English version
×

Hideghívások

Csak a biztos időpontokért fizet. Kérje ajánlatunkat most! Időpont egyeztetés

Utál telefonálni? Sok időbe kerül a hideghívás?
Telefonálás helyett inkább tárgyalna?
Profi call center szolgáltatásunk korrekt feltételekkel átvállalja a telefonálás idegőrlő feladatát.

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

×

Adatbázis-értékesítés

Magyar cégek adatbázisa

E-mail cím és telefonszám-adatbázis
• e-mail, hírlevél, eDM kampányokhoz
• telemarketing, telesales kampányokhoz
• postai levél, DM kampányokhoz
• GDPR-kompatibilis, legális adatbázis

Bővebb részletek, ajánlatkérés itt

Magyarország a régió legeredményesebb reformerei között Nyomtatás E-mail
2007. április 21. szombat, 19:26
Világbajnok Doing Business jelentés 2008.

Milyen a magyar üzleti környezet?

 

Magyarország 21 helyet előrelépve a 45. helyen szerepel a Világbank által szeptember 26-án publikált, üzleti környezetet vizsgáló Doing Business ranglistán. A jelentés Magyarországot a kelet-európai és közép-ázsiai régió „top reformerei” közé sorolja. Magyarország – az előző évi rangsorral összehasonlítva – megelőzte a régió országai közül Csehországot, Szlovéniát, Bulgáriát és Romániát (Lengyelországnál már a korábbi években is kedvezőbb minősítést kapott).


 

Image

Kiemelt reformintézkedések az előző Doing Business óta a felmérés szerint:

A Doing Business 2008 a vállalati működés három területén (cégalapítás, tulajdonjog-nyilvántartás, vállalkozás megszüntetése) azonosít jelentős pozitív reformintézkedéseket („major reform”), egy területen (adózás) pedig az üzleti környezet szempontjából negatív hatású intézkedéseket emel ki:
- A cégalapítás területén a felmérés készítői kiemelik, hogy az új (2006. július 1-jén hatályba lépett) társasági törvény rendelkezései alapján jelentősen (38 napról 16 napra) csökkent a cégalapítás adminisztrációjának időigénye, s valamelyest a cégalapítás költségei is csökkentek.
- A tulajdonjog-nyilvántartás területén a felmérés azt emeli ki, hogy a tulajdonjog földhivatali bejegyzésének időigénye átlagosan 78 napról 63 napra esett vissza.
- A vállalkozás-megszüntetés területén a publikáció a csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló törvény módosítását említi, amely javította a hitelezők helyzetét.
- A negatív hatású intézkedések közül a felmérés az adózás területét emeli ki, ahol a fiskális konszolidáció jegyében emelkedett a profitarányos teljes adókulcs.

A felmérés készítői által kiemelt intézkedések önmagukban nem magyarázzák az összesített Doing Business rangsorban elért jelentős előrelépést, sőt az egyes alrangsorokat tekintve a legnagyobb mértékű előrelépés nem a fenti területeken következett be.

ImageA Doing Business rangsor tíz komponensét (alrangsorát) tekintve Magyarország pozíciója az engedélyezési eljárások esetében javult a legnagyobb mértékben, ahol az előző évi 143. helyről a 87. helyre lépett előre. Ugyancsak jelentős javulás történt a (kül)kereskedelem területén, itt Magyarország a 76. helyről a 45. helyre lépett előre. A cégalapítás területén (a fent már kiemelt reformintézkedések nyomán) szintén érdemi előrelépés következett be a 87. helyről a 67. helyre. További, kisebb mértékű pozitív változás történt a munkaerő-szabályozás, a befektetők védelme és a tulajdon-nyilvántartás területén. Negatív változás következett be ugyanakkor az adózás, a hitelhez jutás és a vállalkozás megszüntetése komponensben.

Magyarország a korábbi Doing Business felmérésekben
Az összesített Doing Business rangsorban Magyarország tavaly a 66. helyen, egy évvel korábban pedig a 60. helyen állt (a korábbi években a publikációk nem tartalmaztak rangsort). A visszaesést nem az abszolút teljesítmény romlása idézte elő – a rangsor(ok) alapját képező mutatószámokban összességében nem következett be érdemi negatív változás –, hanem az, hogy más országok (köztük több kelet-közép-európai ország) mutatói jelentősen javultak. (Például a cégalapítás területén a számba vett mutatók Magyarország esetében 2005-2006 között kismértékben javultak, helyezésünk azonban így is romlott, más országok ugyanebben az időszakban bekövetkezett látványos javulása miatt.) Magyarország teljesítményét tehát relatív értelemben, a más országokban végrehajtott reformokhoz viszonyítva bírálta el a jelentés kedvezőtlenebbül az előző évben.

Az egyes komponenseket tekintve Magyarország hagyományosan az engedélyezési eljárások, a tulajdon-nyilvántartás, a befektetővédelem és az adózás területén teljesít gyengébben, míg a hitelhez jutás, a szerződések kikényszerítése és a vállalkozás megszüntetése komponensekben az átlagosnál lényegesen jobb Magyarország helyezése.

A Doing Business rangsor

ImageA Doing Business felmérés keretében a Világbank közel 180 országot értékel az üzleti környezet minősége szempontjából. Az értékelés kiterjed a tipikus vállalati működés minden lényeges területére (pl. cégalapítás, engedélyezi eljárások, munkaerő-szabályozás, hitelhez jutás stb.). Ennek alapján áll össze az értékelt országokat az üzleti környezet minősége („Ease of Doing Business”) szerint sorba rendező ranglista. A Doing Business felmérést a Világbank 2003 óta évente teszi közzé, de a publikációk csak 2005 óta tartalmazzák az egyes országok rangsorát.

A Doing Business rangsor módszertana

A Doing Business rangsor a vállalati működés tíz területét külön-külön értékelő komponensek („alrangsorok”) összesítéseként áll össze, és az egyes komponenseken belül a felmérés konkrét, számszerűsíthető mutatók alapján értékeli a szabályozás minőségét, illetve a szabályozottság szintjét. Miután a gazdaság különböző szereplői bizonyos esetekben lényegesen eltérő szabályozási környezetben működhetnek (pl. a különböző ágazatokra, cégformákra, vállalatméret szerinti kategóriákra más-más szabályozás vonatkozhat), a Doing Business konkrét, de hipotetikus vállalkozások szempontjából azonosítja és értékeli a vállalati működés egyes területeire vonatkozó szabályozást. (Például az „engedélyezési eljárások” esetében a felmérés azokat az engedélyeztetési és egyéb adminisztratív eljárásokat összesíti és számszerűsíti, amelyek egy hipotetikus, de konkrét jellemzőkkel bíró raktárépület felépítéséhez szükségesek.) Az összesített Doing Business rangsor a vállalati működés tíz területére vonatkozó (al)rangsorok egyszerű átlagolásával áll elő.

ImageA Doing Business rangsor élbolyában hagyományosan távol-keleti (Szingapúr, Hong Kong, Japán), angolszász (Új-Zéland, USA, Egyesült Királyság, Írország, Kanada, Ausztrália) és skandináv (Dánia, Norvégia, Svédország) országok találhatók. Az EU-országok közül (a már említett angolszász, illetve skandináv országokon kívül) viszonylag előkelő helyen állnak a balti államok, Németország és Hollandia, míg az európai lista hátsó részében jellemzően a mediterrán országok és a többi új tagállam találhatók.

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

Kérdése van a cikkhez? Írja meg a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailcímre!

Szeretne díjmentesen konzultálni szakértőnkkel? Érdekli, hogy lehet ezt gyakorlatba ültetni a saját cégében?

Üzleti Közösségünk tagjaként erre IS jogosult egész évben! Részletekért kattintson ide →

További cikkeket a témában a "Vezetői túlélőcsomag" rovatunkban olvashat →

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A Lépéselőny Virtuális Irodaház üzleti közösség, az üzleti partner keresésre alkalmas cégtár, szakmai tudakozó. Legyen a célja új vevő szerzés, értékesítés – a Lépéselőnnyel a bevétel és a haszon nem marad el. A magyar gazdaság szereplői közti üzleti kommunikáció terepe, ahol a gyakorlatban próbálhatja ki a vállalatgazdaságtani ismereteit. A magyar gazdaság, a vidékfejlesztés, a leader közösségek, az erőforrás gazdálkodás, az informatika, a marketing és a világgazdaság fő hírei.
 

Ügyfélszolgálat, bejövő híváskezelés, túlcsorduló hívások kezelése, kampányvonal

Hogyan tud úrrá lenni a folyamatosan csöngő telefonokon?

Üzembiztos módszert mutatunk: munkatársai helyett mi fogadjuk cége beérkező hívásait (vagy azok egy részét, igényei szerint), nyugodt mederbe terelve feladatait.
Érdekel

Hideghívások, telemarketing

Lead generálás, időpont-egyeztetés, piackutatás, közvélemény-kutatás

Értékesítők, cégvezetők számára aranybánya
Sikerdíjas tárgyalási időpont egyeztetés friss és szűrt cégadatbázisból
Érdekel

Adatbázis, e-mail lista, telefonszám lista

Lépéselőny Önnek, a konkurensei előtt - Tessék, válasszon vevőt magának!

Marketing adatbázis, amire szüksége van ahhoz, hogy végre beinduljon a cége
Érdekel

Hírlevél kampányok, tömeges és célzott eDM küldés

A tömeges DM levél küldés bizonyítottan hatékony módja annak, hogy növelje a forgalmát!

Ne bajlódjon az adatbázis építéssel! Csoportos e-mail küldés, eDM marketing szolgáltatásunkkal állunk rendelkezésére.
Érdekel

SMS kampányok

Érjen el egyszerre több ezer ügyfelet azonnal! Az olcsó és kiemelkedően hatékony kampány, amire eddig várt!

Tegyük fel, hogy időszakos akciója hírét gyorsan szeretné potenciális vagy már meglévő ügyfelei ezreihez eljuttatni. Milyen módszert választ?
Érdekel

Gazdasági tanácsadás

Gazdasági ügyekben kérdezzen tanácsadónktól!

Kérdését felteheti a Fórumban is!

Lépjen kapcsolatba a Virtuális Irodaház Tagjaival - egy kattintással!

Inveszt-Alfa Kereskedelmi, Szo... Inveszt-Alfa Kereskedelmi, Szolgáltató és Ingatlanforgalmazási Kft.
Juhász Ferenc

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Pest Megyei Orvosi Kamara
Dr. Kováts Attila

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Agrana- Juice-Magyarország Kf... Agrana- Juice-Magyarország Kft.
Pataki Lászlóné

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető
Intermédia Kft
Herbó Katalin

Partner ajánlása ismerősnek
További adatok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Feltöltött állományok >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Ismerősök >> További adatok megtekintése csak regisztrált tagjainknak lehetséges..
Regisztrációhoz kattintson ide..
Bemutató üzemmód, csak az adatok egy része hozzáférhető


Weboldalunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson azáltal, hogy a cookie-k megjegyzik a személyes beállításait. További információkért olvassa el az Adatkezelési Szabályzatunkat.

A fentiekket egyetértek.