English version
×

Hideghívások

Csak a biztos időpontokért fizet. Kérje ajánlatunkat most! Időpont egyeztetés

Utál telefonálni? Sok időbe kerül a hideghívás?
Telefonálás helyett inkább tárgyalna?
Profi call center szolgáltatásunk korrekt feltételekkel átvállalja a telefonálás idegőrlő feladatát.

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

×

Adatbázis-értékesítés

Magyar cégek adatbázisa

E-mail cím és telefonszám-adatbázis
• e-mail, hírlevél, eDM kampányokhoz
• telemarketing, telesales kampányokhoz
• postai levél, DM kampányokhoz
• GDPR-kompatibilis, legális adatbázis

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

A részvényekkel hosszútávon csak nyerni lehet? Nyomtatás E-mail
2008. október 15. szerda, 18:12

ERSTE KamatBiztos betétA részvényekkel hosszútávon csak nyerni lehet?

Az időzítésen múlik minden

Megnézzük, pontosan milyen hosszú időtávra lesz szükség, hogy biztos nyereségünk legyen. Kiderül az is, hogy lehet-e egyáltalán a részvénypiacon azt mondani, hogy biztos? Emellett kitérek a diverzifikáció fontosságára is, hiszen ezzel a tényezővel jelentősen lehet csökkenteni a kockázatokat, mégis sokaknak csak annyit jelent a diverzifikáció, hogy több papírba helyezzük el a pénzünket, holott ez nem teljesen így van.



Az utóbbi időben nagyon sok befektetőnek lehet problémája azzal, hogy a pár éve megkötött unit linked életbiztosítások, vagy önálló befektetési jegyek hozama jócskán mínuszban van. Ugyanez vonatkozik az önkéntes nyugdíjpénztárakra is. Ha a kedves olvasó is ebben a cipőben jár, akkor feltétlen tanulmányozza ezt a cikket. Mielőtt további feltételezésekbe bocsátkoznánk, nézzük meg a számokat. A mellékelt képre a Budapesti Értéktőzsde honlapján találtam rá. De találkozhatunk ezzel a grafikonnal tanfolyamok és a tőzsdét népszerűsítő előadások során is. Hogy megértsük, mit jelent ez a valószínűség, nézzük meg az első sort. A 60% itt azt jelenti, hogy közel 60%-os esélyünk van a bankbetéteknél nagyobb hozam elérésére 1 éves befektetési idő alatt. Ez azt jelenti, hogy 100 esetből 60 alkalommal a bankbetéteknél nagyobb hozamot érhetünk el részvényeinkkel, 40 alkalommal pedig alacsonyabbat. Ahogy haladunk jobbra az ábrán, úgy közelítünk a 100% felé. Már egy relatív rövid 3 éves időszak alatt is 80%-os esélye van annak, hogy nagyobb hozamot érjünk el, sőt 15 év után már 100%-os valószínűséggel találkozunk..
Ezek a számok biztatóak, de van egy-két apróság, amit nem árt, ha figyelembe veszünk.

A statisztika a múltbeli adatokat tükrözi. Igaz, hogy 80 éves időtávot vizsgáltak, így gyakorlatilag a modern kor válságait, háborúit is tartalmazza az eredmény. De ezeket a számításokat az USA tőzsdéin mérték fel, így az amerikai gazdaságot tükrözi. Egy olyan ország adatait tartalmazza az eredmény, ahol sosem volt szocializmus, a tőzsdéket nem zárták be, városokat nem bombáztak porrá, és a magántulajdont sem államosították.
Álljon itt példaként a Nikkei index (Japán)
Egész egyszerűen kipukkadt a lufi a 80-as évek végén. Ha pénzét 20-25 éve csak japán részvényekbe fektette volna, akkor most a befektetése kb. a felét érné. A leírt példa egy ritka és kiragadott eset, mindenesetre rávilágít arra, hogy a fenti statisztika egy rosszul diverzifikált portfólió esetén téves illúzióban tarthatja a befektetőt.


A statisztika arra vonatkozóan sem ad megnyugtató választ, hogy ha egy befektetésnél szerencsétlen esetben nem sikerül a bankbetéteknél nagyobb hozamot elérni, akkor mennyivel maradunk el a betétek hozamától. Ugyanis minél rövidebb az időtáv, annál nagyobb veszteségbe futhatunk bele. Vegyük például az egy éves időtávot. A mérleg egyik oldalán legyen az 5%-os bankbetét, ami a 100%-os valószínűséget jelenti, azaz biztos, hogy 1 év múlva hozzáférünk a hozamhoz. A másik oldalon az 1 éves részvénybefektetés van, ahol 60% az esély az 5%-nál nagyobb hozamra, és 40% a valószínűsége az alacsonyabbnak. De mennyivel alacsonyabb? A veszteség lehet akár 50-80% is, tekintettel arra, hogy a csökkenő trendek gyorsabb lefolyásúak. Az emelkedések pedig kiegyensúlyozottabbak (az esetek többségében), így az 50-80%-os többlethozam elérésének kisebb a valószínűsége.


Ebből egyenesen következik,  hogy a rövid befektetési időtáv óriási kockázatot jelent. Fontos hangsúlyozni, hogy most nem kereskedésről van szó, nem spekulatív vételekről, nem használunk veszteségminimalizáló módszereket.. Egyszerűen befektetjük a pénzüket, majd egy év múlva megnézzük az elért hozamot. A statisztika iránymutatása alapján a részvénybefektetéseknél minimum a 3 éves időtávot célozzuk meg. Azaz úgy alakítsuk a megtakarításunkat, hogy ehhez a befektetéshez semmilyen körülmények között ne kelljen hozzányúlni. Ezt követően minél több idő telik el, annál nagyobb a valószínűsége, hogy jól járunk.
A részvények világában nincs biztos, csak valószínűségek vannak. Éppen ezért a 15 év utáni, statisztika szerinti biztos befektetés, más országokra, a jövőre kivetítve nem lehet 100%-os valószínűség, csak ahhoz közelíthet.
Itt jön a képbe a tanácsadó és maga a befektető, ugyanis minél jobban diverzifikált a portfólió, annál jobban közelít a valószínűségünk a 100%-hoz.
Ahogy a bejegyzés bevezetésében is utaltam rá, a diverzifikáció nem pusztán azt jelenti, hogy különböző papírokat vásárolunk, hanem úgy csoportosítjuk befektetéseinket, hogy az elérhető hozamok különböző tényezőktől függjenek. Így ha hosszútávon belefutunk a Nikkei indexnél tapasztalt veszteségbe, akkor sem lesz komoly problémánk, mert befektetésünk kis részét helyeztük el benne.
Ötletek a diverzifikációra:
1) Osszuk fel vagyonunkat két részre! A nagyobbik rész tartalmazza a könnyen hozzáférhető megtakarításainkat, például állampapírok, kötvények, bankbetétek. A hosszútávú megtakarításunkat úgy alakítsuk ki, hogy ahhoz tényleg ne kelljen hozzányúlni min. 5 vagy 10 évig (lásd fenti valószínűségek).
2) Ne egy ország papírjait vegyük! Óriási hiba, ha hosszú távú befektetésünkben csak egy ország piacáról vásárolunk. A magyar befektetőknél a két leggyakoribb eset, hogy kínai részvényeket, illetve magyar papírokat vesznek. Megjegyzem a leggyakoribb vételi ok mindkét esetben az elmúlt évek száguldó árfolyama és a végtelen emelkedésbe vetett bizalom. A kínai részvényekkel főleg a unit-linked termékekben találkozhatunk. Ha csak kínai részvényekben tartja a pénzét, akkor a jövőben nem árt ha más piacokat is keres a további megtakarításának. Például fejlett piacok, ahol kisebb, de kiegyensúlyozott hozamra számíthat. Ha csak magyar papírjai vannak, akkor itt az ideje, hogy a fejlett és távol-keleti piacokba is befektessen. Ez persze nem azt jelenti, hogy el kell adni a meglévő befektetéseinket, hanem a jövőbeni megtakarításainkat már másik piacokra irányítsuk.


3) Különböző iparágat, szektorokat keressünk! Válasszunk olyan vállalatokat, melyek profitja egy recesszió esetén kevésbé esik vissza. Ilyenek lehetnek az energiaszolgáltató cégek, gyógyszergyártók vagy a magas osztalékot fizető vállalatok. Nem kell egyesével kiválasztani a cégeket, már léteznek olyan befektetési alapok, melyek portfóliója csak gyógyszeripari cégeket tartalmaznak, vagy osztalékot fizető vállaltokat stb..
4) Részvény helyett vegyünk befektetési jegyeket! Több előnyünk is származik a befektetési jegyekből. Egyrészt az alapkezelő folyamatosan figyeli a papírokat, így a rosszul teljesítő vállalatok idővel kikerülnek a portfóliónkból. Másrészt egy alap akár 100 részvényt is tartalmazhat, ami nagyobb biztonságot jelent, és költséghatékonyan érhetjük el a papírokat.
5) Ne feledkezzünk meg az aranyról sem, hiszen az arany és a pénzügyi termékek, mint például a részvények hozama között nincs pozitív korelláció. Sokszor az arany a menekülőút a befektetőknek, így amikor lejtmenetben vannak a tőzsdék, az arany piaca megélénkül. Az arany értékét közvetlenül egyik ország gazdasága, egyik pénznem inflálódása sem befolyásolja. Ma már a befektetési jegyek (a certifikátnál előnyösebb az ETF) segítségével olcsón elérhetjük ezt a befektetési formát is.
Végezetül fontos megjegyezni, hogy az időzítésen nagyon sok múlik.

Ne feledjük az idő nekünk dolgozik, így nyugodtan várhatunk egy fél évet is, amíg egy piacon éppen a visszaesés során tudunk beszállni, és nem a csúcson. Ugyanakkor minél hosszabb a befektetési időtáv, annál kisebb a jelentősége az időzítésnek.

Forrás: Nagy Attila
http://www.elemzeskozpont.hu/


A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe. Minden, ami egy vezető, cégvezető, ügyvezető igazgató életében nélkülözhetetlen: a vezetőképzés alapjai, a cégvezetés feladatai, a humánpolitika, a tőzsde, az irodavezetés – összefoglalva gyakorlatban használható ötletek a vezetői munka minden részletéhez. A Lépéselőny Virtuális Irodaház olyan, mint egy cégvezető képző, egy gyakorlati vezetőképzés a cégvezetés részére, hogyan foglalkozzon cégével, hogy hatékony legyen és több profitot termeljen.
 

Ügyfélszolgálat, bejövő híváskezelés, túlcsorduló hívások kezelése, kampányvonal

Hogyan tud úrrá lenni a folyamatosan csöngő telefonokon?

Üzembiztos módszert mutatunk: munkatársai helyett mi fogadjuk cége beérkező hívásait (vagy azok egy részét, igényei szerint), nyugodt mederbe terelve feladatait.
Érdekel

Hideghívások, telemarketing

Lead generálás, időpont-egyeztetés, piackutatás, közvélemény-kutatás

Értékesítők, cégvezetők számára aranybánya
Sikerdíjas tárgyalási időpont egyeztetés friss és szűrt cégadatbázisból
Érdekel

Adatbázis, e-mail lista, telefonszám lista

Lépéselőny Önnek, a konkurensei előtt - Tessék, válasszon vevőt magának!

Marketing adatbázis, amire szüksége van ahhoz, hogy végre beinduljon a cége
Érdekel

Hírlevél kampányok, tömeges és célzott eDM küldés

A tömeges DM levél küldés bizonyítottan hatékony módja annak, hogy növelje a forgalmát!

Ne bajlódjon az adatbázis építéssel! Csoportos e-mail küldés, eDM marketing szolgáltatásunkkal állunk rendelkezésére.
Érdekel

SMS kampányok

Érjen el egyszerre több ezer ügyfelet azonnal! Az olcsó és kiemelkedően hatékony kampány, amire eddig várt!

Tegyük fel, hogy időszakos akciója hírét gyorsan szeretné potenciális vagy már meglévő ügyfelei ezreihez eljuttatni. Milyen módszert választ?
Érdekel

Lépjen kapcsolatba a Virtuális Irodaház Tagjaival - egy kattintással!

POLYTECHNIK HUNGÁRIA Fémipar... POLYTECHNIK HUNGÁRIA Fémipari Kft.
Törökné Szpiszár Ali

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
ATTIKA Építõipari Kivitelez... ATTIKA Építõipari Kivitelezési és Vállalkozási Zrt.
Gáspár Márton

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Koltech Kft.
Dávid Henrietta

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Miniexpress Kft.
Kopányi Anita

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető


Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.