnnal hajt be a táblába - az ifjú mérnökember élete tizenhatodik saját kezű aratásának látott neki a júliusi rekkenő hőségben -, estefelé a nagyobbik trónörökössel egy műanyag traktort segítségül hívva aratja a gyerekszoba közepére képzelt kalászost, éjjel pedig az internet a társ. A chicagói gabonatőzsde adatait takarítja be: tudni akarja, hogy mi, merre és hány méter az agrárvilágban.

Furcsa verseny

Ebből - a betakarításból - élnek Polgárék, az agrármérnök-triumvirátus. A papa és fia mellett az ifjú asszony is azt az egyetemet járta ki. Csak a kisebbik Polgár fiú kapott máshol diplomát, ő a gépész a családban. A 2009-es termés nem tűnik se rossznak, se jónak: kiegyeznek vele. Polgár Ákos mindenesetre leszögezi: jól döntöttek, jól tervezték meg az évet.

- A családtól nem idegen az agráros vita, főleg a fejlesztések mikéntjébe bonyolódunk bele 1993 óta minden évben - fejtegeti a harmincon innen lévő gazda. - Legutóbb még az aratás előtt meghánytuk-vetettük a jövőt. Vélhetően belevágunk egy újabb pályázati fejlesztésbe.

Az intenzív zöldséges és intenzív szántóföldi ágazat mellett a kalászos és olajos növények gondoskodnak a kónyi családi vállalkozás stabilitásáról. Az extenzív ágazat a família „kezében" 300 hektárt jelent, a zöldséges intenzív ágazat pedig mintegy 80 hektárig bővülhetett. Tíz éve a repce is jelen van Polgárék portfóliójában, kitanulták ennek a növénynek a titkait is, még a komoly szárazságokkal tarkított években sem termesztettek sokkal kevesebbet, mint hektáronként 4 tonnát. A tíz repcés év azt is láttatta a családdal, hogyan sikerül teljesen hektikussá tenni ennek a kultúrának a piacát is. Úgy, hogy az egyik évben 105-110 ezer forintot lehetett kapni tonnájáért, a rákövetkezőben pedig 60 ezret. A 40 százalékos ármozgás Polgár Ákos szerint egészséges piacgazdaságban elképzelhetetlen. A szántóföldi kertészkedés főleg sárgarépát, hagymát és burgonyát jelent a kisalföldi birtokon. Nem a közeli Győr és az ugyancsak közeli Ausztria a két fő „vevő", hanem Budapest.

- A fővárosi nagykereskedők számítanak a tényleges partnereknek, az osztrákok pedig csak addig, ameddig a krumpliból, répából, hagymából meg nem jelenik az első osztrák termés - mondja Polgár Ákos. - Amint megtermett, a drágább, gyengébb hazai kerül a boltokba.

A közel 400 hektáros Polgár-farm azt a kényszerképzetet kelti az idegenben, hogy Kóny határában nincs hol dolgozniuk a kisebb gazdáknak. Csakhogy ez az állítás nem állja meg a helyét. Megmaradt a múltból egy termelőszövetkezet, s - Polgár Ákos szerint - jó is ez így, mert a külföldiek annyira mégsem teszik be a lábukat. A hangsúly azon van, hogy annyira. Mert amúgy már betették.

- Az nem zavar, ha valóságos osztrák gazda valóságosan dolgozik a szomszédos szántón: ugyanazt teszi, amit én, vet, betakarít, elad - magyarázza félelmeik hátterét. - Veszélyessé a pénzmosó honfitársainkon túl a pénzügyi befektető csoportok válhatnak, ez utóbbiak magyar kft.-k színeiben, de külföldi érdekeltségeknek „dolgoznak", s szó nincs arról, hogy ugyanolyan kondíciókkal gyarapíthatják birtokaikat, mint a csak hazai forrásokkal számoló gazdák.

Noha az osztrák gazda ugyanazt a technológiát használja, mint magyar telekszomszédja, s az egyszerre learatott búzát ugyanarra a piacra szállítja, mégis jobban keres. Míg az osztrák képes várni az értékesítéssel akár decemberig, a jóval jobb árakig, addig a közraktárról leszoktatott magyar kollégájának rögtön kellhet a pénz, a tonnánkénti 120 eurót nyomban a zsebében akarja tudni.

- Ezek után miért csinálom? - teszi fel a kérdést saját magának Polgár Ákos, hogy aztán kapásból meg is válaszolja. - A magyar ember, ugyebár makacs, nem adja át a helyét a pénzes befektetőnek. Igaz, van itt a faluban is több, csupán kis földdel rendelkező helybéli, ők olyan költségminimalizálásra szorítkoznak, amilyenből nem lehet jó minőséget előállítani, ezért alacsony ár dukál, nincs beruházásuk, nem kap a földjük tápanyag-utánpótlást, s e gazdák túlélni sem sokáig képesek.

Akik bírják a tempót

A csaknem 400 hektáros farm kínálhatna munkát a helyieknek, de nem kínál:

- Mindent saját kezűleg végzünk, nincs lazsálás, nincs cigarettaszünet, amolyan svábos mentalitás bujkál bennünk. Az osztrák kolléga sok esetben azért kerül előnybe magyar társai ellenében, mert ő is éjjel-nappal, folyamatosan dolgozik. Nem tudom, hogy ez a különbség a kárunkra az elmúlt ötven év hozadéka-e, de azt látom, sem a téeszből kimaradt dolgozók, sem a mai fiatalok általában nem bírják az intenzív tempót.

A Polgár-féle tükör fő „baja", hogy őszinte. Kideríti, hogy nem szenvedünk hiányt makacsságban, képesek vagyunk kidőlni az intenzív munkától, s mindennek tetejébe még az irigységért sem kell a szomszédba mennünk.

- Szerettünk volna megvenni egy földet, de a tulajdonos nekünk nem, a jelentkező külföldinek viszont azonos feltételekkel nyomban eladta - támasztja alá állítását a kónyi gazda. -Sokan zsebszerződések segítségével adnak túl őseik földjén, a kapott pénzt pedig felélik. Addig, ameddig a magyar gazda ezen a vidéken nem jön rá, hogy össze kell fogni, egymást segítve kell fejlődni, addig itt halálra van ítélve az agrárium.

Polgár Ákosék a velük egy ívású, szintén paraszti munkát végző barátokkal, kollégákkal, valóban összejárnak: az internet segítségével naponta cserélik a piaci információkat, a növényvédelem aktuális híreit. Sokszor hozza össze őket a sors valamelyik másik európai országban olyan őszi-téli tanfolyamokon, amelyeken a szakma legjobbjai adnak elő. Németül, de egyre gyakrabban angolul. Úgy-ahogy kommunikálnak egymással Európa agráriuma ifjabb generációinak tagjai, s Polgár Ákos szerint már azon sem csodálkoznak, hogy a német és osztrák gazdák is jobban szót értenek egymással angolul.

A kónyi mérnökember „mellesleg" egy osztrák cégnek tanácsadóként dolgozva testközelből is megtapasztalja: a vetőmag-előállítással és -szaporítással foglalkozó vállalkozás, melynek ötezer ottani gazda a tulajdonosa, európai színvonalon látja el tagjait is igen jó minőségű fajtákkal. Ilyen szerveződésnek látná szívesen a Magyar Agrárkamarát, mely tagságának szolgáltatást nyújtó köztestületként segíthetné a gazdálkodást. Ugyanezt gondolja a falugazdászokról is, akiknek nem az lehetne a szerepük, hogy a helyi eladó földeket „jegyezzék", felvásárolják, közvetítsék...

- Ezért ér egyre többet az a nekünk, fiatal gazdáknak szervezett szövetség, amelyet mi menedzselünk maguknak, pontosan tudva, hogy a lehető legfőbb érték a gyors és biztonságos információ - mondja a civil szervezetről a kónyi beltag. - A politikától független szakmai szerveződés nem ok nélkül gondolkodik a fiatalok „tész"-ében, azaz értékesítő szövetkezésében. Nagyon is jelentős szempont az agráriumban az életkor. A mi korosztályunk gyors, erőszakos fejlődést - mind nagyobb piacokat, mind nagyobb volumeneket - képzel el, az idősebbek csaknem mindegyike pedig a túlélésért működteti a meglévő „tész"-eket, kamarát.

Ami viszont életkortól független az agrárgazdaságban, az az adminisztráció. Polgárék életében sincs ez másként, tiszta szerencse, hogy az ifjú asszony mostanában nem a traktoron ül, hanem féléves kisdede s a számítógép mellett: a vállalkozás nevében ír, levelez, adminisztrál.

Pályázati buktatók

A kónyi triumvirátus abba is beletanult, hogy a pályázatok világa sem nagyon másabb. A Polgár-farm számára amúgy nem az Új Magyarország vidékfejlesztési program számít kiismerhetetlen terepnek, hanem a későbbi stáció, a tervezés. Az agrármérnök ifjú lehetetlennek tartja, hogy bárki az országban 2015-ig reális pénzügyi, üzleti tervet készítsen. Pedig kell ilyen dokumentum is a pályázatokhoz.

- Pontosan tudom, mekkora területen, milyen vetésforgóval gazdálkodom, de nem látom, milyen árakkal lehet számolni jövőre vagy azt követően - nevesíti a buktatókat Polgár Ákos. - Tavaly a jó minőségű prémiumbúzát négy-ötezer forintért értékesítettük, az idén legalább 25-30 százalékkal olcsóbban. Így nem lehet egyik évről a másikra tervezni.

Az utófinanszírozott pályázatok működtetéséhez sincs elég erejük a gazdáknak. Pedig a pályázás nem bonyolult, sőt egyre egyszerűbb. A megnyert támogatás jegyében azonban sokszor olyan monitoringra kerül sor, amely nem engedi kibontakozni a parasztot. Azaz - Polgár Ákos gazdálkodói nyelvre fordításában - időnek utána nem mernek pályázni, akik pedig 100 milliókra bátorkodnak szert tenni, azok elég nagy eséllyel külföldi érdekeltséget tudnak maguk mögött.

A Polgár-farm nem a 100 milliókért pályázó lépték, mégsem fordít hátat az állami lehetőségeknek. De azt is tudják, hogy az ő fejlesztéseik egyre inkább kivételnek számítanak. Bár a legutóbbi időkre kezdett „letisztulni" a pályázat és a támogatás, s - Polgárék is úgy látják - az állam és a paraszt is rendben lenne egymással. Ám most a bankok - sokszor csupán 15 százaléknyi rész meghitelezése közben - siklatják ki az ügyleteket. Előre és visszamenőleg öt-öt évre kérnek életidegen dokumentációkat a gazdától is, a családjától is, a kölcsönt pedig soha nem látott áron adják.

- Mit is jósolok? - hangzik Polgár Ákos nem éppen költői kérdése. - Mindenki learatja a gabonáját, szinte mindenki azonnal, olcsón el is adja, a vevő betárolja a termést, aztán decembertől, januártól megindulnak az árak felfele. Mégsem ettől, hanem attól félek, hogy sokan abba fogják hagyni...

Kibővített finanszírozás

Július 20-án tették közzé, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. tovább bővítette az agrárvállalkozások finanszírozását. Az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból még rendelkezésre álló több mint 20 milliárd forint hatékony felhasználása érdekében az MFB – az agrártárcával együttműködve – egyszerűsítette a pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozást, és bővítette a hitelfelvevők körét, hogy az Új Magyarország vidékfejlesztési program projektjeihez kedvező forrásokat biztosíthasson. A kedvezményes kamatozású hitelt az ágazatban működő, beruházást megvalósító vállalkozások igényelhetik 5 millió–1 milliárd forint összegig, 15 éves futamidőre, jelenleg 5 százalékos éves kamat mellett. A „Projekt kiegészítő hitel” július 10-étől már akkor is igényelhető, ha az agrárvállalkozás által kapott támogatás összege elérte a 400, illetve az 500 ezer eurós felső határt. További kedvező változás, hogy a hitel és a kezesség támogatástartalmának, valamint az EMVA-támogatásnak az együttes kezelésével a vállalkozások a számukra legkedvezőbb forrásszerkezettel tudják megvalósítani a beruházásaikat. Az ez évi gabonakészletek zavartalan finanszírozása érdekében 2009. december 31-éig meghosszabbították az MFB Gabona Forgóeszköz Hitelprogram igénybevételi határidejét. A programban részt vevő kilenc hitelintézetnél több mint 7,6 milliárd forint szabad keret áll rendelkezésre. A 3 havi BUBOR+legfeljebb 4 százalékos kamatozású, legfeljebb egyéves lejáratú forgóeszközhitel a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások saját termelésű vagy vásárolt gabonakészleteinek finanszírozására használható fel.

Forrás:
Piac és Profit

www.piacesprofit.hu



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció, a gazdasági ismeretek gyakorlati alkalmazásának terepe. Lényeges, gyakorlatban használható információk egy helyen a fő HR és munka témákban: munkaerő, erőforrás fejlesztési, bérszámfejtés, munkaügy, TB. A szakügyintézők, szakmenedzserek, ügyintézők, fejlesztési tanácsadók kincsesbányája, akik a gazdálkodási kar, illetve a menedzsment kézikönyvek elvégzése után gyakorlati ötletek tárházát találják a tréning, állás interjúk, önéletrajz kezelés, munkaerő-felvétel, képzések, coaching, teljesítmény menedzsment témákban.
 

Ügyfélszolgálat, bejövő híváskezelés, túlcsorduló hívások kezelése, kampányvonal

Hogyan tud úrrá lenni a folyamatosan csöngő telefonokon?

Üzembiztos módszert mutatunk: munkatársai helyett mi fogadjuk cége beérkező hívásait (vagy azok egy részét, igényei szerint), nyugodt mederbe terelve feladatait.
Érdekel

Hideghívások, telemarketing

Lead generálás, időpont-egyeztetés, piackutatás, közvélemény-kutatás

Értékesítők, cégvezetők számára aranybánya
Sikerdíjas tárgyalási időpont egyeztetés friss és szűrt cégadatbázisból
Érdekel

Adatbázis, e-mail lista, telefonszám lista

Lépéselőny Önnek, a konkurensei előtt - Tessék, válasszon vevőt magának!

Marketing adatbázis, amire szüksége van ahhoz, hogy végre beinduljon a cége
Érdekel

Hírlevél kampányok, tömeges és célzott eDM küldés

A tömeges DM levél küldés bizonyítottan hatékony módja annak, hogy növelje a forgalmát!

Ne bajlódjon az adatbázis építéssel! Csoportos e-mail küldés, eDM marketing szolgáltatásunkkal állunk rendelkezésére.
Érdekel

SMS kampányok

Érjen el egyszerre több ezer ügyfelet azonnal! Az olcsó és kiemelkedően hatékony kampány, amire eddig várt!

Tegyük fel, hogy időszakos akciója hírét gyorsan szeretné potenciális vagy már meglévő ügyfelei ezreihez eljuttatni. Milyen módszert választ?
Érdekel

HR-tanácsadás

HR ügyekben kérdezzen szakértőnktől!

HR-tanácsadás

Lépjen kapcsolatba a Virtuális Irodaház Tagjaival - egy kattintással!

Ibh Depo Kft.
Tóth Virág

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Evatherm Mérnöki Kft.
Megyer Bors

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Xella Pórusbeton Magyarorszá... Xella Pórusbeton Magyarországi Kft.
Kovács Rita

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
anonimus
nincs nincs

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető


Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.